Αύξηση στις λιανικές πωλήσεις την «Mαύρη Παρασκευή»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Wall Street Journal»). Οι Αμερικανοί ξόδεψαν σε αγορές 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την Ημέρα των Ευχαριστιών και τη «Μαύρη Παρασκευή», που πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2012, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στα καταστήματα, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από την εταιρεία ερευνών λιανικών πωλήσεων «ShopperTrak LLC».

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τις αγορές της εορταστικής περιόδου, αφού όπως είναι γνωστό, οι πωλήσεις της «Μαύρης Παρασκευής» αποτελούν σε κάθε περίπτωση βαρόμετρο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια αυξήθηκαν τη «Μαύρη Παρασκευή» οι αγορές μέσω του Διαδικτύου των Αμερικανών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με τις αγορές ηλεκτρονικών ταμπλέτων και κινητών τηλεφώνων να συγκεντρώνουν σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών αγορών, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Οι αγορές μέσω Διαδικτύου έφτασαν 1,93 δισ. δολάρια μόνο την Παρασκευή, ημέρα της ανεπίσημης έναρξης της περιόδου των ξεπουλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Αυτό οδήγησε σε μια αύξηση 39% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού «Adobe», η οποία ανέλυσε 400 εκατομμύρια επισκέψεις σε περίπου 2.000 αμερικανικές ιστοσελίδες που προσφέρουν αγορές προϊόντων.
Οι πωλήσεις νωρίς τη «Μαύρη Παρασκευή», οι οποίες ξεκίνησαν από την προηγούμενη ημέρα, την Ημέρα των Ευχαριστιών, ανήλθαν στο 1,06 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 18% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την «Adobe». Η εταιρεία «IBM» διαπίστωσε επίσης παρόμοιους αριθμούς για τις συνολικές πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, εξετάζοντας 800 εμπορικές ιστοσελίδες. Ανέφερε ότι οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου αυξήθηκαν 19,7% την Ημέρα των Ευχαριστιών και 19% τη «Μαύρη Παρασκευή», με το μέσο ποσό των παραγγελιών να ανέρχεται στα 135,27 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την «Adobe», από τις συνολικές πωλήσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων που έγιναν στη διάρκεια των δύο ημερών, μέσω Διαδικτύου, 417 εκατομμύρια δολάρια αφορούσαν πωλήσεις iPads και 126 εκατομμύρια δολάρια πωλήσεις iPhone, ενώ τα τηλέφωνα με το σύστημα Android προσέλκυσαν αγορές ύψους 106 εκατομμυρίων δολαρίων και οι ηλεκτρονικές ταμπλέτες με Android τα 42 εκατομμύρια δολάρια.
Η «Μαύρη Παρασκευή» θεωρείται η πιο εμπορική ημέρα του χρόνου, αφού τα καταστήματα προσφέρουν τα προϊόντα τους με πολύ μεγάλες εκπτώσεις.
Από την Πέμπτη, εκατομμύρια Αμερικανών στοιβάζονταν έξω από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, με σκοπό να ορμήξουν κυριολεκτικά μέσα όταν θα άνοιγαν τις πόρτες τους, για να προλάβουν να αγοράσουν πολύ φθηνά αυτό που θέλουν, πριν εξαντληθούν τα αποθέματα.
Μέσα σε αυτό τον πανικό, δεν λείπουν οι αναφορές για περιστατικά βίας και κλοπής, καθώς ο έλεγχος χάνεται και συχνά επεμβαίνει η Αστυνομία.
Σε ένα τέτοιο περιστατικό, ένας αστυνομικός στο Σικάγο άνοιξε πυρ εναντίον ενός άντρα που -αφού έκλεψε από το πολυκατάστημα που βρισκόταν- παρέσυρε μαζί του σε ένα αυτοκίνητο έναν άλλο αστυνομικό που προσπάθησε να τον σταματήσει και άρχισε να οδηγεί τρελά για να γλιτώσει τη σύλληψη.
Ο οδηγός τραυματίστηκε από τα πυρά και μαζί με τον αστυνομικό-όμηρο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και οι δύο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.
Στο ίδιο πολυκατάστημα του Σικάγο σημειώθηκαν άλλες τρεις συλλήψεις για κλοπή. Στη Νέα Ιερσέη, η Αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού προκειμένου να ακινητοποιήσει έναν κλέφτη, ενώ γύρω επικρατούσε χάος. Στο youtube έχουν ανέβει πολλά βίντεο που δείχνουν το έξαλλο κλίμα που επικράτησε σε πολλά εμπορικά καταστήματα. Σε μερικά από αυτά δεκάδες αγοραστές τσακώνονται άγρια μεταξύ τους για τα προϊόντα με έκπτωση.
Στη Βιρτζίνια, ένας καυγάς κατέληξε σε μαχαίρωμα (ευτυχώς χωρίς νεκρούς) ενώ στην Καλιφόρνια ένας αστυνομικούς κατέληξε με σπασμένο χέρι στο νοσοκομείο, όταν προσπάθησε να χωρίσει το εξαγριωμένο πλήθος που τσακωνόταν μέσα σε ένα πολυκατάστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available