Βήματα πίσω…

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ αποτελούν παραδοσιακά τις αναμετρήσεις βαρόμετρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς εκτός από τον ανταγωνισμό που βγάζουν… καθρεφτίζουν και την ποιοτική στάθμη του εγχώριου πρωταθλήματος.

Η τελευταία αναμέτρηση των δυο ομάδων το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ, το μόνο που προκάλεσε ήταν θλίψη σε όλους τους φιλάθλους ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων που το παρακολούθησαν, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δυο μεγάλες ομάδες της Αθήνας, απόρροια των λαθών, αλλά και της σφιχτής οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν οι διοικήσεις τους.

Από την μια η απερχόμενη πρωταθλήτρια «Ενωση» χωρίς την παραμικρή λάμψη από το περυσινό της επίτευγμα και με ένα σύνολο αποψιλωμένο και «κουρασμένο» πρωτίστως ψυχολογικά, αδυνατούσε να παίξει σύγχρονο ποδόσφαιρο και να παράξει φάσεις, εκνευρίζοντας τους οπαδούς της που την αποδοκίμασαν έντονα στο φινάλε.

Οσοι θα περίμεναν ότι η επιστροφή στο θρόνο του πρωταθλητή για την ΑΕΚ μετά από 24 χρόνια θα σηματοδοτούσε την απαρχή για την αγωνιστική της απογείωση τελικά διαψεύστηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς επικράτησε η λογική των φθηνών και «πρόχειρων» λύσεων για την ενίσχυσή της, με αποτέλεσμα η κατάρρευση να έρθει σε χρόνο μηδέν.

Από τον Παναθηναϊκό οι οπαδοί του είναι αλήθεια πως δεν είχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις τη φετινή σεζόν καθώς αναγνώρισαν την προσπάθεια που ξεκίνησε ώστε να «χτιστεί» κάτι εντελώς καινούργιο με νεαρά και ταλαντούχα κατά κόρον παιδιά από τις Ακαδημίες του συλλόγου και την στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις.

Ομως ξαφνικά κι αυτό το πλάνο που έδινε ελπίδα και ενθουσιασμό στον κόσμο του «τριφυλλιού» φαίνεται να εγκαταλείπεται, άγνωστο προς το παρών για πιο λόγο, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μοιάζει στο ντέρμπι με την ΑΕΚ σαν μια μικρομεσαία ομάδα της Σούπερ Λιγκ που ήρθε στο ΟΑΚΑ να παίξει απέναντι σ’ ένα μεγάλο αντίπαλο με μοναδικό στόχο την ισοπαλία.

Ξαφνικά στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού δεν υπήρχε κανένα από τα παιδιά της νέας εποχής και κυρίως οι τρεις πλέον προβεβλημένοι, Μπουζούκης, Χατζηγιοβάννης, Μαυρομμάτης που για διάφορους λόγους δεν αγωνίσθηκαν. Αποτέλεσμα ήταν ο μέσος όρος ηλικίας του Παναθηναϊκού (27,1) να είναι στο συγκεκριμένο αγώνα μεγαλύτερος από αυτόν της ΑΕΚ (26,4). Οι δυο μεγάλοι της Αθήνας αντί για βήματα μπρος κάνουν βήματα πίσω στην ποδοσφαιρική τους εξέλιξη την τρέχουσα σεζόν κάτι που αναπόφευκτα έχει συνέπειες στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ της οποίας αποτελούν από τα πλέον προβεβλημένα μέλη, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οχι πολύ παλαιότερα στα ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ επικρατούσε κοσμοσυρροή, πάθος και συγκλονιστικές αναμετρήσεις από τις οποίες ξεπηδούσαν ποδοσφαιρικοί ήρωες. Πριν λίγες μέρες στο ΟΑΚΑ ο αγώνας του «τριφυλλιού» με τον «Δικέφαλο της Αθήνας» θύμισε ματς καλοκαιρινής προετοιμασίας και μάλιστα στο ξεκίνημά της. Χωρίς φάσεις, χωρίς συγκινήσεις και με λιγοστό κόσμο στις κερκίδες. Ας ελπίσουμε να έρθει άμεσα ένα καλύτερο αύριο για τις δυο αυτές τεράστιες ομάδες. Αξίζουν αμφότερες να βρουν τάχιστα τον… βηματισμό τους για να αποκτήσουν ξανά αίγλη και γοητεία οι μεταξύ τους αναμετρήσεις, αλλά και να «ανέβει» λίγο ψηλότερα το ελληνικό πρωτάθλημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available