Βαθαίνει η κρίση στην παιδεία, στον αέρα το «πρώτο κουδούνι»

Σχολεία της Λεμεσού επισκέφθηκαν την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς που προμηνύεται δύσκολη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης (Φωτογραφία: ΓΤΠ)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Μετωπική σύγκρουση με την Κυβέρνηση επέλεξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών στην Κύπρο, οδηγώντας την παιδεία στη μέση και δημοτική εκπαίδευση σε βαθιά κρίση.

Οι συνδικαλιστές απαιτούν την απόσυρση των μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για εξορθολογισμό της παιδείας και απειλούν να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, με την εξαγγελία απεργιακών μέτρων διαρκείας.

Η λήψη απεργιακών μέτρων διαρκείας αποφασίστηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίας των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Οι τρεις συντεχνίες επαναβεβαίωσαν πως δεν θα προσέλθουν στην συνάντηση της Παρασκευής στην οποία τους έχει προσκαλέσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, προχωρώντας ταυτόχρονα σε κλιμάκωση των μέτρων τους.

Συγκεκριμένα:

Πρώτο: Καταγγέλλουν διάλυση του θεσμικού διαλόγου και διασυρμό των εκπαιδευτικών.

Δεύτερο: Αποφάσισαν απεργιακά μέτρα διαρκείας από τον Σεπτέμβριο.

Τρίτο: Πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό στις 28 Αυγούστου.

Τέταρτο: Θα προχωρήσουν σε καταγγελίες των κυβερνητικών πολιτικών σε διεθνείς οργανώσεις που σχετίζονται με θέματα της εργασίας.

Πέμπτο: Πραγματοποίηση συναντήσεων με κόμματα και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις τους, οι εκπαιδευτικοί τόνισαν πως αυτές ήταν ομόφωνες, υποστηρίζοντας πως δεν τους αφήνει περιθώρια για κάτι διαφορετικό ο υπουργός Παιδείας.

«Δυστυχώς, η επιστολή αυτή δεν αφήνει οποιοδήποτε περιθώριο συνεννόησης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Χαμπιαούρη, ο οποίος εμμένει δογματικά στις αρχικές του θέσεις. Είναι αδιανόητο να απορρίπτονται όλες οι εναλλακτικές εισηγήσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Εισηγήσεις, που προτάθηκαν ως αντιστάθμισμα στα μέτρα που αποφάσισε μονομερώς το Υπουργικό Συμβούλιο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Σημειώνουν ότι με δεδομένο το αδιέξοδο, που επισφραγίζεται από την απαντητική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος δεν έχουν άλλη επιλογή από την ενεργοποίηση των αποφάσεων, που είχαν από κοινού ληφθεί, στις 23 Ιουλίου 2018.

«Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή πρωτοφανής κρίση στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Θα ξεπεραστεί μόνο εάν αποκατασταθούν οι θεσμοθετημένες δημοκρατικές διαδικασίες του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Ο καθένας με ειλικρίνεια, συνέπεια, υπευθυνότητα ας αναλάβει, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, τις ευθύνες που του αναλογούν», συμπληρώνουν.

Υπ. Παιδείας: Είστε εκτός θέματος

Το Υπουργείο Παιδείας απορρίπτει στο παρόν στάδιο τις προτάσεις που τέθηκαν ενώπιόν του από τους εκπαιδευτικούς, χαρακτηρίζοντάς τις ως «εκτός θέματος» και συγκεκριμένα ότι δεν σχετίζονται με την προσπάθεια εξορθολογισμού για τις μειώσεις διδακτικού χρόνου (απαλλαγές) που είναι το αντικείμενο του διαλόγου.

Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η απάντηση του κ. Χαμπιαούρη στις εισηγήσεις των εκπαιδευτικών αναφέρει: «Στην επιστολή σας περιέχονται προτάσεις μεταξύ άλλων σχετικά με τις αποσπάσεις, τη στελέχωση των ΚΙΕ, τις μετατάξεις και την ετοιμασία σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, τα οποία μπορεί να συζητηθούν στη συνέχεια, όμως τα πλείστα από αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Είναι θέματα για τα οποία υπάρχει προβληματισμός στο υπουργείο, αλλά δεν σχετίζονται με την προσπάθεια εξορθολογισμού για τις μειώσεις διδακτικού χρόνου (απαλλαγές) που είναι το αντικείμενο του διαλόγου που συμφωνήθηκε να αρχίσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονιών στην πρόσφατη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Υπουργός Παιδείας εισηγείται παράλληλα ότι «θα συνέβαλλε ουσιαστικά στον διάλογο, εάν μας διαβιβάσετε συγκεκριμένες απόψεις σας για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και σε σχέση με το σύνολο των υπόλοιπων απαλλαγών και της συνεπακόλουθης μείωσης διδακτικού χρόνου, σύμφωνα με τον κατάλογο που σας έχουμε δώσει».

Τους καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη υπήρξε νέα δυναμική παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην κρίση στον τομέα της εκπαίδευσης, διά μακροσκελούς ανακοίνωσης την οποία εξέδωσε.

Στην ανακοίνωσή του κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν αρκούν για επίλυση του προβλήματος και απαιτείται λήψη πιο δραστικών μέτρων, για τερματισμό των στρεβλώσεων.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει «μένος και τραμπουκισμούς» από πλευράς εκπαιδευτικών, προσωπικά στον ίδιο αλλά και κατά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για προτεινόμενα μέτρα από τις συντεχνίες, που θα ζημιώσουν το δημόσιο σχολείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available