Βαριές ευθύνες κυβέρνησης για ΣΚΤ δείχνει ο πρώτος γύρος των καταθέσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα).  Τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης με τους διορισμούς ημετέρων στον Συνεργατισμό δείχνει ο πρώτος γύρος των ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Οι δέκα μάρτυρες που κατέθεσαν στην πλειονότητα τους διετέλεσαν εκτελεστικοί ή μη εκτελεστικοί σύμβουλοι στη Συνεργατική Τράπεζα και διορίστηκαν μετά τα δραματικά γεγονότα στον τραπεζικό τομέα τον Μάρτιο του 2013 με στόχο τη διάσωση της τράπεζας, αλλά στην πορεία υπέβαλαν την παραίτηση τους.

Όλοι σχεδόν άγγιξαν, είτε ευθέως, είτε έμμεσα, το θέμα της κομματοκρατίας εντός του Συνεργατισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους διορισμούς σε θέσεις κλειδιά που έγιναν μετά το 2013 και στην κάκιστη διακυβέρνηση του δεύτερου πιο μεγάλου τραπεζικού οργανισμού.

Κάποιοι εξ αυτών άφησαν αιχμές σε βάρος εκτελεστικών συμβούλων ότι είχαν κομματικές πλάτες, ή πολιτική στήριξη από μέλη της εκτελεστικής εξουσίας και ανέδειξαν, ως παράδειγμα της κακοδιαχείρισης, τη μυστική σύμβαση ανάθεσης εργασιών στην Αλταμίρα, χωρίς προσφορές.

Οι ισχυρισμοί τους θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης από την τριμελή Ερευνητική Επιτροπή, η οποία μετά το πέρας της διεξαγωγής της σχετικής έρευνας θα εκδώσει πόρισμα για να τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για να εξετάσει με τη σειρά της αν προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα.

Εκτιμάται ότι το πολιτικό σκέλος των ισχυρισμών των όσων κατέθεσαν ή αυτών που έπονται θα είναι δύσκολο να οδηγήσει σε ουσιαστική παρέμβαση της Εισαγγελίας.

Η κομματική παρουσία στον Συνεργατισμό αναδεικνύεται ως ένα από τα βασικά συστατικά της αποτυχίας των δανειοδοτήσεων, και μετά το 2013, της δυσκολίας στις εισπράξεις.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του τέως γενικού διευθυντή της ΣΚΤ, οικονομολόγου Μάριου Κληρίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι ανάλογα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων ήταν και οι κομματικές ισορροπίες στα διάφορα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ).

Μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων στη διάρκεια της πρώτης φάσης των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής φαίνεται να προκύπτουν θέματα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο μεγάλος μέτοχος της ΣΚΤ κατά 99% ήταν το κράτος και οι διορισμοί των εκτελεστικών ή μη εκτελεστικών συμβούλων αποφασίζονταν από το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, το άδοξο τέλος της Συνεργατικής Τράπεζας, του δεύτερου μεγαλύτερου εγχώριου συστημικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, κατέδειξε για άλλη μία φορά ότι το κράτος – επιχειρηματίας, είναι στις πλείστες περιπτώσεις αποτυχημένο, λόγω ακριβώς της παρέμβασης κομμάτων στη διοίκηση των οργανισμών.

Αυτό παραπέμπει επίσης στη Λαϊκή Τράπεζα, στις Κυπριακές Αερογραμμές, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στην επιτροπή σιτηρών, στην κρατική έκθεση, στο συμβούλιο αμπελουργικών προϊόντων και άλλους οργανισμούς που έχουν χρεοκοπήσει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available