Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος μιλά στον «Ε.Κ.» για την φιλοσοφία του ΙΣΝ και την Ομογένεια

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, παραχώρησε μια βαρυσήμαντη, αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας, με την ευκαιρία του αφιερώματος του «Περιοδικού» του «Εθνικού Κήρυκα» στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του οποίου ως γνωστόν ηγείται.

Στη συνέντευξη με τον κ. Δρακόπουλο, που δόθηκε μετά την πρόσφατη θριαμβευτική του επίσκεψη στην Ελλάδα, του θέσαμε μόνο πέντε -αλλά κρίσιμα- ερωτήματα, στα οποία απαντά, όπως πάντα, με ευθύτητα και βαθύ προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή μας για την σχέση του με τον αείμνηστο θείο του Σταύρο Νιάρχο, ο κ. Δρακόπουλος απαντά πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Είχα μια πολύ στενή και ιδιαίτερη σχέση με τον θείο μου».

Και προσθέτει: «Σκληρή δουλειά, φιλότιμο, μεράκι, περηφάνια, σεβασμός. Αυτές είναι οι αξίες τις οποίες προσπαθώ να ακολουθώ καθημερινά στην προσωπική μου ζωή… Εφόσον δεν προσπαθείς να βλάψεις τους άλλους, δεν πρέπει ποτέ να σε απασχολεί τι λένε οι άλλοι για σένα».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος στον τάφο του θείου του, αείμνηστου, Σταύρου Νιάρχου.

Στην διαπίστωσή μας ότι έχει καταστεί ένας από τους Ελληνες που ο κόσμος θαυμάζει περισσότερο, απαντά ως εξής: «Αισθάνομαι τιμή και ταυτόχρονα με διακατέχει ένα αίσθημα ταπεινοφροσύνης, αλλά και ένα αίσθημα χαράς, ένα αίσθημα περηφάνιας. Επιπλέον, αισθάνομαι ακόμα περισσότερο υπεύθυνος…».

Στην ερώτησή μας, ποιες είναι οι εμπειρίες της συνεργασίας του με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, απαντά: «… Οι κυβερνήσεις πάνε κι έρχονται, αλλά η πρόθεσή μας είναι το έργο μας να παραμείνει διαχρονικό, με θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας… Εμείς συνεργαζόμαστε με οποιονδήποτε υπηρετεί το λαό με αποστολή τη βελτίωση της κοινωνίας στο σύνολό της…».

Και, βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε τις δωρεές του Ιδρύματος στον χώρο της Ομογένειας και να μην τον ρωτήσουμε πώς αντιμετωπίζει τις τελευταίες εξελίξεις με την Αρχιεπισκοπή μας.

Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος μαζί με τα παιδιά του, Κωνσταντίνο, Ελίζα, Ανδριάννα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής στον πρόεδρο του ΙΣΝ ως αναγνώριση του έργου και της τεράστιας προσφοράς του στην Ελλάδα. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Είμαστε», απαντά, «σοκαρισμένοι, αλλά και συγχρόνως, δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει… Οσοι βρίσκονται σε θέσεις ηγεσίας θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Να θυμίσουν στον εαυτό τους γιατί βρίσκονται εκεί εξαρχής, και να έχουν την κοινή λογική και την αξιοπρέπεια να πάνε σπίτι τους όταν χρειάζεται… Αρκετά! Και φυσικά, θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί σαν μια Κοινότητα για να υποστηρίξουμε την θρησκεία μας, τα ήθη και έθιμά μας, και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, την ελληνική μας γλώσσα. Χωρίς την ελληνική γλώσσα θα χαθεί και η ελληνικότητά μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται…».

(σ.σ.: η τελευταία παράγραφος από το «Και φυσικά, θα πρέπει να δουλέψουμε… μέχρι… συνεπάγεται» από δικό μας τεχνικό λάθος δεν δημοσιεύτηκε στην αγγλική μας έκδοση. Εκφράζουμε την λύπη μας γι’ αυτό και προς τον κ. Δρακόπουλο και προς τους αναγνώστες μας).

Ασύλληπτου μεγέθους η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Κάθε κουβέντα, συζήτηση ή συνέντευξη με τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί και μία ξεχωριστή εμπειρία. Τέτοια είναι η δύναμη του χαρακτήρα του και των ηγετικών του προσόντων.

Και, φυσικά, η παρούσα συνέντευξη -δεν παραχωρεί συχνά συνεντεύξεις- δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ο Ανδρέας, όπως όλοι τον αποκαλούν, δεν κηρύττει, αλλά διδάσκει. Δεν αποκρύπτει τις σκέψεις του αλλά τις μοιράζεται με όλους.

Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος με τον πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, σύμβουλο του ΔΣ και μέλους της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

Τολμά να πει πράγματα, δημόσια -όπως και μόνοι σας θα διαπιστώσετε πιο κάτω- που οι άλλοι ψιθυρίζουν εν κρυπτώ. Δεν ζητάει τίποτα, παρά μόνο να του δοθεί η ευκαιρία να προσφέρει, υπό τις σωστές όμως προϋποθέσεις, εκεί όπου εξυπηρετείται το γενικότερο καλό.

Του υποβάλαμε πέντε, όλες κι όλες ερωτήσεις, που καλύπτουν όμως σχεδόν ολόκληρο το φάσμα της προσωπικότητας και της προσφοράς του. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που ο κ. Δρακόπουλος παραχώρησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα»:

«Ε.Κ.»: Πάντα στις ομιλίες σας αναφέρεστε στον αείμνηστο θείο σας, τον Σταύρο Νιάρχο, με παραδειγματική αγάπη και σεβασμό. Ποια είναι η βασική αρχή που μάθατε από εκείνον και που σας επηρεάζει στον τρόπο με τον οποίο παίρνετε αποφάσεις για το Ιδρυμα;

Δρακόπουλος: Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Είχα μια πολύ στενή και ιδιαίτερη σχέση με τον θείο μου. Συνεργαστήκαμε στενά τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Δούλευε σκληρά, αλλά ταυτόχρονα πάντα προσπαθούσε να απολαμβάνει τη ζωή. Ο τρόπος που προσέγγιζε τα πάντα αντηχεί έντονα μέσα μου, ακόμα και σήμερα.

Δίνε πάντα τον καλύτερο εαυτό σου ό,τι και να κάνεις. Μην απαιτείς από άλλους πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις εσύ ο ίδιος. Εάν είσαι απαιτητικός με άλλους, πρέπει να είσαι ακόμη πιο απαιτητικός με τον εαυτό σου. Εφόσον δεν προσπαθείς να βλάψεις τους άλλους, δεν πρέπει ποτέ να σε απασχολεί τι λένε οι άλλοι για σένα.

Σκληρή δουλειά, φιλότιμο, μεράκι, περηφάνια, σεβασμός. Αυτές είναι οι αξίες τις οποίες προσπαθώ να ακολουθώ καθημερινά στην προσωπική μου ζωή και τις οποίες προσπαθώ να ενσταλάξω και να μοιραστώ με τα παιδιά μου.

Από την τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την υλοποίηση δωρεάς για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Το σύμφωνο υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Ε.Κ.»: Αναμφισβήτητα η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του οποίου προεδρεύετε και διευθύνετε είναι ιστορικής εμβέλειας. Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Με την γενικότερη συμπεριφορά σας έχετε γίνει προσωπικά ένας από τους Ελληνες που ο κόσμος θαυμάζει περισσότερο. Πώς σας κάνει αυτό και αισθάνεστε;

Δρακόπουλος: Αισθάνομαι τιμή και ταυτόχρονα με διακατέχει ένα αίσθημα ταπεινοφροσύνης, αλλά και ένα αίσθημα χαράς, ένα αίσθημα περηφάνιας. Επιπλέον, αισθάνομαι ακόμα περισσότερο υπεύθυνος, ακόμα πιο πεισματάρης, και δεσμεύομαι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το καλλίτερο δυνατό…

«Ε.Κ.»: To Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει γίνει, μετά την Ακρόπολη, το σημείο αναφοράς στην Αθήνα. Ομως οι μεγάλες δωρεές του Ιδρύματος στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της Υγείας, με ιατρική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη που επισκέπτεται περιοχές ανά την Ελλάδα που δεν διαθέτουν την αναγκαία ιατρική υποδομή, με ασθενοφόρα, με την ίδρυση νοσοκομείων, προκαλούν δέος για τη σύλληψη, το ύψος των δωρεών και την εκτέλεση. Για να γίνουν αυτά όμως χρειάζεστε και την στενή συνεργασία της εκάστοτε κυβέρνησης. Θέλετε να μας μιλήσετε για την συνεργασία σας με αυτές;

Δρακόπουλος: Οπως λέμε πάντα, κάθε δωρεοδόχος οργανισμός είναι συνεργάτης μας. Πιστεύουμε στα θετικά, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα των καλών συνεργασιών. Πιστεύουμε στις συνεργασίες δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και στο τι μπορούν να προσφέρουν στη σημερινή περίπλοκη και δύσκολη παγκόσμια πραγματικότητα. Οταν δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, και όταν επικρατεί σκληρή δουλειά, διαφάνεια, κοινό όραμα, τότε μπορούν να γίνουν θαύματα… Δεν αντικαθιστούμε το κράτος, απλά το συμπληρώνουμε με στόχο το κοινό συμφέρον όλων…

Οι κυβερνήσεις πάνε κι έρχονται, αλλά η πρόθεσή μας είναι το έργο μας να παραμείνει διαχρονικό, με θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας… Οι κυβερνήσεις είναι εκεί για να υπηρετούν τους πολίτες… Εμείς συνεργαζόμαστε με οποιονδήποτε υπηρετεί το λαό με αποστολή τη βελτίωση της κοινωνίας στο σύνολό της. Ολοι έχουμε υποχρεώσεις και πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των υποχρεώσεών μας προς την αποστολή και το όραμα που υπηρετούμε…

Στο ΚΠΙΣΝ. Πηγή: Γραφείο Τύπου ΚΠΙΣΝ/Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος.

«Ε.Κ.»: Με χαρά βλέπουμε ότι οι δωρεές σας καλύπτουν και τον χώρο της Ομογένειας. Από το Λύκειο του Αγ. Δημητρίου μέχρι και μια μεγάλη δωρεά για την οικοδόμηση του ναού του Αγ. Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, για να αναφερθώ στις πιο μεγάλες. Πώς αντιμετωπίζετε πλέον την δωρεά σας στο Αγ. Νικόλαο με βάση τα γνωστά προβλήματα που δημιουργήθηκαν;

Δρακόπουλος: Είμαστε σοκαρισμένοι, αλλά και συγχρόνως, δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει… Εχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 4.000 δωρεές σε πάνω από 120 χώρες ανά τον Κόσμο… Οι μοναδικές φορές που συναντήσαμε προβλήματα είχαν να κάνουν με (ορισμένες) δωρεές στην Ομογένεια… Τι άλλο να πω…

Οσοι βρίσκονται σε θέσεις ηγεσίας θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Να θυμίσουν στον εαυτό τους γιατί βρίσκονται εκεί εξαρχής, και να έχουν την κοινή λογική και την αξιοπρέπεια να πάνε σπίτι τους όταν χρειάζεται… Αρκετά! Και φυσικά, θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί σαν μια κοινότητα για να υποστηρίξουμε τη θρησκεία μας, τα ήθη και έθιμά μας, και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, την Ελληνική μας γλώσσα. Χωρίς την Ελληνική γλώσσα θα χαθεί και η Ελληνικότητά μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Aπό την επίσκεψη του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου στο εργαστήριο των φυσιογνωστικών μαθημάτων του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/Κ. ΜΠΕΗΣ.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζετε να εγκρίνετε ή να απορρίψετε μια δωρεά;

Δρακόπουλος: Οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές μας είναι πράγματι απλές: Εχει η προτεινόμενη δωρεά θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία στο σύνολό της; Είναι οι άνθρωποι του δωρεοδόχου οργανισμού αξιόπιστοι, ηθικοί, αποτελεσματικοί, κ.λπ.; Εάν η απάντηση στις δύο βασικές αυτές προϋποθέσεις είναι «ναι», τότε θα πρέπει να μπορούμε να «αποδείξουμε» στον εαυτό μας για ποιον λόγο θα μπορούσαμε να αρνηθούμε την αίτησή τους… Δεν είμαστε τέλειοι σε καμία περίπτωση, αλλά προτιμώ να κάνουμε λάθος προσφέροντας «περισσότερα», παρά απορρίπτοντας μία αξιέπαινη αίτηση… Κι έτσι συνεχίζουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *