Βραδυφλεγής βόμβα

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ.

Ενα από τα πολλά προβλήματα που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτό της ΔΕΗ. Η έκταση του προβλήματος ίσως να μην έχει γίνει πλήρως αντιληπτή από την κοινή γνώμη, αλλά η εταιρεία, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, με πάνω από 20.000 εργαζομένους, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Από το 2015 μέχρι σήμερα η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση έχασε περίπου το 90% της αξίας της (το ποσοστό είναι ασύλληπτο) και αυτή τη στιγμή η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να εκπονήσει ένα σχέδιο για τη σωτηρία της χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται κάποιος στρατηγικός επενδυτής, απλά και μόνο γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος να επενδύσει σε μια επιχείρηση με τεράστια χρέη και ελλείμματα.

Οι συνεχείς αναβολές στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και σε αυτές που η προηγούμενη κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας είχαν συμφωνήσει, τα αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα στις αποφάσεις, αλλά και η πολιτική τού «δεν πληρώνω» που ενθάρρυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν την εταιρεία στο σημείο να μην μπορεί να εγγυηθεί την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ηδη σε πολλά σημεία της Ελλάδας (ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας, της Αθήνας) έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες διακοπές ρεύματος από την αυξημένη ζήτηση λόγω καλοκαιριού.

Οπως όλα δείχνουν, για να σωθεί η επιχείρηση και να μην μείνουν οι Ελληνες εν έτει 2019 χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει το κράτος να χρησιμοποιήσει χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται εσαεί, ιδίως σε ένα διεθνές περιβάλλον με την ενέργεια να λειτουργεί με όρους ιδιωτικής αγοράς και οικονομίας.

Η ΔΕΗ αποτελεί άλλο ένα μεγάλο παράδειγμα ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί ως επιχειρηματίας.

Η βραδυφλεγής βόμβα που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση όταν εξουδετερωθεί θα πρέπει να φύγει από τον έλεγχο του κράτους, απλά γιατί αν αυτό δεν συμβεί ο φαύλος κύκλος των καταρρεύσεων και των διασώσεων με τα χρήματα των φορολογουμένων δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ. Δυστυχώς, βέβαια, ο στόχος ορισμένων είναι αυτός ακριβώς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available