Βραζιλία: 10 νεκροί, μεταξύ των οποίων 5 παιδιά, από πυροβολισμούς σε δημοτικό

(Mauricio Sumiya/Futura Press via AP)

ΣΟΥΖΑΝΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Ενώ ένα προάστιο του Σάο Πάολο ετοιμαζόταν να θάψει τους νεκρούς του, ζητούσε παράλληλα να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους δύο μασκοφόροι πρώην μαθητές οπλισμένοι με όπλα, μαχαίρια, τόξα και τσεκούρια σκότωσαν την Τετάρτη πέντε εφήβους και δύο ενήλικες πριν αυτοκτονήσουν την ώρα που έφτανε η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Σάο Πάολο, δέκα ήταν οι νεκροί, καθώς οι δύο δράστες πριν εισβάλουν στο σχολείο «Professor Raul Brasil», πυροβόλησαν θανάσιμα τον ιδιοκτήτη μίας επιχείρησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Περισσότερα από 1.000 παιδιά ηλικίας 11-15 ετών φοιτούν στο σχολείο αυτό.

Αλλοι 9 άνθρωποι, κυρίως μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς και πολλοί από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η οποία δεν γνωρίζει ακόμη το κίνητρο της βίαιης αυτής πράξης.

Ο Μαρσέλο Σάλες, διοικητής των αστυνομικών δυνάμεων στην πόλη του Σάο Πάολο, της μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας, που έκανε δηλώσεις έξω από το σχολείο, είπε πως στη διάρκεια της τριακονταετούς και πλέον σταδιοδρομίας του, «δεν έχει δει τίποτα σαν κι αυτό, είναι ένα απερίγραπτα κτηνώδες έγκλημα».

Ο Σάλες είπε πως οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα 38άρι πιστόλι, μαζί με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ένα τόξο. Η Αστυνομία έφθασε οκτώ λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών και δεν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες, οι οποίοι ήταν ήδη νεκροί, συμπλήρωσε.

Αυτοσχέδιο βίντεο που γυρίστηκε στη διάρκεια των πυροβολισμών και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «Globo» δείχνει παιδιά να φωνάζουν, να τρέχουν και να ικετεύουν για τις ζωές τους καθώς ακούγεται ο ήχος δυνατών πυροβολισμών παντού γύρω.

Κάμερες ασφαλείας από σπίτια κοντά στο σχολείο έδειξαν παιδιά να σκαρφαλώνουν και να πηδούν πάνω από έναν λευκό τοίχο που περιβάλλει το κτίριο του Ραούλ Μπραζίλ και να τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους, φωνάζοντας βοήθεια.

Η Βραζιλία έχει το μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό ανθρωποκτονιών στον Κόσμο, αλλά οι πυροβολισμοί σε σχολεία είναι σπάνιοι. Το 2011, 12 σπουδαστές σκοτώθηκαν από έναν ένοπλο που όρμησε στις αίθουσες ενός σχολείου του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Εκτός των πέντε μαθητών, σκοτώθηκε ένας δάσκαλος και ο διευθυντής του σχολείου, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης της πολιτείας Joao Camilo Pires de Campos.

Οι Αρχές δημοσιοποίησαν τους δράστες ως τον 17χρονο Guilherme Taucci Monteiro και τον 25χρονο Henrique de Castro.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι: Ποιο ήταν το κίνητρο των δύο πρώην μαθητών;» ανέφερε ο de Campos. Την απάντηση φέρεται να έδωσε η μητέρα του 17χρονου, Tatiana Taucci:

«Το Μπούλινγκ. Σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο εξαιτίας αυτού», ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Λίγα λεπτά πριν την επίθεση ο Monteiro ανήρτησε 26 φωτογραφίες στη σελίδα του στο Facebook, κάποιες με όπλα και το μεσαίο δάχτυλο να δείχνει προς την κάμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available