Γέμισε ο «Φάρος» το Μαλιώτειο με μουσική και τραγούδια Μικράς Ασίας

Το Μουσικό Συγκρότημα «Φάρος» της Βοστώνης: Πάνος Αϊβατζίδης, Βασίλης Κώστας, Ειρήνη Τορνεσάκη, Layth Sliding και Γώργος Πέρνης. Φωτογραφία Μαλώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το μουσικό συγκρότημα «Φάρος» (Pharos Ensemble) γέμισε το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο με μουσική και τραγούδια της Μικράς Ασίας. Το συγκρότημα παρουσίασε με επιτυχία τη συναυλία «Ενα Μουσικό Ταξίδι στη Μικρά Ασία», ένα αφιέρωμα στη μουσική της Μικράς Ασίας, την οποία έφεραν οι πρόσφυγες από διάφορα μέρη της στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.

Υπογραμμίζεται ότι με τη συναυλία αυτή ανοίγει ένας κύκλος Μουσικών Προγραμμάτων του συγκροτήματος «Φάρος» στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, που έχουν σαν στόχο τη συνέχιση της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας μέσα από τη μουσική εκπαίδευση.

Το όνομα του συγκροτήματος «Φάρος» το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό στον μουσικό και ακαδημαϊκό χώρο ως «Pharos Ensemble» προήλθε από τον φάρο, καθότι ο σκοπός του συγκροτήματος είναι να «φωτίζει» και να αναδεικνύει την πλούσια κληρονομιά της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.

Το σχήμα αποτελείται από τους εξής πέντε κορυφαίους μουσικούς και εκπαιδευτικούς από το γνωστό Κολέγιο Μουσικής Berklee College, οι οποίοι μελετούν τις μουσικές τους παραδόσεις σε βάθος και τις παρουσιάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο:

  • Ειρήνη Τορνεσάκη, τραγούδι, από το Ηράκλειο Κρήτης
  • Βασίλης Κώστας, λαούτο, από τα Ιωάννινα
  • Πάνος Αϊβαζίδης, κανονάκι, από τις Σέρρες
  • Γιώργος Λέρνης, τύμπανο, από την Κύπρο
  • Layth Sidiq, βιολί, γεννήθηκε στη Βαγδάτη και μεγάλωσε στην Ιορδανία
Ο Βασίλης Κώστας και η Ειρήνη Τορνεσάκη. Φωτογραφία Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο

Το συγκρότημα «Φάρος» παρουσίασε και ερμήνευσε με ξεχωριστή επιτυχία πολλά τραγούδια από τη Μικρά Ασία, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα εξής: «Σαν τα μάρμαρα της Πόλης», «Καναρίνι μου γλυκό», «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Τι σε μέλλει εσένανε», «Τίκι τίκι τακ», «Εχε γεια πάντα γεια».

Το ακροατήριο παρακολούθησε τη συναυλία με μεγάλο ενθουσιασμό και ζωηρά χειροκροτήματα μετά από κάθε τραγούδι. Στο τέλος του προγράμματος οι μουσικοί πρόσθεσαν δύο επί πλέον τραγούδια για να ευχαριστήσουν το κοινό το οποίο δεν ήθελε να τελειώσει η συναυλία, αλλά ζητούσε κι άλλα τραγούδια. Μετά τη συναυλία, πολλοί ομογενείς από το ακροατήριο παρέμειναν αρκετή ώρα για να συγχαρούν προσωπικά τους μουσικούς και να συζητήσουν μαζί τους.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου καθηγητής κ. Φίλιππος Σεραφείμ είπε πως «ήταν μία θαυμάσια βραδιά η οποία θα μείνει αξέχαστη για το Μαλιώτειο και ολόκληρη την Ομογένεια και η οποία οφείλεται στους πέντε εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς του Pharos Ensemble».

Το κοινό έδωσε ενθουσιώδη σχόλια για τους μουσικούς και πολλές ευχαριστίες στο Μαλιώτειο Κέντρο το οποίο προσκάλεσε το μουσικό συγκρότημα «Φάρος».

Η Ειρήνη Τορνεσάκη ανακοίνωσε ότι «το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο θα προσφέρει μουσικά προγράμματα από φέτος το φθινόπωρο». Τονίζεται ότι η Ειρήνη Τορνεσάκη θα διευθύνει την ελληνική χορωδία του Μαλιωτείου. Η χορωδία θα διδαχθεί παραδοσιακά τραγούδια από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδος και σύγχρονες ελληνικές συνθέσεις. Ο Βασίλης Κώστας θα διευθύνει το

Συγκρότημα Μουσικών Οργάνων του Μαλιωτείου. Οι μαθητές και αυτού του προγράμματος θα μαθαίνουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Κατέστη ότι το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, ο Βασίλης Κώστας και η Ειρήνη Τορνεσάκη θα παρουσιάσουν στο Μαλιώτειο τα προγράμματά τους με λεπτομέρειες και θα απαντήσουν στις σχετικές ερωτήσεις από τους ενδιαφερομένους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κόστος των προγραμμάτων αυτών αναλαμβάνει το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο ως προσφορά στους φίλους της ελληνικής μουσικής στη Νέα Αγγλία. Το μόνο κόστος για κάθε συμμετέχοντα θα είναι η εγγραφή, η οποία θα κοστίζει 50 δολάρια ετησίως.

Η συναυλία βιντεογραφήθηκε από τον κ. Χρήστο Τσιάρα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι από το βίντεο και είναι ευγενική του κ. Τσιάρα.

Στη μουσική εκδήλωση παρευρέθηκαν φιλόμουσοι από τον ακαδημαϊκό κόσμο της Βοστώνης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Βασίλειος Καυκάς, και δεκάδες ομογενών.

Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός-μήνυμα του γενικού προξένου κ. Στράτου Ευθυμίου, ο οποίος απουσίαζε εκτός Βοστώνης. Ο κ. Ευθυμίου, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε πως «θα ήθελα ολόθερμα να συγχαρώ το Μαλιώτειο, τον πνεύμονα ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης στη Βοστώνη, για την πρωτοβουλία του να αγκαλιάσει τη Μικρασιατική μουσική και παράδοση».

Ευχήθηκε ακόμα «κάθε καλό και καλή δύναμη στη νέα αυτή πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε ένα χώρο – μοναδικό για τον Ελληνισμό στη Βοστώνη – να προβάλλει, μέσω του έργου νέων μουσικών με αστείρευτο ταλέντο, την ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση και μουσική της Μικράς Ασίας, απ’ όπου κατάγεται σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού της Νέας Αγγλίας αλλά και η οικογένειά μου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *