Γιατί αδειάζουν οι εκκλησίες;

Κύριε Διευθυντά,

Με τις φτωχικές μου σκέψεις που κατέχω, θα κάνω ένα απλό ερώτημα: τι φταίει και αδειάζουν οι εκκλησίες; Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θαυμάζουμε και να ευγνωμονούμε τους αείμνηστους ήρωες πρωτοπόρους μετανάστες που πάτησαν το πόδι τους σε αυτή τη γη της επαγγελίας.

Αυτοί οι πρώτοι Ελληνες που ήρθαν στην Αμερική, ήταν σχεδόν όλοι τους αγρότες και αγράμματοι όπως και ο γράφων. Με τις θυσίες τους όμως και με ένα πενιχρό μεροκάματο της εποχής εκείνης και δουλεύοντας 16 ώρες την ημέρα, κατόρθωσαν να χτίσουν αυτές τις πανέμορφες εκκλησίες που καμαρώνουμε εμείς σήμερα!

Οποιος θα μπει για πρώτη φορά στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην πόλη του Λόουελ Μασαχουσέτης θα μείνει με το στόμα ανοιχτό να θαυμάζει τα ψηφιδωτά και το μεγαλείο της εκκλησίας μέσα και έξω και με πάρκινγκ για στάθμευση μέχρι και 500 αυτοκίνητα.

Το 1972 που ήρθα εγώ απ’ την Ελλάδα στην πόλη αυτή, η εκκλησία αυτή άνθιζε από ζωή. Τις Κυριακές γεμάτη από άκρη ως άκρη και τις μεγάλες εορτές όρθιοι οι ενορίτες, πού να χωρέσουν στα καθίσματα.

Η Θεία Λειτουργία ήταν στα ελληνικά λες και βρισκόσουν σε εκκλησία της Αθήνας. Να μην ξεχνάμε όμως εκείνη την εποχή έρχονταν πάρα πολλοί Ελληνες μετανάστες και όλες οι κοινότητες και οι σύλλογοι είχαν ζωή.

Ας μην πάμε όμως τόσο μακριά, πριν από 45-50 χρόνια και ας έρθουμε πιο κοντά για να δούμε τώρα τα προβλήματα από όλες τις εκκλησίες.

Εγώ θα γράψω δυο λόγια για την εκκλησία που είμαι και μέλος της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην πόλη του Λόουελ Μασαχουσέτης. Πριν από 10 χρόνια ήμασταν 560 οικογένειες σε αυτή την εκκλησία και σήμερα 200.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πού να πήγαν οι 360 οικογένειες μόνο σε μία δεκαετία; Σήμερα σε αυτή την εκκλησία εκκλησιάζονται γύρω στους 50 με 75% ηλικιωμένοι.

Η Θεία Λειτουργία γίνεται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Και φέρνω ένα παράδειγμα. Εγώ ήρθα εδώ απ’ την Ελλάδα, 36 χρόνων, και τα αγγλικά ήταν πολύ λίγα όπως και από πολλούς άλλους. Και όταν δεν απολαμβάνω τη μητρική μου γλώσσα και τη γλώσσα του ευαγγελίου του Θεού, η Εκκλησία μου φαίνεται σαν αγγαρεία παρά σαν προσευχή.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω άλλη μία φορά τι έγινε σε αυτή την εκκλησία πριν από 9 χρόνια. Το πνευματικό δικαστήριο της Εκκλησίας δηλαδή ο αντιπρόσωπος Θεού, δίκασε τα ποίμνιά του χωρίς συγχώρεση.

Και τι τιμωρία;

Με χρόνια διωγμού απ’ την εκκλησία ολόκληρου του κοινοτικού συμβουλίου και να μην έχουν το δικαίωμα ούτε να μεταλάβουν τη θεία κοινωνία. Τα υπόλοιπα που γίνονται σε όλες τις εκκλησίες της Αμερικής και στην Αρχιεπισκοπή τα διαβάζουμε καθημερινά στον αγαπητό μας «Ε.Κ», τον αξιότιμο δημοσιογράφο θεολόγο της δυνατής πένας Θεόδωρο Καλμούκο.

Χρήστος Τσιμήκας
Dracut, Mass

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *