Γιατί ο Τραμπ εμποδίζει το πόρισμα Μόλερ;

(AP Photo/Jon Elswick, FILE)

Ο πρόεδρος Τραμπ στην αρχή είπε δεν έχει αντίρρηση να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα Μόλερ. Στη συνέχεια, είπε ότι εξαρτάται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ. Και μετά έκανε χρήση του εκτελεστικού προνομίου για να μπλοκάρει την παράδοση του πορίσματος Μόλερ χωρίς λογοκρισία.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: Αφού διαλαλεί την αθωότητά του, ότι δεν υπήρξε καμία σκευωρία με τη Ρωσία και καμία απόπειρα παρακώλυσης Δικαιοσύνης, τι φοβάται ο Πρόεδρος; Δυστυχώς, ο ένοικος του Λευκού Οίκου φοβάται ότι θα διαψευστεί.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν, όχι εικασίες, αλλά σαφείς ενδείξεις συνεργατών του με Ρώσους μεσολαβητές και επίσης σαφείς ενδείξεις παρακώλυσης. Μην ξεχνάμε ότι ώθησε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιον, σε παραίτηση επειδή δεν θέλησε να απολύσει τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ.

Επίσης, θα αναρωτηθεί κάποιος: Με τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία γιατί ο κ. Μόλερ δεν καταλόγισε κατηγορία στον Πρόεδρο; Αφήνοντας αυτό το καθήκον σε Βουλή και Γερουσία;

Προφανώς είναι εύλογο το ερώτημα. Δεν υπάρχει ολίγον ένοχος. Και αυτό έχει υποχρέωση να το απαντήσει ο κ. Μόλερ όταν θα καταθέσει στο Κογκρέσο. Αλλωστε, στο τέλος του μήνα τελειώνει η υπηρεσία του στο υπ. Δικαιοσύνης και δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανείς να ανταποκριθεί στο αίτημα των νομοθετών να καταθέσει.

Εν τούτοις δημιουργείται ήδη μία συνταγματική κρίση. Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ που ένας Πρόεδρος κόβει τις γέφυρες με τη νομοθετική εξουσία. Κι αυτό πρέπει να προβληματίσει και τους βουλευτές-γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που συστοιχίζονται πίσω από τον Πρόεδρο.

Η διάκριση εξουσιών, η διαφάνεια και η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα. Και κανείς δεν πρέπει να συμπεριφέρεται κομματικά. Πρωτοφανείς συμπεριφορές πράγματι!

Δυστυχώς, ποτέ στην Ιστορία της η Αμερική δεν βρέθηκε σε μία τέτοια καμπή στο πολιτικό πεδίο.  Μοιάζει με το Γόρδιο Δεσμό που είτε ο Πρόεδρος θα λύσει, συμβιβαζόμενος με βουλευτές, είτε η νομοθετική εξουσία θα ωθήσει τα πράγματα μέχρι τέλους, κάτι που σημαίνει εκθρόνιση προέδρου.

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο όμως εξυπηρετεί το Εθνος. Και επειδή ο Πρόεδρος προφανώς κρύβει πράξεις, τις οποίες έσπευσε να σβήσει με μαύρο μαρκαδόρο στο πόρισμα Μόλερ ,ο υπουργός Δικαιοσύνης, η συνταγματική κρίση είναι εδώ και θα βλάψει τη χώρα.

Τη μόνη λύση μπορεί να δώσει ο λαός. Είτε επιβραβεύοντας μία πολιτική που ανατρέπει τις αρχές και αρετές της Αμερικανικής Δημοκρατίας, είτε επαναφέροντας την τάξη τιμωρώντας με την ψήφο του τους αναιδείς.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ρήση του Αγίου Αυγουστίνου (354-430 μ.Χ.) πως «αν απουσιάζει η Δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;». Θεωρούμε πως κανείς δεν το θέλει αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available