Γιατί ψηφίζουμε;

Κύριε Διευθυντά,

Εκ του αποτελέσματος των εκλογών και των δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως ο ελληνικός λαός ακόμα δεν έχει κατανοήσει γιατί γίνονται εκλογές. Δεν γίνονται για να δούμε τις δυνάμεις του κάθε κόμματος. Δηλαδή για στατιστικούς λόγους. Γίνονται για να προέλθει μια ισχυρή και επομένως σταθερή κυβέρνηση και όχι για να μάθουμε πόσοι ασπάζονται τις αντιλήψεις του κ. Δελαγραμμάτικα ή του κ. Καραβάνα ή της κ. Μπουρδάρα. Για μια κυβέρνηση που δεν θα διακατέχεται από το φόβο της πτώσης από την αλλαγή πολιτικής ενός μικρού κόμματος που την υποστηρίζει, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη.
Η κυβερνητική σταθερότητα είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας γιατί πάνω της δημιουργούνται οι συνθήκες για την ομαλή λειτουργία της. Και επιπλέον, η κυβερνητική σταθερότητα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, ντόπιους και ξένους, να μας εμπιστευτούν και να επενδύσουν στην οικονομία μας και την ανάπτυξή της.

Τούτων δοθέντων, κάθε ψήφος σε μικρά κόμματα, είναι σπατάλη χρόνου, σπατάλη καλής θέλησης σπατάλη καλών προθέσεων και, το κυριότερο, σπατάλη της ίδιας της ψήφου μας που πάει στράφι γιατί δεν θα συμβάλει ποτέ στην κυβερνητική σταθερότητα.

Υπερβάλλεις, μπορεί κάποιος να μου πει. Ενα μικρό κόμμα σε μια μειοψηφική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητά της. Συμφωνώ, αλλά γιατί η ψήφος μας σε ένα μικρό κόμμα να εξασφαλίσει σταθερότητα μιας κυβέρνησης διά της τεθλασμένης και όχι κατ’ ευθείαν; Αφού παραδεχόμαστε ότι το ποθούμενο είναι η κυβερνητική σταθερότητα γιατί δεν την εξασφαλίζουμε με τη σωστή χρήση της ψήφου μας, ψηφίζοντας ένα συγγενικό προς τις ιδέες μας κόμμα, που έχει πιθανότητες να κυβερνήσει; Γιατί θα πρέπει να έχουμε πληθώρα αχρήστων κομμάτων και πληθώρα πολιτικών αρχηγών;

Δεν προπαγανδίζω υπέρ οιουδήποτε συγκεκριμένου κόμματος ούτε συγκεκριμένης ιδεολογίας. Το μόνο που προσπαθώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να σας πείσω, ότι χωρίς να απαρνηθείτε την ιδεολογία σας, να είστε συγχρόνως και πρακτικοί.

Στη ζωή μας, πολύ λίγες φορές κάνουμε αυτό που θέλουμε ή αυτό που μας αρέσει. Τις περισσότερες φορές κάνουμε αυτό που πρέπει. Το κάνουμε κάθε μέρα στη ζωή μας. Πολύ λίγα φάρμακα έχουν ευχάριστη γεύση. Ας κάνουμε λοιπόν το ίδιο και με την ψήφο μας. Ας αναλογισθούμε τη δύναμή της και ας τη χρησιμοποιήσουμε με σοφία ώστε να αποβεί χρήσιμη στον λαό μας και όχι τροφή της μισαλλοδοξίας μερικών που φαντάζονται τον εαυτό τους μεσσία. Δεν είναι μεσσίες. Τον εαυτό τους και την πολιτική τους επιβίωση φροντίζουν και όχι εσένα αγαπητέ «πολίτη».

Η ψήφος είναι το δημοκρατικό όπλο σου για να εξασφαλίσεις την ευτυχία σου.

Επομένως, όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσεις δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις σαν ντουφεκιές στο γάμο του Καραγκιόζη, αλλά σε χρήσιμο στόχο που θα ‘πρεπε, χωρίς συναισθηματισμούς, να έχεις από πριν επιμελώς επιλέξει.

Κωνσταντίνος Λυκογιάννης
Elmsford, ΝΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available