ΗΠΑ: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες διατάξεις μετανάστευσης

(AP Photo/Amr Alfiky)

ΣΙΚΑΓΟ. Οι διαβητικοί παρακάμπτουν τους τακτικούς ελέγχους. Οι νέοι ασθματικοί δεν λαμβάνουν προληπτική φροντίδα. Υφεση παρατηρείται στις ακριβές επισκέψεις σε αίθουσες επειγόντων περιστατικών.

Πρόκειται για τρεις επιπτώσεις που ήδη σημειώνονται μετά την ανακοίνωση για αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση και δη την άρνηση χορήγησης πράσινης κάρτας στους φτωχούς μετανάστες.

Ειδικότερα, οι γιατροί και οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προειδοποιούν για την κακή υγεία και το αυξανόμενο κόστος που λένε ότι θα προέλθουν από τις σαρωτικές αλλαγές της κυβέρνησης Τραμπ, που θα αρνηθεί τις πράσινες κάρτες σε πολλούς μετανάστες οι οποίοι χρησιμοποιούν Medicaid, καθώς και κουπόνια τροφίμων και άλλες μορφές δημόσιας βοήθειας.

Ορισμένοι υπέρμαχοι λένε ήδη ότι βλέπουν το φαινόμενο πριν από την έναρξη ισχύος του περίπλοκου νόμου των 837 σελίδων τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ διακήρυξε την επιθετική της προσέγγιση στο μεταναστευτικό την περασμένη εβδομάδα ως έναν τρόπο να διατηρήσει μόνο τους αυτοεξυπηρετούμενους μετανάστες στη χώρα, αλλά οι ειδικοί στην υγεία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αναγκάσει εκατομμύρια μετανάστες χαμηλού εισοδήματος να επιλέξουν μεταξύ των αναγκαίων υπηρεσιών και της προσπάθειάς τους να παραμείνουν νόμιμα στις ΗΠΑ.

«Οι άνθρωποι πρόκειται να είναι πιο άρρωστοι, δεν πρόκειται να ζητήσουν υγειονομική περίθαλψη μέχρι που θα πρέπει να πάνε στα επείγοντα», δήλωσε η Λίζα Ντέιβιντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Health Solutions, της μεγαλύτερης δημόσιας υγείας της Νέας Υόρκης. «Θα κοστίσει στο σύστημα πολλά χρήματα», είπε.

Οι μετανάστες που επιθυμούν να αποκτήσουν «πράσινη κάρτα», χρειάζονται εδώ και καιρό να αποδείξουν ότι δεν θα ζουν από το κράτος, δηλαδή με βοηθήματα.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου ότι θα επαναπροσδιορίσει τον όρο για να σημαίνει εκείνους που «είναι πιο πιθανό από ένα όχι» να λάβουν δημόσια επιδόματα για μια ορισμένη περίοδο.

Οι υπηρεσίες υπηκοότητας και μετανάστευσης των ΗΠΑ θα εξετάσουν τώρα και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του εισοδήματος, της εκπαίδευσης και της επάρκειας αγγλικής γλώσσας.

«Θέλουμε να δούμε τους ανθρώπους να έρχονται σε αυτό το κράτος που είναι αυτάρκες», δήλωσε ο Κεν Κουτσινέλι (Ken Cuccinelli), ενεργών διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Δύο κομητείες της Καλιφόρνιας και ο γενικός εισαγγελέας σε 13 πολιτείες έχουν προβεί σε μηνύσεις, με το επιχείρημα ότι οι αλλαγές θα αυξήσουν το ρίσκο δημόσιας υγείας.

Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι έχει αρχίσει και συμβαίνει σε πόλεις όπως το Σικάγο, Ντιτρόιτ και Νέα Υόρκη αναφέρουν υπέρμαχοι της μετανάστευσης.

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση του Κουτσινέλι, ένας δικηγόρος μετανάστευσης της Μινεσότα δήλωσε ότι έλαβε σειρά τηλεφωνικών κλήσεων από ανήσυχους πελάτες για το αν θα πρέπει να αποσυρθούν από το Medicaid.

Ενα μη κερδοσκοπικό κέντρο παροχής υπηρεσιών σε Λατίνους και μετανάστες γενικότερα, του Ντιτρόιτ, δήλωσε ότι το συνήθως γεμάτο λόμπι του ήταν άδειο μια μέρα μετά την αποκάλυψη των κανόνων.

Ο μεγαλύτερος οργανισμός δημόσιας υγείας της Νέας Υόρκης, Public Health Solutions, ο οποίος εξυπηρετεί έναν μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό, ανέφερε μείωση κατά 20% στην εγγραφή κουπονιών τροφίμων από τότε που ο νόμος προτάθηκε για πρώτη φορά πέρυσι το φθινόπωρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available