Για μια Ελλάδα όπως μας αξίζει

Μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, στην Αθήνα, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Πριν από 198 χρόνια, μια χούφτα άνθρωποι, οι πρόγονοί μας, φτωχοί, χωρίς πόρους, εξαθλιωμένοι και εξουθενωμένοι από τα σχεδόν τετρακόσια χρόνια του οθωμανικού ζυγού βρήκαν το κουράγιο και τα ψυχικά αποθέματα να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε μια αυτοκρατορία και να διεκδικήσουν το πολυτιμότερο ίσως αγαθό που υπάρχει για τον άνθρωπο: την ελευθερία τους.

Με κόπους, με θυσίες, με αγώνες την έκαναν κτήμα τους και την χάρισαν και στις επόμενες γενιές και γι’ αυτό μπορούμε εμείς σήμερα να στέκουμε ελεύθεροι και παρά τις δυσκολίες της ζωής (πότε άλλωστε η ζωή δεν έχει δυσκολίες;) να κάνουμε όνειρα για το μέλλον.

Η θυσία τους έχει σταθεί αφορμή κάθε χρόνο αυτή την ημέρα ο Ελληνισμός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Κόσμου, με επίκεντρο βέβαια την γενέτειρα, να «φοράει» τα καλά του και να γιορτάζει – παράλληλα βέβαια και με την θρησκευτική πτυχή της ημέρας, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που για εμάς τους χριστιανούς έχει την ίδια βαρύτητα με την Επανάσταση.

Πόσο διαφορετική δείχνει η Ελλάδα κάτι τέτοιες ημέρες σαν την χθεσινή! Πόση αισιοδοξία αποπνέει! Πόσο διαφορετική είναι εικόνα της! Η νεολαία παρελαύνει στους δρόμους των πόλεων, τα νιάτα και η ζωντάνια τους πλημμυρίζουν τις γωνιές τους, ενώ στην πρωτεύουσα η στρατιωτική παρέλαση αποπνέει ασφάλεια και υπερηφάνεια (οι μικροεντάσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική, με τις διαμαρτυρίες σε βάρος της παρούσας κυβέρνησης, ας μένουν στην άκρη, ας μην αμαυρώνουν το μήνυμα και το νόημα τέτοιων ημερών).

Αυτή είναι η Ελλάδα που μας αξίζει. Μια Ελλάδα χαρούμενη, ευδιάθετη, μια Ελλάδα που μπορεί να βλέπει το μέλλον με ελπίδα και προοπτική. Μια Ελλάδα που θα μπορεί να αφήσει πίσω της για τα καλά τα χρόνια της βαθιάς κρίσης και όλα τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε σε κάθε επίπεδο και τομέα της κοινωνικής ζωής. Αυτή την Ελλάδα αξίζουμε και αυτή την Ελλάδα πρέπει να επιδιώκουμε. Το μήνυμα των προγόνων μας είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο και πρέπει να λειτουργεί ως οδηγός μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available