Για πρώτη φορά κοπή βασιλόπιτας στο ιερό εθνικό προσκύνημα Αγίου Φωτίου, στον Αγ. Αυγούστινο Φλόριδας

O Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος κόβει τη βασιλόπιτα στο ιερό εθνικό προσκύνημα Αγίου Φωτίου, στον Αγ. Αυγούστινο Φλόριδας. Φωτογραφία: GOARCH

ΑΓΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν οι παραδόσεις και τα έθιμα των πρώτων Ελλήνων που κατέφθασαν στην αμερικανική ήπειρο, το ιερό εθνικό προσκύνημα του Αγίου Φωτίου πραγματοποίησε την πρώτη κοπή βασιλόπιτας στην ιστορία του, με την παρουσία περίπου 100 ανθρώπων.

Της εκδήλωσης προέστη ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος, Αρχιαρατικός Επίστροπος του Ιερού Προσκυνήματος, ενώ παραβρέθηκαν πιστοί από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Αρχοντα Νικολάου Φουρρή, καθώς και του επισκόπου Ξάνθου, Δημητρίου, αναφέρεται στο δημοσίευμα της 16ης Ιανουαρίου, 2020, στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

«Εκδηλώσεις όπως αυτές είναι σημαντικές ώστε να μοιραστούμε την αποστολή του Ιερού Προσκυνήματος, να διατηρήσουμε την πατροπαράδοτη μας πίστη και τις παραδόσεις ζωντανές σε αυτή τη χώρα, καθώς και να διατηρήσουμε τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις ως μια ζωντανή εμπειρία», ανέφερε ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος.

Της κοπής της πίτας προηγήθηκε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο του Αγίου Αυγουστίνου. Επειτα, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την άρπα και τη χορωδία που ερμήνευσαν παραδοσιακούς ελληνικούς και βυζαντινούς ύμνους και κάλαντα.

Κόπηκαν οκτώ κομμάτια της βασιλόπιτας, πρώτα για τα Ελληνορθόδοξα ιερατεία και ενορίες της περιοχής και έπειτα για κάθε καλεσμένο. Οι τυχεροί νικητές έλαβαν ένα αυθεντικό νόμισμα του Αη Βασίλη και ευλογήθηκαν από τον επίσκοπο Δημήτριο.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος, ευχαριστώντας τον Επίσκοπο Μωκησσού Δημήτριο για «την συνέχιση της όμορφης Ελληνορθόδοξης παράδοσης της βασιλόπιτας» και «για τη διατήρηση της φλόγας των εορτών στις καρδιές μας».

Πηγή: GOARCH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available