Για την «επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή»

Το Μέγαρο Μαξίμου. Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

«…Καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενός κακού μύρια έπονται.

Η άνοδος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στην εξουσία μόνο στην οικονομική κρίση μπορεί να αποδοθεί.

Χωρίς αυτήν, την οικονομική κρίση, το ΠΑΣΟΚ δεν θα απαξιωνόταν στα μάτια του λαού. Η ΝΔ δεν θα έχανε τόσους πόντους από τα ποσοστά της.

Και ο λαός δεν θα κατέφευγε στον ΣΥΡΙΖΑ, ως μία έσχατη λύση ανατροπής της οικονομικής του συμφοράς.

Δεν θα εμπιστευόταν την εξουσία σε ένα κόμμα φανερά ανέτοιμο να αναλάβει μια τόσο μεγάλη υπόθεση, όπως τη διακυβέρνηση της χώρας. Αλλο οι διαδηλώσεις και άλλο η διακυβέρνηση.

Σε ένα κόμμα ανέτοιμο, χωρίς έμπειρα ταλέντα. Αλλά και ανέτοιμο από ιδεολογικής πλευράς.

Και η μεν οικονομική ζημιά που έκανε στη χώρα είναι τεκμηριωμένη, ιδίως τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και που συνεχίζει να κάνει λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από τις αγορές.

Τώρα πια φαίνεται καθαρά και η ζημιά που πολλοί προέβλεψαν από τις ιδεολογικές εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες ιδέες.

Στα εθνικά θέματα αλλά και σ’ αυτό το ίδιο το πολίτευμα της χώρας.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πολύ φοβόμαστε ότι θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο, καθώς πλησιάζουμε στον χρόνο των εκλογών.

Ορισμένα παραδείγματα: Κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης εκπέμπουν μία αυταρχική νοοτροπία.

Αδιαφορούν για τους νόμους. Θεωρούν το κράτος όργανό τους.

Φαίνεται να πιστεύουν ότι η παραμονή τους στην εξουσία δεν αποτελεί αποτέλεσμα λαϊκής εντολής αλλά ένα δικαίωμα που κέρδισαν στις μάχες και στους αγώνες τής σχετικά πρόσφατης τραγικής ιστορίας της χώρας.

Η οσμή που βγαίνει δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα. Από τον τρόπο που χειρίζονται ορισμένα δήθεν σκάνδαλα – πλέον γίνεται σαφές ότι τουλάχιστον μερικά από αυτά, είναι στημένα- αλλά δηλητηριάζουν την κοινωνία και την πολιτική, μέχρι την προσπάθεια άλωσης της Δικαιοσύνης, αυτόν τον πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίζεται το δημοκρατικό σύστημα.

Η θρασύτατη βόλτα του δολοφόνου Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας πέρα ότι ντροπιάζει τον κάθε Ελληνα αποτελεί και τον ιδεολογικό καθρέφτη, μέρος τουλάχιστον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχουμε ακόμα περάσει στον Ρουβίκωνα.

Δεν υπάρχει όμως και πολύς καιρός για χάσιμο.

Πρέπει να διαβαστούν με μεγάλη προσοχή οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός νέου πολιτικού του μέτρου, και της εθνικής ευθύνης που όμως αναγκάστηκε να μιλήσει «για επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή».

Πρόκειται για λέξεις που προκαλούν ανατριχίλα.

Αλλά απεικονίζουν την πραγματικότητα.

Οφείλουμε πια όλοι μας να επαγρυπνούμε και να σηκώνουμε φωνή διαμαρτυρίας.

Χωρίς πια να «μασάμε τα λόγια μας», όπου πρέπει.

Είναι σχεδόν απίστευτο ότι έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, αν και ήταν πολλοί αυτοί που το προέβλεπαν.

Ας μην φτάσουμε όμως παραπέρα. Ας ευχηθούμε αλλά κι ας ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βάλει το συμφέρον της πατρίδας πριν από το κόμμα.

Και ακόμα, ας ζητήσουμε την επίσπευση των εκλογών, αφού είναι σαφές πλέον ότι η κυβέρνησή του δεν αντέχει άλλο.

Είναι η μόνη λύση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available