Για τις «τροποποιήσεις» των οικονομικών της Σχολής

Από την 76η τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

Από τον Σεπτέμβριο του 2017, από τότε δηλαδή που έγινε γνωστή η χρεοκοπία της Αρχιεπισκοπής, καθώς και οι τρεις πραγματικές ή εικονικές προσπάθειες αντικατάστασης του Αρχιεπισκόπου, η Εκκλησία μας περνά μια μακρά περίοδο παράλυσης παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει χίλια προβλήματα.

Επειδή όμως ο χρόνος τρέχει, η κατάσταση επιδεινώνεται με αυξημένη ταχύτητα. Τι έχει μείνει πια όρθιο; Το «καράβι» της Εκκλησίας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του μεσοπέλαγα, χωρίς καπετάνιο. Και επιπλέον οι αναφορές που στέλνονται στον ιδιοκτήτη του καραβιού -στην Ομογένεια- είναι παραπλανητικές.

Με στόχο να κερδηθεί λίγος ακόμα χρόνος…

Ο «Εθνικός Κήρυκας», έχει προβεί σε μια σειρά από αποκαλύψεις, με τελευταία το δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής, που αποδεικνύουν ότι η Θεολογική Σχολή Βοστώνης αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης.

Το αποθεματικό της κεφάλαιο εξαντλήθηκε. Η Αρχιεπισκοπή δεν είναι σε θέση να την χρηματοδοτεί.

Η «Ηγεσία των 100» βρίσκεται στα νομικά της όρια παρεμβάσεως. Μεγάλοι δωρητές δεν υπάρχουν. Αρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες συνεδρίασε η Εφορεία της Σχολής την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε -γραμμένη σαφέστατα από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο- αποτελεί μνημείο προσπάθειας παραπληροφόρησης του κοινού.
Είναι, λέει, σχεδόν όλα μέλι – γάλα. Δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε προβλήματα. Ολοι, στον κύκλο μας, στις ΗΠΑ, έχουν τα ίδια προβλήματα. Υπόσχεται ότι θα ενισχύσει τη Σχολή. Και θα «τροποποιήσει» τον προϋπολογισμό για να είναι «πιο ισορροπημένος».

Συγκεκριμένα, κατ’ αρχήν δίνεται η εικόνα ότι η συνεδρίαση της Εφορείας ήταν μια συνηθισμένη συνεδρίαση – η Εφορεία συναντήθηκε, γράφει, κατά «την κανονικά προγραμματισμένη χειμωνιάτικη συνάντησή της».

Οτι μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και το οικονομικό θέμα: Η συνεδρίαση, λέει, «συμπεριλάμβανε αλλά δεν περιορίστηκε στην οικονομική κατάσταση της Σχολής». Και μας βεβαιώνει ότι τα προβλήματα στη Σχολή δεν είναι ασυνήθιστα: «Ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες -γράφει- αμέτρητα μικρά κολλέγια (σ.σ. αναφέρεται, προφανώς, παραπλανητικά σε πρόσφατο άρθρο στη ‘Νew Υork Τimes’ που γράφει ότι άλλα μικρά κολλέγια μεγαλουργούν και άλλα υποφέρουν, λόγω πειραμάτων που κάνουν στα προγράμματά τους) κολλέγια Ελεύθερων Τεχνών (liberal arts) αντιμετωπίζουν κλείσιμο ή σχεδιάζουν να κλείσουν ή να περιορίσουν προγράμματα εν όψει μείωσης των εγγραφών ανά τη χώρα. Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού λειτουργούν μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον».

Και προσθέτει:

«Η Εφορεία έδωσε οδηγίες στην διοίκηση να αρχίσει αμέσως τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό για να ενδυναμώσει την αποστολή της Σχολής και να διαμορφωθεί ένας πιο ισορροπημένος προϋπολογισμός».

Με απλά, λόγια, η Εφορεία έδωσε εντολή στη Διοίκηση της Σχολής να αρχίσει «αμέσως» τις μειώσεις των εξόδων. Μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και οι απολύσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι αν και γίνεται αναφορά στις «αναμενόμενες εγγραφές» για το Φθινόπωρο του 2019, δεν αναφέρεται κανένας αριθμός αναμενόμενων φοιτητών.

Δεν θα ήταν πιο τιμητικό σε όλους μας, Αρχιεπίσκοπο και Ομογένεια, αν έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους και αν εξηγούσε τι σκέφτεται να κάνει για να μην κλείσει η Σχολή;

Δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε.

Σε αυτούς, όμως, που υποστηρίζουν ότι δεν αξίζει να ασχολούμαστε με το θέμα της Αρχιεπισκοπής πλέον, τους απαντώ ότι όντως υπάρχει αυτός ο πειρασμός.
Θα ήταν όμως σοβαρό λάθος αν υποκύψουμε σ’ αυτόν. Οχι μόνο γιατί αυτό ακριβώς ελπίζουν, αλλά και γιατί η Κοινότητα τούτη είναι τουλάχιστον τόσο δική μας όσο και δική τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available