x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιορτάστηκε στο «Ελληνικό Χωριό» η επέτειος του «ΟΧΙ»

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Ο ουρανός ήταν βαριά συννεφιασμένος και όλοι περίμεναν ότι από στιγμή σε στιγμή θα άρχιζε η βροχή, όταν λίγο πριν το μεσημέρι της Πέμπτης, έγινε από την Επιτροπή Παρέλασης ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο μνημείο πεσόντων του Σπρινγκ Μπάγιου, στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς.

«Ο καιρός μπορεί να είναι μουντός σήμερα, αλλά μέσα μας λάμπει το πνεύμα του ’40», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Μιχάλης Αλεξάνδρου.

Ο εορτασμός άρχισε νωρίτερα, με επίσημη Δοξολογία και μνημόσυνο για τους πεσόντες στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, από τον π. Τζέιμς Ρουσάκη, αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Ατλάντας, βοηθούμενον από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας, π. Αθανάσιο Χαριλάου και άλλους ιερείς.

Στο τέλος διαβάστηκαν μηνύματα για την επέτειο του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και του Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλεξίου, ενώ λαός και κλήρος έψαλλαν το «Τη Υπερμάχω».

Λίγο αργότερα συγκεντρώθηκαν όλοι στο μνημείο πεσόντων της περιοχής, κρατώντας ελληνικές σημαίες.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο γενικός πρόξενος, Λουκάς Τσώκος κατά τον χαιρετισμό του. Πίσω του, ο κομίσιονερ Κώστας Βατικιώτης, ο πρόεδρος της Αχέπα, Τζον Λελέκης και δεξιά, ο Κώστας Σισόης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης, που είχε τη διοργανωτική ευθύνη και παρουσίασε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής του «ΟΧΙ» από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος, Ιωάννη Μεταξά. Πρόσθεσε δε ότι ο ελληνικός λαός με τις αρετές που τον διακρίνουν, πολέμησε τον κατακτητή.

Τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Αμερικής, έψαλε η Κατερίνα Λυκουρέζου, ενώ την έπαρση της ελληνικής σημαίας έκανε ο νέος πρόεδρος της Ελλάδος στην Τάμπα, Λουκάς Τσώκος.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση κατάθεσαν στεφάνια το Μνημείο Πεσόντων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Πολέμους του Βιετνάμ και της Κορέας, ο κ. Τσώκος, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, ο κ. Αλεξάνδρου και ο κ. Σισόης.

Στις μαρμάρινες πλευρές του μνημείου, είναι γραμμένα τα ονόματα πεσόντων κατά τους προαναφερθέντες πολέμους αρκετοί από τους οποίους είναι ομογενείς της περιοχής.

Ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος, κατά τον χαιρετισμό του εκεί, όπως και νωρίτερα μέσα στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, έκανε σύντομη ιστορική αναφορά στην κήρυξη του πολέμου και τη γενναία απάντηση της Ελλάδος, τονίζοντας ότι η γενέτειρα έδωσε «παράδειγμα θάρρους για τις επόμενες γενεές». Είπε, ακόμα, ότι τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ήταν αρχή προβλημάτων, οι προεκτάσεις των οποίων φθάνουν μέχρι σήμερα, ενώ το πνεύμα των θυσιών του Ελληνισμού εμπνέει πάντοτε.

 

Εθνικός Κήρυξ

Μέσα στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς, όπου έγινε η Δοξολογία. Μαζί με τους ιερείς, παράγοντες των τοπικών αρχών και στελέχη ομογενειακών οργανώσεων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

«Είναι χρέος μας, να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσώκος και ζήτησε από όλους να ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Ο δήμαρχος κ. Αλαχούζος, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεχιζόμενη παράδοση του εθνικού εορτασμού από τον απανταχού Ελληνισμό. «Οι πρόγονοί μας δεν δέχτηκαν τη σκλαβιά, αλλά είπαν το ιστορικό ‘ΟΧΙ’ στον τύραννο», είπε. «Πολέμησαν για την πατρίδα, για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία». Ο Δήμος του Τάρπον Σπρινγκς, ανακήρυξε την 28η Οκτωβρίου, ως «Οχι Day» και ο κ. Αλαχούζος επέδωσε σχετική διακήρυξη στον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης, κ. Σισόη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αλεξάνδρου, είπε ότι στην Ελλάδα γιορτάζεται η αρχή των πολέμων, όπως η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου, ενώ σε άλλες χώρες γιορτάζεται το τέλος των πολέμων. «Ισως, αυτό να είναι σημαδιακό, γιατί κανένας πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε. «Οι Τούρκοι απειλούν ακόμα και σήμερα την Ελλάδα, ούτε και το Επος του ’40 έχει τελειώσει, γιατί συνεχίζονται οι αγώνες. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό και να σκεφτόμαστε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας». Στο σημείο αυτό, ο κ. Αλεξάνδρου προέτρεψε την Ομογένεια να είναι συσπειρωμένη γύρω από τις οργανώσεις της και την Εκκλησία. «Πρέπει να πλησιάσουμε και τους Αμερικανούς πολιτικούς για να τους μάθουμε το σωστό και δίκαιο για τα θέματα της Ελλάδος».

Στον εορτασμό, παραβρέθηκαν, επίσης, ο κομίσιονερ του Δήμου, Κώστας Βατικιώτης, ο Τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Φιορεντίνος, που βρίσκεται αυτό τον καιρό για ιδιωτική επίσκεψη στην περιοχή, ο πρόεδρος της τοπικής AHEPA, Τζον Λελέκη, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, πρόεδροι ομογενειακών συλλόγων και άλλοι ομογενείς.

 

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης και παρουσιαστής της εορτής, Κώστας Σισόης στο μικρόφωνο. Αριστερά, ο γενικός πρόξενος, Λουκάς Τσώκος και δεξιά, ο δήμαρχος, Χρυσόστομος Αλαχούζος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

Μετά την τελετή, ο γενικός πρόξενος κ. Τσώκος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Είναι μια μεγάλη στιγμή στην ένδοξη ιστορία της χώρας και του έθνους μας. Με μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι στην περιοχή Τampa Bay Area, όπως και αλλού στον κόσμο, που είχα την ευκαιρία και την τιμή να παραβρεθώ, το πνεύμα του Μετώπου παραμένει ζωντανό. Ογδόντα ένα χρόνια μετά, οι Ελληνες είμαστε εδώ, να δώσουμε το παρών μας, αναγνωρίζοντας συμβολικά και τιμώντας τις θυσίες αυτών των ανθρώπων. Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Το αφήνουμε κι εμείς, με τη σειρά μας, παρακαταθήκη στους επόμενους».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος κ. Αλαχούζος, δήλωσε: «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για εμάς τους Ελληνες. Είναι η ημέρα κατά την οποία οι πρόγονοί μας είπαν το ιστορικό ‘ΟΧΙ’ στη σκλαβιά, στον εχθρό και προτίμησαν να πολεμήσουν για να έχουμε εμείς σήμερα μια ελεύθερη Ελλάδα και να διατηρούμε τη Δημοκρατία η οποία άρχισε από την Αθήνα και την τηρούμε κι ‘εμείς εδώ στην Αμερική’».

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν. Δημοκρατίας, κ. Φιορεντίνος, δήλωσε: «Είναι πάντοτε μια ιδιαίτερη στιγμή, όταν βρίσκονται οι Ελληνες μαζί, για τέτοια θέματα. Δηλαδή, να βρεθούν μαζί, μονοιασμένοι, για να αποδώσουν τιμή στους αγώνες εκείνων οι οποίοι έδωσαν το στίγμα και έδειξαν το δρόμο για το πώς πρέπει να πολεμάει κάποιος για την ελευθερία του».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αλεξάνδρου, δήλωσε: «Είμαστε όλοι εθνικά υπερήφανοι για την ημέρα αυτή και ειδικά εμείς εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς που γιορτάζουμε κάθε χρόνο μαζί με τους επισήμους και όλο τον Ελληνισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια εκτενή και αυθόρμητη συνέντευξη, μέσα από την οποία μίλησαν για τη μακροχρόνια συνεργασία τους, η οποία κορυφώνεται μέσα από την ταινία «Poor Things», που κάνει πρεμιέρα στις 8 Δεκεμβρίου, παραχώρησαν στους «New York Times» ο Ελληνας σκηνοθέτης, Γιώργος Λάνθιμος (George Lanthimos) και η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Εμα Στόουν (Emma Stone).

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ