Γιορτή και για την Greektown ο 41ος Bank of America Chicago Marathon

Οι δρομείς του 41ου Bank of America Chicago Marathon στην Greetown του Σικάγο. (Φωτογραφία: Ανθή Μητράκου)

ΣΙΚΑΓΟ. Ο 4ος μεγαλύτερος αγώνας δρόμου διεθνώς, ως προς τον αριθμό των αθλητών που τερματίζουν, ο Bank of America Chicago Marathon, γιόρτασε τα 41 του χρόνια την Κυριακή που μας πέρασε, στις 7 Οκτωβρίου.

Εκτιμάται ότι τον Μαραθώνιο του Σικάγο είδαν περί τους 1,7 εκατ. θεατές, ενώ πάνω από 40.000 δρομείς από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και 100+ χώρες, έτρεξαν, βοηθώντας παράλληλα να συγκεντρωθούν εκατομμύρια για διάφορες φιλανθρωπίες και σκοπούς.

Νικητές φέτος, στους άντρες, ο Βρετανός Μο Φάραχ (Mo Farah) με χρόνο 2:05:11 και στις γυναίκες η Κενυάτισσα, Μπριγκίντ Κόσγκεϊ (Brigid Kosgei), με χρόνο 2:18:35.

Η διαδρομή του σημαντικού αυτού αγώνα, περιλαμβάνει 29 γειτονιές του Σικάγο, γεμάτες ζωντάνια, μεταξύ των οποίων η διάσημη ελληνική συνοικία της πόλης, το Greektown, το οποίο είχε διπλό λόγο να γιορτάζει.

(AP Photo/Nam Y. Huh)

Εξοπλισμένο με χειροποίητες επιγραφές, το πλήθος, γεμάτο ζωή, παρά τις όχι ιδανικές συνθήκες μέσα στη βροχή, χειροκρότησε τους χιλιάδες μετέχοντες, που πέρασαν από την West Jackson Blvd. και έστριψαν νότια στην Halsted St. στην «καρδιά» της Greektown.

«Επικροτώ τους φίλους μας που τρέχουν στον Μαραθώνιο για χρόνια», δήλωσε η κ. Κάθριν Λόγκαν (Kathryn Logan), μία εκ των θεατών. «Τους ακολουθούμε ανά τη διαδρομή σε αρκετά σημεία, αλλά η Greektown είναι το αγαπημένο μας μέρος», πρόσθεσε.

Η ελληνική συνοικία είχε φροντίσει για ένα περίπτερο το οποίο προσέφερε στους θεατές «γεύση Ελλάδας», με μικρές ελληνικές σημαίες, δωρεάν καφέ και μπισκότα από το κατάστημα «Artopolis Cafe». Ακόμη, έδιναν ρυθμό στους δρομείς με δυνατή και δυναμική ελληνική μουσική, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

(AP Photo/Nam Y. Huh)

O Μαραθώνιος, ο αγώνας δρόμου των 42.195 μέτρων (26,219 μίλια), διεξάγεται στη μνήμη του Φειδιππίδη, ο οποίος, κατά την παράδοση, έτρεξε την απόσταση αυτή από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναφέρει την είδηση της νίκης στην ομώνυμη μάχη το 490 π.Χ. ενάντια στους Πέρσες, πριν καταρρεύσει.

Το αγώνισμα ήταν στο πρόγραμμα των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, με νικητή τον Σπύρο Λούη, και έχει καταστεί πολύ δημοφιλές ανά τον Κόσμο.

Ενδεικτικό είναι πως από τον φετινό Μαραθώνιο στο Σικάγο, ο αναμενόμενος οικονομικός αντίκτυπος για την πόλη και τις τοπικές επιχειρήσεις εκτιμάται στα 338 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη του University of Illinois Urbana-Champaign.

«Αυτό που ξεκίνησε ως ένας τοπικός αγώνας με μερικούς χιλιάδες δρομείς μεγάλωσε και έγινε έναν διεθνούς κλάσης, περιβαλλοντολογικά υπεύθυνο γεγονός και παράδοση για το Σικάγο, την πόλη και τους κατοίκους της», επεσήμανε ο κ. Κάρεϊ Πινκόφκσι (Carey Pinkowski), εκτελεστικός διευθυντής του Bank of America Chicago Marathon, σε σχετικό ανακοινωθέν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available