Γιορτή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η ιστορική Θεολογική Σχολής της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία είναι κτισμένη στο ομώνυμο νησί των Πριγκιποννήσων, γιόρτασε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, επί τη μνήμη του ιδρυτή της του Αγίου Φωτίου του Ομολογητή, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των εκκλησιαστικών ειδήσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη Θεία Λειτουργία τη Δευτέρα χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο Δευτερεύων των Διακόνων κ. Θεόδωρος.

Παρευρέθηκαν οι Μητροπολίτες Δέρκων κ. Απόστολος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, οι Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Ανδριανός και Ανδρούσης κ. Αγαθόνικος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη πρέσβης κ. Ευάγγελος Σέκερης, η γενική πρόξενος της Ιταλίας κυρία Federica Ferrari Bravo, ομογενείς από τα Πριγκηπόνησσα και την Κωνσταντινούπολη και μερικοί επισκέπτες από το εξωτερικό συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδος.

Στο τέλος της Λειτουργίας ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε στο οφίκιο του Αρχιμανδρίτη τον ιερομόναχο Καισάριο Χρόνη, ο οποίος είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, στις εγκαταστάσεις της οποίας, ως γνωστόν, στεγάζεται η Θεολογική Σχολή. Σημειώνεται ότι ηγούμενος της Μονής είναι ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης τέλεσε τα εγκαίνια των νέων προσκυνηταρίων στην είσοδο της Μονής, τα οποία είναι δωρεά ιεραρχών αποφοίτων της Σχολής, καθώς επίσης και την προτομή του αειμνήστου Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Δωροθέου Γεωργιάδου (1891 -1974) στον περίβολο της Μονής.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα τελετών της Σχολής κατά την οποία μίλησε ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η κυρία Ελλη Δρούλια, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, ο πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Σταμκόπουλος και στο τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά την επιστροφή του από την Χάλκη ο Πατριάρχης μετέβη στο νοσοκομείο και επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Νικομηδείας κ. Ιωακείμ (τον από Χαλκηδόνος) όπου νοσηλεύεται επί δεκαπέντε χρόνια έπειτα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available