Γιούνκερ: Οι Γερμανοί δεν ήταν οι πιο σκληροί απέναντι στην Ελλάδα

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (AP Photo/Virginia Mayo, Pool, FILE)

ΑΘΗΝΑ. Νέες πτυχές των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για την ελληνική κρίση – χρέους έφερε στο φως της δημοσιότητας ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ηθελαν οι Γερμανοί να τιμωρήσουν την Ελλάδα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος, αλλά έδιναν αυτή την εντύπωση» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Εξήγησε δε, ότι «αυτό οφείλεται στην κοινή γνώμη, καθώς στη Γερμανία η εφημερίδα ‘Bild’ και το δεξιό κομμάτι του CDU ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα». «Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς ένα έθνος ως παράδειγμα» έσπευσε να σημειώσει, ωστόσο.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι ουδέποτε τάχθηκε υπέρ ενός «Plan B», παρότι «είχαμε πάντα ένα Plan B στις τσέπες μας».

Oμως δεν το ανέφερα ποτέ, επειδή αν το ανέφερα θα γινόταν. Εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν έλεγε ότι «έχουμε σχέδιο Β μην ανησυχείτε», τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να φύγει.

Oσον αφορά την Αγγελα Μέρκελ, παρατήρησε ότι «μερικές φόρες έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπέρ του Grexit, παρόλο που ποτέ δεν πίεζε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο αυτό, αποκάλυψε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «θα δημοσιοποιούσε ένα non paper που θα ζητούσε από την Ελλάδα να αποχωρήσει για ένα συγκεκριμένο διάστημα από την Ευρωζώνη».

«Hμουν έντονα αντίθετος σε αυτό, γιατί από τη στιγμή που θα φύγεις, έφυγες» ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι εύκολο να φύγεις, παρότι αυτό θα συνεπαγόταν για την Ελλάδα τεράστια προβλήματα. Oμως είναι πολύ δύσκολο να ξαναμπείς, οπότε ήμουν κάθετα αντίθετος σ’ αυτή την ιδέα».

Αποκάλυψε, τέλος, ότι «η Μέρκελ δεν ήταν ο πιο δύσκολος άνθρωπος στο δωμάτιο των διαπραγματεύσεων», καθώς «άλλοι ήταν μακράν πιο δύσκολοι».
«Οι Γερμανοί μέσα στη χώρα τους, έδιναν την εντύπωση ότι ήταν σκληροί, αυστηροί, άκαμπτοι. Ηταν, αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι άλλοι» κατέληξε, δίχως να κατονομάσει αυτούς τους «άλλους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available