Γκουτέρες: Αυξημένος κίνδυνος έντασης στη νεκρή ζώνη

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Φωτογραφία: Seth Wenig/AP.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Οι δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες, αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τη χρηματοδότηση της δύναμης.

Η έκθεση κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού για την χρονική περίοδο από 1ης Ιουλίου 2018 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019. Το ποσό που προτείνεται ανέρχεται στα $55.152.000, αυξημένο κατά 1,152.000, ή 2,1% από την προηγούμενη περίοδο.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός καλύπτει την ανάπτυξη 860 μελών στρατιωτικού προσωπικού, 69 αστυνομικών των Ηνωμένων Εθνών, 38 μελών διεθνούς προσωπικού και 119 επιτόπιων. Ωστόσο, σημειώνει ότι για το διάστημα 2018-19 προτείνεται μείωση του στρατιωτικού προσωπικού στους 834.

Στην έκθεση υπάρχει αναλυτική περιγραφή των στόχων που καλείται να επιτελέσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κατανέμονται στα διάφορα τμήματά της (πολιτικό και αστικών υποθέσεων, στρατιωτικό, αστυνομία και υποστήριξη).

Η έκθεση του ΓΓ λαμβάνει υπόψη την στρατιωτική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε, αλλά και το πρόσφατο ψήφισμα 2398 του Σ.Α. που την επικύρωσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο ΓΓ δείχνει ανήσυχος για την αυξημένη δραστηριότητα πολιτών στην ουδέτερη ζώνη.

«Η αποναρκοθέτηση της ουδέτερης ζώνης, το άνοιγμα επτά σημείων διέλευσης τα τελευταία χρόνια και το αναμενόμενο άνοιγμα δύο επιπλέον σημείων διέλευσης μέχρι τα μέσα του 2018, οδηγούν συνολικά σε αύξηση των πολιτικών δραστηριοτήτων στη νεκρή ζώνη, ιδίως από πολίτες που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν, να κυνηγήσουν, να εργαστούν ή ακόμα και να κατασκευάσουν, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι έγκριση από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», όπως αναφέρει η έκθεση, στην οποία προστίθενται και τα εξής: «Αυτή η συνεχιζόμενη αύξηση της πολιτικής δραστηριότητας παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο έντασης, όχι μόνο μεταξύ πολιτών, αλλά και μεταξύ πολιτών και των αντιτιθέμενων δυνάμεων, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την ένταση μεταξύ των ίδιων των αντιτιθέμενων δυνάμεων. Οι μη στρατιωτικές δραστηριότητες στην ουδέτερη ζώνη αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και θα εξακολουθήσει να απαιτείται πρόσθετη εργασία από τη Δύναμη για τη μείωση και τη διαχείριση ενδεχόμενης αύξησης της έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Γράφει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018/19, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την κοινωνία των πολιτών, λειτουργώντας ως σύνδεσμος και συγκαλούσα των ομάδων που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συμβολή τους στην ειρηνευτική διαδικασία, μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας με άλλους.

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα εξακολουθήσει επίσης να διευκολύνει την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων ή, κατά τα άλλα, κατάλληλα. Τέτοια μέτρα θα περιλαμβάνουν το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και τη συντήρηση μιας ικανότητας τεχνικής αποναρκοθέτησης με την υποστήριξη της υπηρεσίας δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των ναρκών» προσθέτει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *