«Εθνικός Κήρυκας», γράφοντας και καταγράφοντας την Ιστορία του Ελληνισμού από το 1915

To πρώτο φύλλο του "Εθνικού Κήρυκα" στις 2 Απριλίου του 1915.

Η πρωταρχική και κύρια αποστολή του Τύπου είναι να ενημερώνει τους πολίτες, να στέκεται απέναντι στην κάθε εξουσία, να αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας. Στην περίπτωση του «Εθνικού Κήρυκα» η κατ’ εξοχήν δημοσιογραφική αποστολή έχει και άλλες προεκτάσεις, αποκτά παράλληλα και άλλο νόημα και περιεχόμενο. Για την ακρίβεια πρόκειται για αποστολή που ξεπερνά τα στενά δημοσιογραφικά όρια, που λαμβάνει εθνική αλλά και πολιτισμική διάσταση.

Χωρίς καμιά δόση αυταρέσκειας, αποκλειστικά μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί να δει κανείς  τον «Ε.Κ», αφού θα τον αδικούσε κατάφωρα η περιγραφή του μόνο ως εφημερίδα, άσχετα αν και μόνο σε αυτή την πτυχή του τα επιτεύγματά του είναι αξιομνημόνευτα και αποτελούν ιδιαίτερο σημείο αναφοράς.

Από την πρώτη ημέρα της έκδοσής του, στις 2 Απριλίου του 1915, μέχρι και σήμερα, 103 ολόκληρα χρόνια μετά (ένας αριθμός πραγματικά ασύλληπτος – αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το σύγχρονο ελληνικό κράτος έχει ζωή 188 χρόνων), ο «Ε.Κ.» γίνεται φορέας του ίδιου του Ελληνισμού, συγγράφει την Ιστορία του και παράλληλα την καταγράφει. Ουσιαστικά πρόκειται για «έναν θρίαμβο του Ελληνισμού της Αμερικής.

Μια απόδειξη του ακαταμάχητου πόθου του ομογενή να ριζώσει στην Αμερική, τη νέα πατρίδα, αλλά και παράλληλα να διατηρήσει ακέραια την ταυτότητά του» όπως έχει δηλώσει ο εκδότης / διευθυντής του, κ. Αντώνης Η. Διαματάρης, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» του εδώ και 39 χρόνια (από το 1979) έχοντας έτσι τον τίτλο του μακροβιότερου εκδότη της εφημερίδας.

Με τα χρόνια ο θρίαμβος αυτός μεγάλωνε, γινόταν όλο και πιο λαμπρός και σήμερα μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο, χάρη στη δύναμη της τεχνολογίας, να ξεπερνά τα αμερικανικά σύνορα, να ανοίγει τα φτερά του και να αγκαλιάζει τον Ελληνισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Πλανήτη. Αυτό ακριβώς κάνει η ηλεκτρονική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», που ενώ συνεχίζει να έχει ως βάση του την Αμερική, διαβάζεται πλέον από όλο τον Ελληνισμό ανά τον Κόσμο.

Το κομμάτι αυτό είναι το μόνο που έχει αλλάξει από την πρώτη ημέρα της έκδοσης της εφημερίδας. Ολα τα άλλα στοιχεία της, η νοοτροπία και οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η έκδοση, παραμένουν αναλλοίωτα: Πρόκειται για αρχές που βασίζονται στο χρέος, την ευθύνη και την προσφορά απέναντι στους αναγνώστες μας, και στη συνεχή ανανέωση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του αναγνώστη και της εφημερίδας. Ο «Ε.Κ.» υπηρετεί άοκνα την αντικειμενική χωρίς φόβο και πάθος ειδησεογραφία, την άμεση ενημέρωση την ώρα που διαδραματίζονται τα γεγονότα και παράλληλα ενεργεί ως ένας ζωντανός και συνεχώς εξελισσόμενος φορέας με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση των ιδεωδών του Ελληνισμού.

Ο «Ε.Κ.» είχε φανεί ήδη από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του ότι είχε δημιουργηθεί για να υπηρετήσει κάτι μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρθενικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, την Παρασκευή 2 Απριλίου του 1915, φιλοξενείται συνέντευξη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωνε ότι «Θα έκαμνε την Ελλάδα ίσην με την Ιταλίαν».  Ηταν η αρχή μιας λαμπρής Ιστορίας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μια Ιστορία στις σελίδες της οποίας μπορεί κανείς να διαβάσει όλη την Ιστορία του Ελληνισμού.

Τα εξώφυλλά του, ένα προς ένα, είναι και ένας μικρός τόμος ιστορίας, πλούτος γνώσεων και βέβαια θεματοφύλακας της γλώσσας μας.

Στο αρχείο του «Ε.Κ.» μπορεί να βυθιστεί κανείς για ημέρες και πάλι ο χρόνος αυτός να αποδειχθεί λίγος. Τι να πρωτοδιαβάσεις, πού να σταθείς περισσότερο και πού λιγότερο!

Τον Βενιζέλο, επί παραδείγματι, με τον οποίο ο «Ε.Κ». ξεκίνησε το εντυπωσιακό του ταξίδι στην Ιστορία, τον αποχαιρέτησε κατά τον ενταφιασμό του στην Κρήτη τον Απρίλιο του 1936.  «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποβιβάζεται νεκρός και κηδεύεται εις την πατρώαν γην» έγραφε ο τίτλος του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος την Τρίτη 14 Απριλίου 1936, με τον υπέρτιτλο να επισημαίνει: «Ο ‘Εθνικός Κήρυξ’ εις την Κρήτην».

Λίγα χρόνια αργότερα, τα φύλλα της περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου καταγράφουν το σύγχρονο έπος της Ιστορίας της Ελλάδας. Αναλογιστείτε την αγωνία και τη λαχτάρα των ομογενών στην Αμερική κατά την περίοδο αυτή, που περίμεναν να πάρουν στα χέρια τους τον «Ε.Κ.» για να μάθουν για τις εξελίξεις στη γενέτειρα, να μάθουν για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

Με την ίδια αγωνία βέβαια οι ομογενείς όλα αυτά τα χρόνια ενημερώνονται από τον «Ε.Κ.» για τα τεκταινόμενα στις κοινότητές τους, τις μικρές ελληνικές κοινωνίες που αν και μίλια μακριά από την πατρίδα κρατούν άσβεστη τη φλόγα της αγάπης γι’ αυτή. Ενημερώνονται παράλληλα για τα συμβάντα στην Εκκλησία, όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και της Ελλάδας, αλλά και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ετσι, έχουν, επί παραδείγματι, ξεκάθαρα ιστορική αξία τα πρωτοσέλιδα του «Ε.Κ.» για την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα το 1930 – αλλά και την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.  Εξίσου ιστορικής αξίας είναι τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας για την ενθρόνιση του Ιακώβου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής το 1959.

Ιστορικής σημασίας είναι και το εξώφυλλο της Δευτέρας 8 Μαρτίου 1948 στο οποίο καταγράφεται η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Για «Πανελλήνιο πανηγυρισμό της ενσωματώσεως των Δωδεκανήσων» κάνει λόγο χαρακτηριστικά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που κατέγραψε έτσι την προσθήκη νέων εδαφών στη γενέτειρα, που την έκαναν ακόμα μεγαλύτερη και πιο ισχυρή.

Τι να πει εξάλλου κανείς για την παρουσία των ομογενών στα πολιτικά πράγματα της Αμερικής, όπως αυτά καταγράφηκαν μέσα από τις σελίδες του «Ε.Κ.». Από την πληθώρα των γεγονότων αυτών στεκόμαστε λίγο περισσότερο στην περίπτωση του Μάικλ Δουκάκη, που το 1988 έφτασε ένα βήμα προτού περάσει ως πρόεδρος το κατώφλι του Λευκού Οίκου. Ο «Ε.Κ.» κατέγραψε με συνέπεια  όλες αυτές τις στιγμές της εθνικής υπερηφάνειας (παρά την ήττα στο τέλος από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο) που προσέφερε η προσπάθεια ενός από εμάς να βρεθεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα των ΗΠΑ.

Ο «Ε.Κ.» εξάλλου δεν θα μπορούσε να μην παρακολουθεί στενά και να καταγράφει τις εξελίξεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 1932, με κύριο άρθρο του εκφράζει τη στήριξή του στον Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο οποίος βέβαια ήταν και ο νικητής των εκλογών που ακολούθησαν.

Πλούσιο υλικό για τους μελετητές προσφέρουν και τα πρωτοσέλιδα που έχουν να κάνουν με την ελληνική πολιτική σκηνή. Με κύριο άρθρο στο φύλλο της Τετάρτης 5 Αυγούστου 1936, ο «Ε.Κ.» προειδοποιούσε για την περιπέτεια στην οποία εισερχόταν η γενέτειρα με την δικτατορία που είχε επιβάλει ο Ιωάννης Μεταξάς μια ημέρα πριν, στις 4 Αυγούστου 1936. «Η Ελλάς καθ’ όλα τα φαινόμενα εισέρχεται εις περίοδον νέων περιπετειών» ξεκινούσε το κύριο άρθρο που έφερε ως τίτλο «Νέα Δικτατορία εν Ελλάδι».

Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, το σκάνδαλο Κοσκωτά (που συντάραξε την Ελλάδα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980) καταγράφηκε με αντικειμενικότητα και πέρα από κομματικά πάθη από τον «Ε.Κ.». Μάλιστα, στο φύλλο του Σαββατοκύριακου 4-5 Φεβρουαρίου 1989, ο ίδιος ο Κοσκωτάς διοχέτευσε επιστολή του στον «Ε.Κ.» στην οποία προέβαινε σε πολύ σημαντικές αποκαλύψεις.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ιστορικά πρωτοσέλιδα του «Ε.Κ.». Μια ιστορία 103 χρόνων είναι δύσκολο να περιγραφεί και να αποτυπωθεί στις σειρές ενός επετειακού δημοσιεύματος, όποια έκταση και αν έχει αυτό.

Ο «Ε.Κ.» θα συνεχίσει πάνω σε αυτό το μοντέλο που τον καθιέρωσε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες στη συνείδηση των ομογενών, αλλά και όλων των Ελλήνων ως πυλώνα του Ελληνισμού. Οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν πλέον νέες δυνατότητες και πάνω σε αυτές θα στηριχθούμε για να είμαστε ο Διαδικτυακός τόπος του Ελληνισμού των ΗΠΑ, καθώς και σε όλον τον Κόσμο.

Μας το επιτρέπει η ιστορική διαδρομή της εφημερίδας και η πολύχρονη εμπειρία μας, μας το επιβάλλει η νέα Εποχή. Και αυτό φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε με την ηλεκτρονική μας σελίδα, στην ελληνική και στην αγγλική της έκδοση. Αποτελεί, άλλωστε, υποχρέωση προς τους συνεχώς αυξανόμενους συνδρομητές που μας εμπιστεύονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available