Δημιουργία Ειδικού Γραφείου Απόδημου Ελληνισμού από την ΚΕΔΕ (βίντεο)

Από αριστερά ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο κ. Γιώργος Πατούλης και ο κ. Νικόλαος Παγώνης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Παναγιώτης Στόλης.

ΑΘΗΝΑ. Ειδικό Γραφείο Απόδημου Ελληνισμού δημιουργεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, σε συνεργασία με ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, το οποίο στόχο έχει να δώσει λύσεις στις παθογένειες που κρατούν μακριά τη Διασπορά από την «μητέρα Ελλάδα».

Παράλληλα, ο κ. Πατούλης, κατέθεσε την πρότασή του για την άμεση ενεργοποίηση του πολύτιμου δυναμικού των Απόδημων στην πολιτική και αναπτυξιακή ζωή της χώρας, κάτι που συνεπάγεται και την παραχώρηση σε αυτούς του δικαιώματος ψήφου από τους τόπους κατοικίας τους. Είπε πως τρόποι υπάρχουν, αλλά όχι η βούληση, γιατί οι ομογενείς δεν «ελέγχονται», έχουν ελεύθερη φωνή και άποψη.

Η δημιουργία του Γραφείου Απόδημου Ελληνισμού ανακοινώθηκε επίσημα την Τετάρτη 11 Ιουλίου, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, παρουσία του κ. Πατούλη, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, κ. Νικόλαου Παγώνη και του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη.

Μηνύματα ότι συγχαίρουν την προσπάθεια και την νέα πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, με την υπόσχεση ότι θα συμβάλλουν από την πλευρά τους με όσα μέσα διαθέτουν απέστειλαν ο κ. Κώστας Χανιωτάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας του Σικάγο και ο πρόεδρος Δικτύου Ελλήνων αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης Γιώργος Κοντορίνης. Επίσης, σε σύνδεση μέσω skype χαιρετισμό απεύθυνε από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Δημήτρης Φιλιππίδης, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ.

Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των Ελλήνων απανταχού με την «μητέρα πατρίδα», ειδικά σε αυτά της επίσημης επικοινωνίας, της ενημέρωσης για σημαντικά ζητήματα και τελικά της λήψης αποφάσεων από κοινού.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν εκτενείς αναφορές στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων από τους τόπους κατοικίας τους, της γραφειοκρατίας, σε κάθε βαθμίδα και τελικά της έλλειψης εμπιστοσύνης από πλευράς ομογενών προς τους αρμόδιους κρατικούς θεσμούς και φορείς, όχι μόνο στο επίπεδο επενδύσεων.

Ουσιαστικής σημασίας κρίνεται και το θέμα της λειτουργίας καλοκαιρινών κατασκηνώσεων (summer camps) σε συνεργασία των κοινοτήτων της Διασποράς με την ΚΕΔΕ, για παιδιά ελληνικής καταγωγής, που θα μπορούν να επισκέπτονται την πατρίδα των γονιών τους και των προγόνων τους, όπως είπε ο κ. Παγώνης, ώστε να «νιώσουν» την Ελλάδα, όχι μόνο να ακούν γι αυτή, να επιλέξουν να είναι Ελληνες.

Οταν μπορούσε η Ελλάδα έκανε για τους αποδήμους, αυτό το αναγνωρίζουμε, είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, αλλά τώρα που εμείς θέλουμε να πράξουμε για την Ελλάδα, προβλήματα όπως η γραφειοκρατία μας κρατούν πίσω.

Συνοπτικά οι δράσεις του Γραφείο Απόδημου Ελληνισμού της ΚΕΔΕ σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν:

Θα παρέχει σε κάθε Ελληνα του εξωτερικού που συναντά προβλήματα στο γραφειοκρατικό κράτος τη δυνατότητα συμβουλών και επίλυσης όσον αφορά στα ζητήματα των δήμων, τοπικής αυτοδιοίκησης και της ιδιαίτερης πατρίδας των Αποδήμων Ελλήνων.

Θα συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αμφίδρομη σχέση μεταξύ των Ελλήνων ομογενών, της «μητέρας πατρίδας» και των τοπικών κοινωνιών με την διαμεσολάβηση της ΚΕΔΕ προς τις Αρχές της χώρας σε διοικητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Θα συντελέσει στην εγκατάσταση κλίματος αμέριστης εμπιστοσύνης μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων και των δυνατοτήτων και υποδομών της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και στην υποστήριξη προς τις απαραίτητες διαδικασίες προς τις διοικητικές και κρατικές Αρχές.

Θα παρέχει την πίεση προς τη νομοθετική εξουσία ώστε να υπάρξει η δυνατότητα της εθνικής ψήφου όλων των απανταχού ομογενών Ελλήνων και των Ελλήνων του εξωτερικού.

Οσον αφορά στο θέμα της ψήφου ο κ. Παγώνης, δήλωσε απαισιόδοξος πως σύντομα θα υπάρξει λύση. Ο ίδιος τάχθηκε πάντως υπέρ της εκλογής βουλευτών για την Ομογένεια και όχι για παράδειγμα να ψηφίζει για την Β’ Αθηνών, αφού δεν ζει εκεί.

Οι τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς την Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία, την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, για συστράτευση δυνάμεων με τον Ελληνισμό της Ομογένειας, ζητώντας ενότητα για την ενδυνάμωση της χώρας και το καλό του τόπου.

«Όλοι μαζί ενωμένοι, “μικρή” και “μεγάλη” Ελλάδα, με κοινό όραμα την πρόοδο και την ανάκαμψη από την κρίση, αγκαλιάζουμε το μοναδικής αξίας δυναμικό των Ομογενών μας σε κάθε σημείο της γης, που διψούν να προσφέρουν στην μητέρα πατρίδα γνώση, εμπειρία, επενδύσεις και κυρίως την αγάπη τους για τη χώρα.
Η συμβολή των Αποδήμων στον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη, αλλά και τα Πολιτικά δρώμενα δεν σταματά μόνο στη δυνατότητα του εκλέγειν, με την ψήφο των Αποδήμων την οποία υποστηρίζουμε, αλλά και του εκλέγεσθαι. Απευθύνουμε πρόταση προς τον πολιτικό κόσμο να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες Ομογενείς να εκλέγονται μέσα από θέσεις Επικρατείας», δήλωσε ο κ. Πατούλης

(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)

Ο κ. Παγώνης, επεσήμανε ότι «η αμφίδρομη σχέση που προσμένουμε να αναπτύξουμε με τον νέο τομέα της ΚΕΔΕ, είναι για κάθε Ελληνική Ομογενειακή κοινότητα και Ομοσπονδία Αποδήμων, αίτημα δεκαετιών. Επί μακρό χρονικό διάστημα ο ενθουσιασμός και η θέρμη που χαρακτηρίζουν τον Απόδημο Ελληνισμό της Διασποράς ως προς τη διάθεσή του να προσφέρει στη Μητέρα πατρίδα παραμένει στο κενό, και ποτέ υποσχέσεις και προθέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Χρειαζόμαστε περισσότερο σύστημα για να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς της Ελλάδας, και η Ελληνική πολιτεία περισσότερη διάθεση να “εκμεταλλευτεί” όλους εμάς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Μόντρεαλ Νικόλαος Παγώνης, υπογραμμίζοντας ότι «Έλληνας δεν γεννιέσαι στο εξωτερικό, αλλά γίνεσαι».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε στη διάθεση γενναίων χορηγιών από πλευράς των Αυστραλών για να ενισχυθεί η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία, ακόμη και με τη δωρεάν δημιουργία γραφείου ΕΟΤ στο μεγάλο εμπορικό κέντρο των Ελλήνων της Μελβούρνης. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει το παράπονό του για επενδυτικά σχέδια που δεν προχώρησαν ποτέ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήγησε ότι το νέο γραφείο Αποδήμων σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων της μητέρας πατρίδας με τους Ελληνες της Διασποράς. Στόχος είναι να λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης και να παρέχει σε κάθε Έλληνα του εξωτερικού που συναντά προβλήματα στο γραφειοκρατικό κράτος, τη δυνατότητα συμβουλών και επίλυσης προβλημάτων στα ζητήματα δήμων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ιδιαίτερης πατρίδας των Αποδήμων Ελλήνων.

Από αριστερά ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο κ. Γιώργος Πατούλης και ο κ. Νικόλαος Παγώνης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Παναγιώτης Στόλης.

Πρόσθεσε επίσης ότι βασικός στόχος για την πρωτοβουλία αυτή, είναι η εγκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των Αποδήμων Ελλήνων και των δυνατοτήτων και υποδομών της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και η αντίστοιχη υποστήριξη ως προς τις απαραίτητες διαδικασίες προς τις διοικητικές και κρατικές αρχές.

Ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι το γραφείο Αποδήμων Ελληνισμού της ΚΕΔΕ θα ασκήσει συστηματική πίεση προς την Νομοθετική Εξουσία ώστε να υπάρξει η δυνατότητα της εθνικής ψήφου των απανταχού Ελλήνων Ομογενών. «Οι πρωτοβουλίες και οι δυνατότητες μετάγγισης της ιδέας και της Αγάπης για την Ελλαδα είναι ανεξάντλητες», είπε και εξήγησε: «Μέσα στα άμεσα σχέδια του νέο τομέα της ΚΕΔΕ είναι, το πρόγραμμα των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των ομογενών να επισκέπτονται την Ελλάδα και ειδικά το δήμο της καταγωγής τους, κάθε χρόνο με πλήρες εκπαιδευτικό, πολιτισμικό και αθλητικό πρόγραμμα».

«Ένα απλό παράδειγμα από αυτά που επιφυλάσσει το όραμά μας για τους Απόδημους Έλληνες και προσφέρει τη δυνατότητα να μυρίσουν, να γευτούν και να ακουμπήσουν την Ελλάδα έτσι όπως την ονειρεύονται από μακριά», επισήμανε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available