Γυναίκες κατηγορούν τον Πλασίντο Ντομίνγκο για σεξουαλική παρενόχληση (βίντεο)

Ο Placido Domingo το 2001 (AP Photo/Richard Drew, File)

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Για δεκαετίες ο Πλασίντο Ντομίνγκο (Placido Domingo), ένας από τους πλέον διάσημους και ισχυρούς άνδρες της Οπερας, προσπαθούσε να πιέζει γυναίκες σε σεξουαλικές επαφές με το να κλέβει τις δουλειές και μερικές φορές να τις τιμωρεί επαγγελματικά όταν αρνούνταν να υποκύψουν στα καλεύσματά του, ανέφεραν πολλές γυναίκες στο πρακτορείο «The Associated Press».

Θεωρούμενος ως ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές όπερας όλων των εποχών, ο Ντομίνγκο είναι επίσης ένας παραγωγικός αρχιμουσικός και διευθυντής της Οπερας του Λος Αντζελες. Ο πολλές φορές νικητής βραβείων Grammy αποτελεί μια εξαιρετικά σεβαστή φιγούρα στον σπάνιο κόσμο του, που περιγράφεται από τους συναδέλφους του ως άνθρωπος με θαυμαστή γοητεία και ενέργεια που εργάζεται ακούραστα για να προωθήσει τη μορφή της τέχνης του.

Στα 78 του χρόνια, ο Ντομίνγκο ακόμη προσελκύει κόσμο σε όλη την υδρόγειο και συνεχίζει να ερμηνεύει τους 150 ρόλους σε πάνω από 4.000 παραστάσεις, περισσότερες από οποιονδήποτε τραγουδιστή όπερας στην Ιστορία.

Αλλά οι κατήγοροί του και άλλοι στην σχετική αγορά της Οπερας λένε ότι υπάρχει και η ενοχλητική πλευρά του Ντομίνγκο, που όπως τονίζουν ήταν ένα κοινό μυστικό στον κόσμο της Οπερας.
Οκτώ τραγουδίστριες και μία χορεύτρια ισχυρίστηκαν στο «ΑΡ» ότι ο για 57 χρόνια παντρεμένος Ντομίνγκο τις παρενοχλούσε σεξουαλικά σε διαφορετικές περιπτώσεις στη διάρκεια τριάντα ετών, αρχής γενομένης από το 1980, σε χώρους όπερας όπου κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις.

Μία κατήγορος είπε ότι ο Ντομίνγκο έχωσε το χέρι του στην φούστα της και τρεις άλλες ότι τις φίλησε στα χείλη πιεστικά, σε ένα δωμάτιο γκαρνταρόμπας, σε δωμάτιο ξενοδοχείου και σε συνάντηση γεύματος.

«Ενα επιχειρηματικό γεύμα δεν είναι περίεργο», είπε μία από τις τραγουδίστριες. «Το να προσπαθεί κάποιος να κρατήσει το χέρι σου σε επιχειρηματικό γεύμα είναι περίεργο, ή να βάλει το χέρι του στο γόνατό σου είναι λίγο παράξενο. Πάντοτε σε ακουμπούσε με κάποιον τρόπο…», ανέφερε.

Εκτός από τις εννέα κατήγορους, ακόμα έξι γυναίκες ανέφεραν στο «Associated Press» ότι o Ντομίνγκο τις έκανε να αισθανθούν άβολα, ζητώντας τους να βγουν μαζί του ραντεβού.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και μία τραγουδίστρια που της ζητούσε επανειλημμένα να βγουν ραντεβού αφού είχε προσληφθεί να τραγουδήσει μαζί του σε μία σειρά συναυλιών το 1990.

Το «AP» μίλησε επίσης με περίπου τρεις δεκάδες άλλους τραγουδιστές, χορευτές, μουσικούς ορχήστρας, που ανέφεραν ότι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς του τενόρου, ο οποίος επιζητούσε ατιμώρητα νεαρότερες γυναίκες.

Ο Ντομίνγκο δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις του «ΑΡ» για ειδικά περιστατικά, αλλά εξέδωσε μία ανακοίνωση, αναφέροντας:

«Οι ισχυρισμοί από αυτά τα ανώνυμα άτομα που χρονολογούνται έως και τριάντα χρόνια πίσω είναι βαθιά ενοχλητικοί και, όπως παρουσιάζονται, ανακριβείς. Ακόμα, είναι οδυνηρό να ακούω ότι μπορεί να έχω αναστατώσει οποιονδήποτε ή να τους έχω κάνει να νιώσουν άβολα – δεν έχει σημασία πόσο καιρό πριν και παρά τις καλύτερες προθέσεις μου.

»Πίστευα ότι όλες οι αλληλεπιδράσεις και οι σχέσεις μου ήταν πάντα ευπρόσδεκτες και συναινετικές. Ανθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί μου, γνωρίζουν ότι δεν είμαι κάποιος που σκόπιμα θα βλάψει, θα προσβάλει ή θα ντροπιάσει κάποιον.

»Ωστόσο, αναγνωρίζω ότι οι κανόνες και τα πρότυπα με τα οποία αναμετρώμαστε -και έτσι θάπρεπε- ενάντια στο σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν. Είμαι ευλογημένος και προνομιούχος που είχα πάνω από 50 χρόνια σταδιοδρομίας στην Οπερα και θα παραμείνω στα υψηλότερα πρότυπα».

Ο Placido Domingo το 1972 (AP Photo/Raoul Fornezza, File)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available