Γύρισμα σελίδας

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη (AP Photo/Petros Giannakouris)

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η μέχρι χθες αξιωματική αντιπολίτευση κέρδισε μια άνετη, αυτοδύναμη, κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα κυβερνήσει τον τόπο.

Το νεο-ναζιστικό πολιτικό μόρφωμα, που ταλαιπώρησε την πολιτική ζωή και εξευτέλισε τον κοινοβουλευτισμό, εξαφανίστηκε.

Το παλαιό, κραταιό σοσιαλιστικό κόμμα φαίνεται ότι οδηγείται οριστικά σε μονοψήφια παρουσία, ενώ η ριζοσπαστική αριστερά που τα τελευταία χρόνια κυβέρνησε τη χώρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μεταλλάσσεται σε μείζονα κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

Και όπως συνήθως, οι δημοκρατικές διαδικασίες επέτρεψαν σε δυο περιθωριακά, και πιθανότατα «μιας χρήσεως», μικρά κόμματα να αποκτήσουν παρουσία στο νέο Κοινοβούλιο.

Εάν είναι βάσιμο να σημειωθεί ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου άλλαξαν ουσιαστικά το πολιτικό τοπίο της χώρας, διερωτάται κανείς εάν προδιαγράφουν και μια πραγματικά νέα προοπτική και μπορούν να θεωρηθούν ότι προοιωνίζουν μια τεκτονική αλλαγή και ένα γύρισμα της σελίδας για την Ελλάδα που τόσο σκληρά δοκιμάστηκε από τη μακρόχρονη σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση.

Η απάντηση στο κεφαλαιώδες αυτό ερώτημα δεν μπορεί παρά να είναι καταφατική.

Η προσωπικότητα του νέου Πρωθυπουργού με βάση την πολιτεία του στην ηγεσία του κόμματός του, αλλά και τις πρώτες αποφάσεις του μετά την εκλογική του επικράτηση, δημιουργούν αισιοδοξία και ελπίδες.

Η εκ μέρους του επίκληση σε ενότητα, η αποφυγή λαϊκισμού και διχαστικών συνθημάτων και η έμπρακτη αποφασιστικότητά του για σκληρή δουλειά και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, καθώς και η προσγειωμένη και συμφιλιωτική προσέγγισή του, είναι τα πρώτα θεμέλια πάνω στα οποία θέλησε να βασίσει το ξεκίνημά του.

Η κυβέρνηση την οποία σχημάτισε βασίστηκε σε αξιοκρατικά και λειτουργικά κριτήρια και όχι στη γνωστή από το παρελθόν προσπάθεια άλλων ηγετών για διατήρηση πολιτικών ισορροπιών.

Η νέα κυβέρνηση είναι ένα μείγμα πολύπειρων ηγετικών πολιτικών στελεχών, υψηλής εκτίμησης έξω κοινοβουλευτικών τεχνοκρατών και άλλων προσωπικοτήτων, όχι μόνο από τον χώρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Είναι εμφανές ότι όλοι επεξήγησαν με κριτήριο την πρακτική δυνατότητα, ο καθένας στον τομέα του, να προχωρήσουν σε άμεση παραγωγή έργου.

Η μετριοπάθεια, η σεμνότητα και η πρόθεση για πολιτισμένη, χωρίς κομματικά πάθη άσκηση της εξουσίας, φαίνεται να είναι οι κύριες αρετές της νέας αυτής κυβέρνησης.

Δεν είναι, ως εκ τούτου υπερβολή να διατυπωθεί μια αρχική διαπίστωση ότι η πατρίδα, όχι μόνο ευρίσκεται μπροστά σε ένα νέο τοπίο της πολιτικής της ζωής, αλλά αρχίζει να βιώνει και μια νέα, ευπρόσδεκτη και θετική αλλαγή στον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Σύμφωνα με όλες τις αρχικές ενδείξεις, η Ελλάδα γύρισε σελίδα.

Τα προβλήματα του τόπου είναι τόσο μεγάλα και επείγοντα ώστε η αλλαγή αυτή είναι επειγόντως αναγκαία.

Ας συνοδεύσουν λοιπόν τον νέο Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, οι ευχές και οι ελπίδες μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available