Γκέμα Κοσκινά: Θύμα απάτης ο πατέρας μου, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών

Ο Στυλιανός Κοσκινάς, ο οποίος από τα τέλη Μαρτίου κρατείται στις φυλακές της Σουηδίας. Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ» της κόρης του, Γκέμα Κοσκινά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια απίστευτη ιστορία ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες για έναν Ελληνα από την Κέρκυρα, ο οποίος βρέθηκε από τη μία μέρα στην άλλη στη φυλακή κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών.

Για την περιπέτεια που ζει η οικογένειά του μίλησε στον «Ε.Κ.» η κόρη του, Γκέμα Κοσκινά.

Ο Στυλιανός Κοσκινάς, 61 χρόνων, όπως ανέφερε η κόρη του, όλη του τη ζωή δούλευε στις οικοδομές ως υδραυλικός. Αργότερα, λειτουργούσε το δικό του εστιατόριο στο νησί, ενώ είχε δραστηριοποιηθεί στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Πριν μερικά χρόνια το πούλησε και αποφάσισε να μετακομίσει στην Αγγλία, όπου ζουν τα τρία του παιδιά.

Η κ. Κοσκινά, έκανε λόγο για έναν άνθρωπος αγαπητό σε όλους, με καθαρό ποινικό μητρώο, που ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές για οποιοδήποτε λόγο. Γι’ αυτό και η υπόθεσή του προκάλεσε έκπληξη στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Ολα ξεκίνησαν στις 4 Μαρτίου όταν ο κ. Κοσκινάς έλαβε ένα email από κάποια «εταιρεία» για μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία.

Ο Στυλιανός Κοσκινάς με την κόρη του, Γκέμα Κοσκινά.

«Του πρότειναν να επενδύσει χρήματα», λέει η Γκέμα Κοσκινά στον «Ε.Κ.». Και συνεχίζει: «Μου είπε ότι πρέπει να πάει στη Νότια Αφρική. Τον ρώτησα πού θα μείνει. Του είχαν κλείσει και ξενοδοχείο. Ο αδελφός μου ανησύχησε όταν έμαθε γι’ αυτό το ταξίδι γιατί είχε δουλέψει παλιότερα εκεί. Ελεγε πως είναι επικίνδυνα και πως όποιος ταξιδεύει εκεί πρέπει να είναι προσεκτικός. Ο πατέρας μου είπε στους φίλους του, σε όλους, ότι θα πάει εκεί».

Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι, ο κ. Κοσκινάς έλαβε το εισιτήριό του. Στις 20 Μαρτίου ταξίδεψε για Γιοχάνεσμπουργκ.

«Σύμφωνα με το εισιτήριο που του είχαν στείλει θα άλλαζε αεροπλάνο στο Ντουμπάι, μετά θα έκανε στάση Σουηδία και τελικός προορισμός θα ήταν η Ιταλία. Οταν έφτασε στο Ντουμπάι μιλούσαμε με μηνύματα, έκανε ποστ στο FB, όλα φαινόντουσαν φυσιολογικά. Τελευταία φορά μιλήσαμε στις 24 Μαρτίου. Μετά χάσαμε τα ίχνη του. Δεν επικοινώνησε μαζί μας. Τότε άρχισα να ανησυχώ, νόμιζα ότι είχε πάθει κάτι με την υγεία του, είχε και πρόβλημα με την καρδιά του», λέει η κόρη του κ. Κοσκινά.

Ο γιος του που του είχε δημιουργήσει το λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και είχε πρόσβαση σε αυτό βρήκε τα email που είχαν σταλθεί στον πατέρα του και όλες τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του.

«Πήρα τηλέφωνο την Αστυνομία στη Σουηδία, έψαξαν και μου είπαν ότι τον συνέλαβαν για ναρκωτικά. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Περίμενα να τον βρω σε κανένα νοσοκομείο, να έχει πάθει έμφραγμα, όχι να είναι στη φυλακή. Ηταν πολύ δύσκολο να μάθουμε το οτιδήποτε. Κοιτάξαμε τα email του και είδαμε το τελευταίο μήνυμα μια μέρα πριν τον συλλάβουν. Μάλιστα, του είχαν γράψει να αγοράσει ό,τι δώρα ήθελε να πάρει πριν ακόμη φτάσει στον τελικό προορισμό του, κάτι που είχε κάνει και στον ίδιο εντύπωση.

Ο Στυλιανός Κοσκινάς με τα τρία του παιδιά Γκέμα, Σαμ και Θείο που ζουν στην Αγγλία.

Οταν του ζήτησαν να πάρει τα δώρα νωρίτερα αυτός είπε ‘γιατί’; – ‘Οχι πρέπει να τα πάρεις σήμερα’, του είπαν (πριν πάει στην Ιταλία). Πιστεύουμε ότι άλλαξαν τις βαλίτσες του με ακριβώς ίδιες, καινούργιες, όπου μέσα είχαν κρύψει τα ναρκωτικά. Του είχαν δώσει ένα δικηγόρο από τη Σουηδία. Ούτε τηλέφωνο δεν τον άφηναν να μας πάρει», συμπληρώνει η Γκέμα Κοσκινά.

Οι σουηδικές Αρχές, σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Κ.» η κόρη του, δεν ερεύνησαν την υπόθεση περαιτέρω, παρά τις τρανταχτές αποδείξεις από την πλευρά του δικηγόρου ότι πρόκειται για στημένη απάτη.

Ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση είναι ο Σουηδός, Χένρικ Ολσον Λίλτζα (Henrik Olsson Lilja), ο οποίος από την πρώτη στιγμή πίστεψε στην αθωότητα του πελάτη του και από τότε βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την οικογένειά του.

«Ο δικηγόρος μας κάνει πολύ καλή δουλειά. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρει να εκθέσει την άγνοια των Σουηδών και να τους ‘ανοίξει τα μάτια’ σε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο με τις απάτες».

Η πρώτη δίκη έγινε στις 28 Μαΐου. Η κόρη του και ο ένας του γιος ταξίδεψαν μέχρι εκεί για να του συμπαρασταθούν. Ομως δεν τους άφησαν να του μιλήσουν από κοντά.

Για δέκα ολόκληρες εβδομάδες ο Στυλιανός Κοσκινάς δεν μίλησε με κανέναν για την υπόθεση εκτός από τον δικηγόρο του. Τον είχαν στην απομόνωση, κάτι που επηρέασε την ψυχολογία του και κατά τη διάρκεια της δίκης δεν ήταν σαφής στην απολογία του.

«Ευτυχώς που τελικά τον συνέλαβαν στη Σουηδία και όχι στο Ντουμπάι γιατί εκεί θα τον εκτελούσαν. Στη δίκη θυμάμαι ήταν ένα ράκος. Οταν τον ρώτησαν για την υπόθεση, είπε στο δικαστήριο ότι δεν είχε ιδέα τι είχαν βάλει στις βαλίτσες» θα πει η κόρη του Γκέμα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν 6 χρόνια φυλακή.

Πριν από δύο μήνες, στις 24 Ιουνίου έγινε η εκδίκαση στο Εφετείο και η κόρη του πήγε να μιλήσει για τον πατέρα της. Επεσήμανε ότι είναι τίμιος, αφελής και απλός άνθρωπος. Ο δικηγόρος παρουσίασε στοιχεία για απάτες και από άλλα θύματα.

Οι απάτες και το λαθρεμπόριο έχουν πάρει μεγάλη έκταση όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη Βόρειο Αμερική. Οι καναδικές Αρχές έχουν στείλει προειδοποίηση για άτομα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας που γίνονται στόχος για απάτες και λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Οι απατεώνες τους τάζουν εύκολη απόκτηση χρημάτων δίνοντάς τους δήθεν επαγγελματικές ευκαιρίες με πληρωμένα έξοδα ταξιδιού και διαμονής. Αφιερώνουν πολύ χρόνο στέλνοντας πολλά μηνύματα στα υποψήφια θύματα τους «χτίζοντας» στενές σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους ώστε να επιτύχουν το στόχο τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available