Δέκα χρόνια από το «Θαύμα στον Χάντσον» στη ΝΥ – Η πτήση που… ξεγέλασε τον θάνατο

(AP Photo/Bebeto Matthews, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εχουν περάσει 10 χρόνια, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που ο Τριπ Χάρις (Tripp Harris) να μην θυμάται για την κρύα μέρα του Ιανουαρίου κατά την οποία ξεγέλασε τον θάνατο στην πτήση 1549 της «US Airways».

Το ταρακούνημα όταν το αεροπλάνο συγκρούστηκε με ένα κοπάδι χήνες και οι μηχανές σταμάτησαν στιγμές μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο «Λα Γκουάρντια» της Νέας Υόρκης.

Ο καπνός που γέμισε την καμπίνα. Η μυρωδιά του καμένου. Ο πανικός από τους ανθρώπους γύρω του. Ο ήρεμος, σταθερός τόνος του κυβερνήτη Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ (Chesley -Sully- Sullenberger) που έλεγε σε όλους να ετοιμάζονται για πρόσκρουση καθώς κατηύθυνε το «Airbus A320-214» στα ψυχρά νερά του ποταμού Χάντσον στις 15 Ιανουαρίου 2009.

Και, φυσικά, ξέρει το ευτυχές τέλος του «Θαύματος στο Χάντσον»: Και οι 155 επιβαίνοντες γλίτωσαν.

Ο Χάρις δεν έχει ξεχάσει ποτέ τι του δίδαξε εκείνη η μέρα για το τι πραγματικά έχει σημασία: Η σύζυγός του και ο τότε 2χρονος γιος τους.

Ο Tripp Harris (AP Photo/Richard Drew)

«Ολα όσα μπορούσα να σκεφτώ ήταν τα πράγματα που επρόκειτο να χάσω», δήλωσε ο Χάρις, 47 ετών, από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, όπου η πτήση κατευθυνόταν. «Αυτό θεμελιωδώς μετατόπισε τις προτεραιότητές μου».

Αυτό άλλαξε τη ζωή του από τότε. Αποφάσισε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και να έχει περιπέτειες και εμπειρίες που διαφορετικά θα μπορούσε να έχει αναβάλει.
Εκείνη η ημέρα «με έκανε καλύτερο πατέρα, καλύτερο σύζυγο», είπε ο Χάρις.

Δεν είναι ο μόνος από τους επιβαίνοντες σε εκείνη την πτήση που ισχυρίζεται ότι το συμβάν του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο άρχισε να βλέπει τη ζωή. «Εχω πολύ μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τη ζωή μου», δήλωσε η Σέιλα Ντέιλ, 67 ετών, μια από τις αεροσυνοδούς. Αφού είχε για έναν χρόνο άδεια μετά το συμβάν, επέστρεψε στην εργασία της στον ουρανό. «Εχω τρεις εγγονούς που ίσως δεν θα είχα δει ποτέ».

Η πτήση 1549 απογειώθηκε από το «Λα Γκουάρντια» πριν από μια δεκαετία, με κυβερνήτη τον Σάλι Σαλενμπέργκερ, συγκυβερνήτη τον Τζέφρι Σκάιλς, τρεις αεροσυνοδούς και 150 επιβάτες. Εκανε κρύο, μόνο περίπου 20 βαθμούς Φαρενάιτ, αλλά ο ουρανός ήταν καθαρός.

Ο Steve O’Brien (AP Photo/Chuck Burton)

Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, το αεροπλάνο συγκρούστηκε με ένα κοπάδι από πουλιά και οι δύο κινητήρες του τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Ο Σαλενμπέργκερ ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει στο «Λα Γκουάρντια».

Οι επιλογές του ήταν ένα μικρό αεροδρόμιο για ιδιωτικά αεροσκάφη στη Νέα Ιερσέη -πιθανώς πάρα πολύ μακριά- ή το ποτάμι. Ο Σαλενμπέργκερ επέλεξε το ποτάμι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available