Δέσμευση Τραμπ για ενίσχυση των εμπορικών δεσμών ΗΠΑ-Ινδίας

(AP Photo/Rajesh Kumar Singh)

Πλήθος κόσμου καλωσόρισε το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ στην Ινδία

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ. ΙΝΔΙΑ. Τεράστια πλήθη καλωσόρισαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Πρώτη Κυρία Μελάνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι (Narendra Modi), Αχμενταμπάντ. Την ίδια ώρα, όμως, στο Νέο Δελχί η Αστυνομία διέλυε με δακρυγόνα χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά του νόμου περί ιθαγένειας με αφορμή την επίσκεψη Τραμπ. Η πρώτη ημέρα του προεδρικού ζεύγους στην Ινδία τέλειωσε με μία επίσκεψη το ηλιοβασίλεμα στο περίφημο παλάτι Taj Majal.Η ημέρα όμως του προεδρικού ζεύγους ξεκίνησε με ξενάγηση στο σπίτι του πρώην ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου Μοχάντας Γκάντι (Μαχάτμα) (Mohandas Gandhi).

Στη συνέχεια το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ δέχθηκε το πιο θερμό καλωσόρισμα. Πάνω από 100.000 άνθρωποι γέμισαν το μεγαλύτερο στάδιο κρίκετ του Κόσμου στην Αχμενταμπάντ Δυτικής Ινδίας για να προσφέρουν στο ζεύγος Τραμπ ένα θερμό καλωσόρισμα, ίσως το μεγαλύτερο της πολιτικής του καριέρας. Εξω από το στάδιο πλήθη σχημάτιζαν ουρές, ώρες πριν από την άφιξη του Τραμπ.

Η Αχμενταμπάντ είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, του εθνικιστή πολιτικού που έχει αποπειραθεί να οικοδομήσει στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ και ο οποίος προετοίμαζε καιρό μια φαντασμαγορική υποδοχή για τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Οι εκδηλώσεις στην Αχμενταμπάντ ήταν η ανταπόδοση του Μόντι στην εκδήλωση «Howdy Modi» στο Χιούστον πέρυσι, στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη της κοινότητας των Ινδών της Αμερικής, όταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου συνέκρινε τον Ινδό Πρωθυπουργό με τον Ελβις Πρίσλεϊ λόγω του κόσμου που προσέλκυσε. Είχε μάλιστα παραδεχθεί πως ο Μόντι συγκέντρωσε μεγαλύτερο πλήθος από τον ίδιο. Από την Αχμενταμπάντ, ο Τραμπ κατευθύνθηκε στην Αγκρα, για να θαυμάσει, μαζί με την Πρώτη Κυρία Μελάνια, το ηλιοβασίλεμα, στο μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, πριν μεταβεί στο Νέο Δελχί για συναντήσεις την Τρίτη με στελέχη της ινδικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες.

(AP Photo/Aijaz Rahi)

Σχεδόν όλοι οι θεατές στο νεόκτιστο στάδιο φορούσαν ένα άσπρο καπέλο με τη φράση «Namaste, Trump» ή «Welcome, Trump» ενώ φώναζαν εκστασιασμένοι μετά τις ομιλίες των δύο ηγετών.

Ο πρόεδρος Τραμπ άνοιξε την ομιλία του με το «Namaste» και η «Αμερική αγαπάει την Ινδία. Η Αμερική σέβεται την Ινδία και η Αμερική πάντα θα είναι πιστή φίλη με τον λαό της Ινδίας». Η θορυβώδης σκηνή τα είχε όλα. Μουσικούς πάνω σε καμήλες, ένα ποτ πουρί επιτυχιών του Μπόλιγουντ, τραγούδια από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και πολλά τραγούδια του Ελτον Τζον, που φάνηκαν να μπερδεύουν πολλούς από το μεγάλο πλήθος. Ο Τραμπ έδειχνε να απολαμβάνει τη ζεστή υποδοχή, τόσο ξεχωριστή από άλλα ταξίδια στο εξωτερικό από έναν ηγέτη που ιδεολογικά ευθυγραμμίζονται.

Η ηλιόλουστη πόλη του Αχμενταμπάντ έσφυζε από ζωή όταν έφτασε ο Τραμπ, οι δρόμοι της ήταν γεμάτοι με ανθρώπους που ήταν πρόθυμοι να πάρουν μια γεύση από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Νέοι καθαρισμένοι δρόμοι και φυτεμένα άνθη μέσα τους δρόμους ανάμεσα σε εκατοντάδες πινακίδες που απεικόνιζαν τον Αμερικανό Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία Μελάνια, ενώ χιλιάδες είχαν παραταχθεί στις δύο πλευρές του δρόμου από όπου περνούσε η αυτοκινητοπομπή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της χώρας του με την Ινδία και είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προμηθεύσει το Νέο Δελχί με αμυντικό εξοπλισμό – από drones και ελικόπτερα μέχρι πυραυλικά συστήματα.

Ανυπομονούμε να παράσχουμε «τον καλύτερο και πιο τρομερό στρατιωτικό εξοπλισμό» στην Ινδία, δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε ένα τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Αχμενταμπάντ, την μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα του δυτικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, λίγο μετά την άφιξή του για την πρώτη του αυτή επίσκεψη στη χώρα.

Ο κ. Τραμπ είπε ακόμη ότι ανυπομονεί να επεκτείνει τη διαστημική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της επίτευξης μιας «απίστευτης» εμπορικής συμφωνίας, ενώ αναμένεται να υπογράψουν διάφορες διμερείς συμφωνίες στο πεδίο της άμυνας, καθώς τις ενώνει η εναντίωση στην Κίνα.

• Με πληροφορίες από «Asociated Press» και «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available