Δακτυλοδείχνουν την Κύπρο για ξεπούλημα ευρωπαϊκών διαβατηρίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International EU) για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ως αποτέλεσμα της παραχώρησης έναντι χρημάτων διαβατηρίων και αδειών παραμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς πολίτες από κάποιες χώρες της ΕΕ μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Όπως αναφέρει το Reuters, κυβερνητικά σχέδια για παραχώρηση δικαιωμάτων ιθαγένειας ή διαμονής για σκοπούς μεγάλων επενδύσεων εφαρμόζονται σήμερα σε 13 χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Αυστρία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, την Μάλτα, την Ελλάδα, την Λετονία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Βρετανία, την Βουλγαρία, την Ολλανδία και την Γαλλία. Σημειώνεται ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει τερματιστεί από την Ουγγαρία.

Η Naomi Hirst της Ομάδας Δικαιωμάτων Global Witness δήλωσε πως οι έλεγχοι που διεξάγονται για τα άτομα που αγόρασαν την ιθαγένεια της ΕΕ ή τις άδειες διαμονής, δεν είναι ικανοποιητικοί και αφήνουν εκτεθειμένες τις χώρες σε υποψίες διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος.

Η κοινή έκθεση της Global Witness και της Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει πρότυπα για τη διαχείριση των σχεδίων και να επεκτείνει τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφαρμόζονται έως σήμερα στις τράπεζες ή τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών σε όλους όσοι εμπλέκονται στη βιομηχανία «βίζα προς πώληση».

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει μέχρι τον Δεκέμβριο έκθεση σχετικά με το ισχύον καθεστώς για έκδοση βίζας σε κάθε χώρα – μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η απόκτηση αυτών των εγγράφων κοστίζει κατά μέσο όρο 900.000 ευρώ, αλλά το διαβατήριο της Κύπρου θα μπορούσε να κοστίσει έως και 2 εκατ. ευρώ.

Η Κύπρος έχει αντλήσει από το σχετικό πρόγραμμα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ η Πορτογαλία θα μπορούσε να κερδίσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση, με τίτλο «Η ευρωπαϊκή απόδραση – μέσα στο σκουριασμένο κόσμο των χρυσών θεωρήσεων».

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα κράτη της ΕΕ δημιούργησαν περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε ξένες άμεσες επενδύσεις σε μια δεκαετία από την πώληση τουλάχιστον 6.000 διαβατηρίων και σχεδόν 100.000 αδειών παραμονής.

«Τα κακώς διαχειριζόμενα σχέδια επιτρέπουν σε άτομα με ύποπτες δραστηριότητες να εργάζονται και να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ και να υπονομεύουν τη συλλογική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Laure Brillaud, εμπειρογνώμονας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη Transparency International.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available