Δεκαέξι Πολιτείες μήνυσαν τον πρόεδρο Τραμπ για το τείχος

(AP Photo/ Evan Vucci, FILE)

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Δεκαέξι Πολιτείες, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη και η Νέα Ιερσέη μήνυσαν για παραβίαση του Συντάγματος τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πράξη που απορρέει από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χτίσει το συνοριακό τείχος.

Την αγωγή υπέβαλαν από κοινού οι γενικοί εισαγγελείς: Καλιφόρνιας, Νέας Υόρκης, Νέας Ιερσέης, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντελαγουέαρ, Χαβάης, Ορεγκον, Βιρτζίνια, Μίσιγκαν, Μέριλαντ, Μέιν, Ιλινόις, Μινεσότα, Νεβάδας και Μέιν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, Χαβιέρ Μπεσέρα, σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ανάφερε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου με απόλυτη περιφρόνηση. Ξέρει ότι δεν υπάρχει κρίση στα σύνορα, γνωρίζει ότι η ανακήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι αδικαιολόγητη και παραδέχεται ότι πιθανότατα θα χάσει αυτή την υπόθεση στο δικαστήριο».

Στην προσφυγή, η οποία κατατέθηκε σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, οι Πολιτείες επιχειρηματολογούν ότι το Διάταγμα του Ρεπουμπλικανού ενοίκου του Λευκού Οίκου αντιβαίνει δύο συνταγματικές διατάξεις, η πρώτη εκ των οποίων διέπει τις νομοθετικές διαδικασίες και η δεύτερη ορίζει ότι το Κογκρέσο έχει την τελευταία λέξη ως προς κάθε δημόσια χρηματοδότηση.

Καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, διότι δεν φρόντισε να εκπονηθούν μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τείχους στην Καλιφόρνια και στο Νέο Μεξικό.

Για τις προσφεύγουσες Πολιτείες, ο πρόεδρος Τραμπ «βύθισε τη χώρα σε μια συνταγματική κρίση, την οποία δημιούργησε ο ίδιος».

Ο Μπεσέρα επιχειρηματολόγησε ότι η Πολιτεία του και άλλες, όπως και ο οποιοσδήποτε Αμερικανός, έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, διότι κινδυνεύουν να απολέσουν κονδύλια που προορίζονται, μεταξύ άλλων, για έργα των Ενοπλων Δυνάμεων ή τη χορήγηση βοήθειας σε θύματα φυσικών καταστροφών.

Ο Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κινώντας μια διαδικασία που θα του επιτρέψει να παρακάμψει το Κογκρέσο ώστε να αποδεσμευθούν ομοσπονδιακά κονδύλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available