Δεκαήμερο εκδηλώσεων για τον Κωστή Παλαμά στη Νέα Υόρκη

Από αριστερά: Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, τεχνικός διευθυντής Ακαδημίας των Σπορ, Γεώργιος Κουρλέσης υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων Ακαδημίας των Σπορ, Πάνος Παπαδόπουλος Σερέτης, υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων συλλόγου Κωστή Παλαμά Νέας Υόρκης και δίπλα του η πρόεδρος του συλλόγου της Νέας Υόρκης, Τζίνα Γεωργίου, Θεόδωρος Μαλλιάς, πρόεδρος του συλλόγου καλών τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς, Μαρία Αποστολοπούλου συντονίστρια της συνέντευξης και Κωνσταντίνος Αρταβάνης αντιπρόεδρος του συλλόγου καλών τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του κ. Κουρλέση.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα δεκαήμερο εκδηλώσεων, το οποίο τοποθετείται χρονικά στην άνοιξη του 2020, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της ανάδειξης του Ολυμπιακού Υμνου του Κωστή Παλαμά ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Το εγχείρημα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας, ο Σύλλογος Πατρινών Νέας Υόρκης «Κωστής Παλαμάς», σε συνεργασία με τον ομώνυμο Σύλλογο Καλών Τεχνών από την Πάτρα, αλλά και την ομάδα χειροσφαίρισης της αχαϊκής πρωτεύουσας, «Α.Ε. Πάτρας Ακαδημία των Σπορ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την καλλιτεχνική διεύθυνση των εκδηλώσεων θα έχει ο ομογενής Νικόλαος Πατεράκης, ενώ σε παράλληλες εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα συμβάλει ο Πατρινός συλλέκτης, Φίλιππος Ανδρεόπουλος.

Για την επικείμενη διοργάνωση των εκδηλώσεων – για την επισημοποίηση του προγράμματος της οποίας απομένουν τεχνικές και τυπικές λεπτομέρειες – μίλησαν, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου της Πάτρας, η πρόεδρος του Συλλόγου Πατρινών Νέας Υόρκης, Τζίνα Γεωργίου, ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, Πάνος Παπαδόπουλος – Σερέτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών, ακαδημαϊκός καθηγητής Θεόδωρος Μαλλιάς, ο υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων της Ακαδημίας των Σπορ, Γιώργος Κουρλέσης και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, καθηγητής φυσικής αγωγής Γιώργος Παπαγιαννόπουλος.

Από αριστερά Γεωργία Γιάχου, Θεόδωρος Μαλλιάς, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Τζίνα Γεωργίου, Πάνος Παπαδόπουλος Σερέτης, Μαρία Αποστολοπούλου, Κωνσταντίνος Αρταβάνης, Γεώργιος Κουρλέσης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του κ. Κουρλέση.

«Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο έχει την θέληση να πραγματοποιήσει το δεκαήμερο των εκδηλώσεων για τα 160 χρόνια από την ημέρα γέννησης του Κωστή Παλαμά. Οι εκδηλώσεις προσδιορίζονται να γίνουν την άνοιξη του 2020. Ηδη έχουν συζητηθεί τεχνικές λεπτομέρειες και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στην αναβάθμιση του Συλλόγου μας», ανέφερε η κ. Γεωργίου, ενώ ο Πάνος Παπαδόπουλος – Σερέτης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις θα συμβάλουν στην ανάδειξη του Ολυμπιακού Υμνου του Κωστή Παλαμά.

«Είναι πολύ ωφέλιμο για τις νέες γενιές ομογενών, και όχι μόνο, να μάθουν, μέσω της εκδήλωσης, για τις αξίες του Ολυμπιακού Πνεύματος. Είναι μια κοινή ιδέα με τον κ. Γιώργο Κουρλέση, από την Πάτρα, να πραγματοποιήσουμε τις δραστηριότητες αυτές στη Νέα Υόρκη και θεωρούμε ότι θα έχει μεγάλη απήχηση».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Θεόδωρος Μαλλιάς, ο οποίος είναι ο εμπνευστής της προσπάθειας προώθησης του Ολυμπιακού Υμνου του Κωστή Παλαμά, αλλά και της ανάδειξης της Πάτρας ως διεθνούς πόλης του Ολυμπιακού Υμνου, τόνισε ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Νέας Υόρκης θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ο Θεόδωρος Μαλλιάς πρόεδρος του συλλόγου καλών τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς δίνει το βιβλίο – λεύκωμα για τον Ολυμπισμό και τον Ολυμπιακό ύμνο του Κωστή Παλαμά στην πρόεδρο του συλλόγου Κωστής Παλαμάς της ΝY Τζίνα Γεωργίου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του κ. Κουρλέση.

«Μας παρέχεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να υποστηριχθεί η διακήρυξη της ανάδειξης του Ολυμπιακού Υμνου του Κωστή Παλαμά ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, από Συλλόγους και φορείς της Νέας Υόρκης. Αυτό θα δώσει μια άλλη βαρύτητα στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια, μέσω του ειδικού βιβλίου – λευκώματος για τον Ολυμπισμό και τον Ολυμπιακό Υμνο του Κωστή Παλαμά», είπε ο κ. Μαλλιάς.

Εκ μέρους της Ακαδημίας των Σπορ, ο Γιώργος Κουρλέσης επεσήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ιδέα που είχαμε, αγκαλιάστηκε από όλα τα μέλη του Συλλόγου της Νέας Υόρκης. Το 2019 πρέπει να εορταστεί από πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους ως ‘έτος Κωστή Παλαμά’.», ενώ ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος συμπλήρωσε πως «είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας να αναδείξουμε τον Ολυμπιακό Υμνο ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO».

Παρών στην αίθουσα ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας, και ιδιοκτήτης της βιομηχανίας αναψυκτικών «Λουξ», Πλάτων Μαρλαφέκας, ο οποίος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις εκδηλώσεις, αλλά και εν γένει την ελληνοαμερικανική Ομογένεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available