Δεν βρήκαν, ακόμη, φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι

To τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής». Φωτογραφία: Υπουργείο Aμυνας της Τουρκίας/AP.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, διέψευσε πληροφορίες που διέρρευσαν σε ΜΜΕ, περί ανακάλυψης φυσικού αερίου, στην Ανατολική Μεσόγειο, από το γεωτρύπανο “Πορθητής”. Αναφέροντας ότι οι έρευνες του “Πορθητή” θα ολοκληρωθούν εντός τριών με τεσσάρων εβδομάδων, ο κ. Ντονμέζ, ανακοίνωσε, επίσης ότι η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) έχει επαφές με εταιρείες άλλων χωρών για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ερώτηση εάν η Τουρκία βρήκε φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε πως: οι έρευνες συνεχίζονται και επειδή δεν έφτασαν στον στόχο είναι νωρίς να πει κάτι. “Μόλις βρεθεί άλλωστε θα το ανακοινώσουμε. Δεν ξέρω αν είναι γι αυτό που έκαναν την είδηση, έχω κάποιες υποψίες αλλά δεν είναι σωστό να τις πω εδώ. Αλλά ακόμη οι εργασίες μας συνεχίζονται, ίσως να έχουμε 3-4 βδομάδες δουλειά ακόμη με το Φατίχ. (μετά τις κυρώσεις ΕΕ) μπορεί να μυρίζει και προβοκάτσια, κάπως έτσι μας φαίνεται”.

Ενημερώνοντας ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων, για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι “η Τουρκία έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Αλλά δυστυχώς αυτοί (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) συνεχίζουν να κάνουν τα δικά τους”.

Για το γεωτρύπανο “Πορθητής”, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και συνεχίζει τη γεώτρηση του στα πέντε χιλιάδες μέτρα. “Εκεί έχει ακόμη ένα μήνα εργασίες. Το δεύτερο γεωτρύπανο μας από την περασμένη βδομάδα βρίσκεται στη τοποθεσία και μέσα σε μερικές μέρες θα ξεκινήσει γεώτρηση. Και το ερευνητικό μας πλοίο “Μπαρμπαρός” άλλωστε συνεχίζει τις έρευνές του γύρω από την Κύπρο. Το ερευνητικό μας πλοίο “Ορούτς Ρέις” αφού ολοκληρώσει τις εργασίες του στην Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά μετά θα συνεχίσει έρευνες στην στην Μεσόγειο. Το “Ορούτς Ρέις” θα πάει στην περιοχή μέσα στον επόμενο μήνα”, ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στην περιοχή θα βρίσκονται δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά σκάφη. “Ευτυχώς που τα αγοράσαμε αυτά τα πλοία. Πρώτα ο Αλλάχ θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο τις εργασίες αυτές, είμαστε αποφασισμένοι. Αλλωστε και οι ένοπλες δυνάμεις μας, και το Υπουργείο Εξωτερικών μας είναι σε συνεχή συντονισμό με το Υπουργείο (Ενέργειάς) μας”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Για τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη ότι “η συνεργασία με την Τουρκία θα ωφελήσει όλες τις πλευρές”, ο Φατίχ Ντονμέζ είπε πως αυτή έγινε με σκοπό η Ε/κ πλευρά να κερδίσει χρόνο. “Πρώτα να απορρίπτουν την πρότασή μας και μετά να κάνουν αυτή την πρόταση, το αξιολογώ αντιφατικό. Δεν τίθεται θέμα επαφής με εμάς αυτή τη στιγμή. Δεν θεωρούμε σωστό να γίνεται μια τέτοια πρόταση αγνοώντας την ‘τδβκ’. Πρώτα η Ε/κ διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) πρέπει να αξιολογήσει σοβαρά την πρόταση της ‘τδβκ’ για κοινή επιτροπή εργασίας. Και η ΕΕ δεν είναι πολύ αρνητική σε αυτή την πρόταση της ‘τδβκ’ (το ψευδοκράτος των κατεχομένων)”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Φατίχ Ντονμέζ ερωτηθείς για την πιθανότητα συνεργασίας με Ρωσία και Κίνα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι “οι δραστηριότητες έρευνας-εξόρυξης είναι άλλο και άλλο η μεταφορά του. Μετά που βρίσκει κανείς το πετρέλαιο μεταφέρεται από τον πιο σύντομο δρόμο στην αγορά. Ο πιο σύντομος δρόμος για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην αγορά στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία. Οσο για τις κοινές εργασίες με άλλες χώρες, η κρατική εταιρεία πετρελαίου άλλωστε έχει επαφές με κάποιες εταιρείες, εκεί ίσως γίνουν κάποια βήματα και αναπτυχθούν κάποια κοινά προγράμματα. Αλλά δεν είναι σωστό από τώρα να ανακοινώσουμε τα ονόματά τους. Γίνονται όμως κάποιες επαφές με την κρατική εταιρεία πετρελαίου”, ανέφερε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available