Δεν θα πάει στο Ισραήλ τελικά η Ρασίντα Τλάιμπ

Η κ. Rashida Tlaib (AP Photo/Paul Sancya)

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η Αμερικανίδα βουλευτής, Ρασίντα Τλάιμπ (Rashida Tlaib), δήλωσε ότι τελικά δεν θα επισκεφτεί τους συγγενείς της στη Δυτική Οχθη μετά την έκδοση άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους εκ μέρους του Ισραήλ και υπογράμμισε πως «οι καταπιεστικές συνθήκες στόχευαν να με ταπεινώσουν».

Λίγες ώρες μετά την απαγόρευση που είχε ανακοινώσει για την επίσκεψη τόσο της Τλάιμπ όσο και της επίσης βουλευτού των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ (Ilhan Omar), ο Ισραηλινός Υπουργός Εσωτερικών, εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής άδεια για «ανθρωπιστικούς λόγους» ώστε να μπορέσει η κυρία Τλάιμπ να επισκεφτεί τους δικούς της στη Δυτική Οχθη.

Οι δύο γυναίκες, οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο, επρόκειτο να επισκεφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ομως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε το πρωί της Πέμπτης, μέσω Twitter, την κυβέρνηση του Ισραήλ να εμποδίσει αυτήν την επίσκεψη, εκτιμώντας πως το Ισραήλ, θα επιδείκνυε «μεγάλη αδυναμία» δίνοντας το «πράσινο φως» στην άφιξη των Αμερικανίδων πολιτικών, τις οποίες κατηγορεί για αντισημιτισμό.

«Θα έδειχνε μεγάλη αδυναμία εάν το Ισραήλ επέτρεπε στις βουλευτές Ομάρ και Τλάιμπ να επισκεφθούν… Είναι ντροπή!» έγραφε σε tweet του ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ετσι, την Πέμπτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε την απαγόρευση της επίσκεψης των δύο βουλευτών των Δημοκρατικών, λόγω της υποστήριξής τους στο κίνημα μποϊκοτάζ του εβραϊκού κράτους και έπειτα από σχετικό αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ομως ο υπουργός Αριέ Ντερί (Aryeh Deri) αποφάσισε την Παρασκευή να επιτρέψει την είσοδο της Τλάιμπ «για μια ανθρωπιστική επίσκεψη στην γιαγιά της». Η Ρασίντα Τλάιμπ «υποσχέθηκε να μην προβάλει την υπόθεση του μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια της παραμονής της», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, καθώς το ισραηλινό έδαφος είναι η πύλη εισόδου για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Τλάιμπ είναι η πρώτη Αμερικανίδα παλαιστινιακής καταγωγής που εξελέγη στο Κογκρέσο και μετά την άρση της απαγόρευσης ανήρτησε σε tweet την Παρασκευή ότι:

«Το να με σιωπήσουν και να με μεταχειριστούν σαν εγκληματία δεν είναι κάτι που (η γιαγιά μου) θα ήθελε από εμένα. Θα σκότωνε ένα κομμάτι μέσα μου. Αποφάσισα ότι η επίσκεψη στη γιαγιά μου κάτω από αυτές τις καταπιεστικές συνθήκες βρίσκεται σε αντίθεση με όλα όσα πιστεύω – καταπολέμηση του ρατσισμού, της καταπίεσης και της αδικίας».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο σε δύο Αμερικανίδες βουλευτές, φιλικά προσκείμενες στους Παλαιστινίους, και η πρωτοφανής στήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση αυτή, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, ακόμα και στους κόλπους των θερμότερων υποστηρικτών του εβραϊκού κράτους.

Το πανίσχυρο φιλο-ισραηλινό λόμπι Aipac κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ανακοίνωση των ισραηλινών Αρχών: «Αποδοκιμάζουμε τη στήριξη των βουλευτών Ομάρ και Τλάιμπ στο αντι-ισραηλινό και κατά της ειρήνης κίνημα BDS, όμως πιστεύουμε επίσης ότι κάθε μέλος του Κογκρέσου πρέπει να μπορεί να επισκέπτεται τον δημοκρατικό σύμμαχό μας, το Ισραήλ, για να το ανακαλύψει προσωπικά», έγραψε στο Twitter η Aipac.

Να σημειωθεί ότι το κίνημα BDS (αρκτικόλεξο των λέξεων Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις) καλεί σε οικονομικό, πολιτιστικό ή επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών. Ομως το 2017 το Ισραήλ είχε ψηφίσει έναν νόμο που επέτρεπε την απαγόρευση εισόδου στο έδαφός του υποστηρικτών του BDS, τους οποίους καταγγέλλει ως αντισημίτες, κατηγορίες τις οποίες αρνούνται.

Η γιαγιά της Ρασίντα Τλάιμπ ζει στο χωριό Μπέιτ Ουρ αλ-Φάουκα, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. «Μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία που έχω να την επισκεφθώ», αναφέρει στην επιστολή της την οποία ανήρτησε στο Διαδίκτυο η βουλευτής. «Δεσμεύομαι να σεβαστώ όλους τους περιορισμούς και να μην προβάλω την υπόθεση του μποϊκοτάζ του Ισραήλ στη διάρκεια της επίσκεψής μου», έγραψε στο σύντομο μήνυμά της η Τλάιμπ.

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Reuters»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available