Δεύτερη ημέρα ενόρκων στη δίκη Weinstein

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν αποχωρεί από το δικαστήριο με τους δικηγόρους του την Τρίτη. (AP Photo/John Minchillo)

NEA YORKH. («ΑΡ»). Οι ένορκοι γύρισαν για δεύτερη ημέρα συζητήσεων στη δίκη βιασμού που θα μπορούσε να στείλει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Το πάνελ των επτά ανδρών και πέντε γυναικών είχε πολλές ερωτήσεις την Τρίτη, καθώς ξεκίνησαν να εκτιμούν τις κατηγορίες σε αυτή τη δίκη που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον με την υπόθεση MeToo.

Ζήτησαν τη νομική εξήγηση όρων όπως η συναίνεση και ο βίαιος εξαναγκασμός και ήθελαν να δουν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ο Γουάινστιν έστειλε σε ιδιωτικό πρακτορείο κατασκόπων το 2017, αναφέροντας κάποιες που τον κατηγορούν σήμερα, φοβούμενος ότι θα έρχονταν με «κόκκινες σημαίες», όπως και συνέβη.

Ο 67χρονος Γουάινστιν κατηγορήθηκε για βιασμό γυναίκας σε δωμάτιο ξενοδοχείου το 2013 και για αναγκαστικό στοματικό έρωτα σε άλλη γυναίκα, την βοηθό παραγωγής ταινιών Mimi Haleyi, το 2006.

Αλλά με τον τρόπο που σχεδιάστηκε η ετυμηγορία, πιθανότατα θα ξοδέψουν πολύ χρόνο για λογαριασμό της ηθοποιού Annabella Sciorra (Αναμπέλα Σκιόρα) για έναν βιασμό στα μέσα της δεκαετίας του ‘90.

Ενώ ο ισχυρισμός της είναι πολύ παλαιός για να σταθεί από μόνος του λόγω των χρονικών περιορισμών που τίθενται από το σύστημα, ο νόμος επιτρέπει στους εισαγγελείς να χρησιμοποιήσουν τους ισχυρισμούς της ως βάση για να στήσουν την κατηγορία ότι ο Γουάινστιν είναι σεξουαλικός θηρευτής. Οι κατηγορίες επιφέρουν τη μέγιστη ποινή ισόβιας φυλάκισης.

Στις πρώτες συζητήσεις της Τρίτης, οι ένορκοι έστειλαν ένα σημείωμα που επεδίωκε να διασαφηνιστεί γιατί ο Γουάινστιν δεν κατηγορήθηκε για άλλα εγκλήματα που απορρέουν από τον ισχυρισμό της Σκιόρα.

«Δεν πρέπει να υποθέτετε ως προς οποιεσδήποτε άλλες κατηγορίες που δεν βρίσκονται ενώπιόν σας», ανέφερε ο δικαστής Τζέιμς Μπεργκ (James Burke), προσθέτοντας ότι οι ένορκοι πρέπει να εξετάσουν «μόνο τις κατηγορίες που είναι μπροστά σας».

Στο μεταξύ, όπως έγραψε η εφημερίδα «New York Times» η δικηγόρος του Γουάινστιν, Ντόνα Ροτούνο (Donna Rotunno), προέτρεψε τους ενόρκους να κάνουν «αυτό που γνωρίζουν πως είναι το σωστό», προκαλώντας τον εισαγγελέα να παραπονεθεί για παρέμβαση προς τους ενόρκους.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και πριν αρχίσουν οι ένορκοι να συζητούν για την ετυμηγορία τους, η Ροτούνο έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό «Newsweek», που εξόργισε το γραφείο του εισαγγελέα της περιφέρειας του Μανχάταν και την Τρίτη η επικεφαλής εισαγγελέας, Joan Illuzzi, αποκάλεσε τη συμπεριφορά της κας Τοτούνο ως «ακατάλληλη», που ισοδυναμεί με παραβίαση των ενόρκων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available