Δημοσκοπήσεις: Εκλογές δύο γύρων με νικητή τον Αναστασιάδη

Γραφική παράσταση του ΣΙΓΜΑ για τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι ο μεγάλος νικητής των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Θα επανεκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αν επιβεβαιωθούν οι τάσεις του εκλογικού σώματος που καταγράφηκαν σε όλες ανεξαίρετα τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας. Όλες οι δημοσκοπήσεις προδιαθέτουν για εκλογές δύο γύρων.

Αυτό καταγράφουν και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, οι τελευταίες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 28ης Ιανουαρίου. Η μία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και η άλλη για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού “Σίγμα”.

Η πρωτιά Αναστασιάδη στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών είναι “δεδομένη”, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Εκείνο που δεν ξεκαθαρίζει αφορά τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Αναστασιάδη στο δεύτερο γύρο.

Με βάση τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ αντίπαλος του σημερινού Προέδρου θα είναι ο Σταύρος Μαλάς, ο υποψήφιος που στηρίζει το ΑΚΕΛ. Με βάση τη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ αντίπαλός του θα είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο υποψήφιος που στηρίζουν το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη.

Αναλυτικότερα:

Με βάση τη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ στον πρώτο γύρο των εκλογών ο Ν. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 31,9%, ο Ν. Παπαδόπουλος 23,4%, ο Στ. Μαλάς 20,8%, ο Χρ. Χρίστου 2,8% και ο Γ. Λιλλήκας 2,6%. Από τους ερωτηθέντες 6,2% είπε ότι δεν αποφάσισε ακόμα, 5,4% ότι δεν θα ψηφίσει και 5,3% ότι δεν απαντά.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ο Ν. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 34,5%, ο Ν. Παπαδόπουλος 25,3%, ο Στ. Μαλάς 22,5%, ο Χρ. Χρίστου 3% και ο Γ. Λιλλήκας 2,8%. Ο Αναστασιάδης προηγείται και στα σενάρια για το δεύτερο γύρο. Με αντίπαλο τον Παπαδόπουλο εξασφαλίζει 38% έναντι 33 του αντιπάλου του. Με αντίπαλο τον Μαλά εξασφαλίζει 43% έναντι 27% του αντιπάλου του.

Προβάδισμα του Σταύρου Μαλά έναντι του Νικόλα Παπαδόπουλου στην μάχη των δύο υποψηφίων για ένα εισιτήριο στον β΄γύρο των Προεδρικών Εκλογών δείχνει η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Σταύρος Μαλάς στην διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου και με περιθώριο λάθους +-3% συγκεντρώνει ποσοστό 25% έναντι 22% που λαμβάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Σταθερά πρώτος είναι ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος με περιθώριο λάθους +/-4% λαμβάνει ποσοστό 42%. Ποσοστό της τάξης του 7% λαμβάνει ο Χρίστος Χρίστου ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας λαμβάνει ποσοστό 3%.

Στην αδιευκρίνιστη ψήφο ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 27% έναντι 16% του Σταύρου Μαλά και 14% του Νικόλα Παπαδόπουλο. 4,5% λαμβάνει ο Χρίστος Χρίστου και 2% ο Γιώργος Λιλλήκας.

Στην παράσταση νίκης, το 68% θεωρεί ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα κερδίσει τις εκλογές ενώ ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 7% και ο Σταύρος Μαλάς με 5%.

Σε περίπτωση αναμέτρησης Νίκου Αναστασιάδη-Σταύρου Μαλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει ποσοστό 42% ενώ ο κ. Μαλάς 24%. Το 13% δηλώνει αναποφάσιστο ενώ το 5% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν από τους δύο υποψηφίους.

Σε περίπτωση αναμέτρησης Νίκου Αναστασιάδη-Νικόλα Παπαδόπουλου ο νυν Πρόεδρος λαμβάνει ποσοστό 38% και ο Ν. Παπαδόπουλος 25%. Το 15% δηλώνει αναποφάσιστο ενώ το 6% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με τις συσπειρώσεις των κομμάτων με βάση τις δηλώσεις των ερωτηθέντων για το τι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο Αναστασιάδης καταφέρνει να συγκεντρώσει ποσοστό 70% από τους ψηφοφόρους που το 2016 ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές. Συγκεντρώνει επίσης 17% από όσους ψήφισαν ΔΗΚΟ, 11% από όσους ψήφισαν ΕΔΕΚ, 10% από τους ψηφόρους της Αλληλεγγύης, 19% από τους ψηφοφόρους των Οικολόγων, 10% από τους ψηφοφόρους του ΕΛΑΜ ενώ μόλις 3% από όσους ψήφισαν ΑΚΕΛ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available