Διάβημα στις ΗΠΑ, από τον Δημήτριο, για τους αγνοούμενους

Από τη συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Αλέξη Φαίδωνος, επισκέφθηκε στις 12 Απριλίου 2019 την Ιερά Αρχιεπισκοπή και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και για το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος στην τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο, επισκέφθηκε το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) και διαπίστωσε τα προβλήματα που υπάρχουν. Τόνισε ότι 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας των Τούρκων, ο αριθμός των λειψάνων που εντοπίζεται μειώνεται κάθε χρόνο.

«Έτσι λοιπόν ζήτησα και έχω παρακαλέσει τον Σεβασμιότατο, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, να προωθήσει αυτό το θέμα σε διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων εδώ και ήταν θετικότατος. Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, δεν είναι πολιτικό, και δεν πρέπει να συνδέεται με την όποια εξέλιξη όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού» τόνισε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι ενημέρωσε τον Σεβασμιότατο για τα προγράμματα που εισάγονται για τη νέα γενιά της Διασποράς, που στόχο έχουν να κρατηθούν οι νέοι κοντά στις ρίζες τους, να ξέρουν την ιστορία και τη γλώσσα τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος από την πλευρά του ανταπέδωσε τις ευχαριστίες προς τον κ. Φωτίου και είπε ότι μετά την επίσκεψη του στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ, προέβη σε σχετικό διάβημα προς τους αρμόδιους στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι αντιμετώπισαν το ζήτημα πολύ θετικά, αφού πρόκειται για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα.

«Αλλά εμείς πάντοτε το παρακαλουθούμε, γιατί ένα σοβαρό διάβημα με συγκεκριμένα δεδομένα πρέπει να έχει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Δημήτριος.

Δήλωσε επίσης ότι ο Επίτροπος Προεδρίας επιτελεί ένα σημαντικό και αξιόλογο έργο και εργάζεται με πάθος και μεθοδικότητα. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα προγράμματα που υπάρχουν για τους νέους της Διασποράς.

«Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο πρόγραμμα όπου προσκαλούνται νέοι ομογενείς στην Κύπρο. Τους συνδέει με τον τόπο καταγωγής και με την παράδοση η οποία υπάρχει εκεί. Και μάλιστα, το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο στο να πηγαίνουν στην Κύπρο και να παρακολουθούν μαθήματα, αλλά εντοπίζονται στοιχεία πολιτιστικά και παράδοσης, τα οποία τους συνδέουν με τη ζωή των ανθρώπων στην Κύπρο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available