«Διάβρωση της εμπιστοσύνης» λέει ο Τριντό για την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό (Justin Tang/The Canadian Press via AP, FILE)

ΤΟΡΟΝΤΟ. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό (Justin Trudeau) , δήλωσε την Πέμπτη ότι η «διάβρωση της εμπιστοσύνης» και η «έλλειψη επικοινωνίας» με την πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης την οδήγησε να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον ότι εφάρμοσε ανάρμοστη πίεση σε μία δίωξη διαφθοράς, γεγονός που κλονίζει την κυβέρνησή του.

Ωστόσο, δεν απολογήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέντευξη Τύπου που προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο το Καναδά.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Τζόντι Ουίλσο Ρέιμπουλντ (Jody Wilson-Raybould), κατέθεσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ότι ο Τριντό και ανώτατοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να την πιέσουν να παρέμβει στους εισαγγελείς για να μην ασκηθεί ποινική δίωξη στην μηχανολογική εταιρεία SNC-Lavalin με έδρα το Μόντρεαλ, αλλά να πληρώσει πρόστιμο για παράνομη δωροδοκία στη Λιβύη.

Η υπόθεση προκάλεσε παραιτήσεις δύο σημαντικών υπουργών και ενός κορυφαίου συμβούλου, ενώ η αντιπολίτευση καλεί τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο Τζέραλντ Μπατς (Gerald Butts), μέχρι πρότινος το δεξί χέρι του Τριντό, υπερασπίστηκε την Τετάρτη με σθένος τον Πρωθυπουργό.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα που να υπερέβαινε τα όρια της ομαλής λειτουργίας της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Μπατς, επί μακρόν πολιτικός σύμβουλος και στενός φίλος από την εποχή που οι δυο τους ήταν ακόμα φοιτητές.

Ο Μπατς παραιτήθηκε για να μπορέσει, όπως είπε, να δώσει απάντηση στις κατηγορίες της πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available