Διάτρητο το επιχείρημα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων

(AP Photo/Petros Karadjias)

Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται συχνά – πυκνά οι Τούρκοι για να πετύχουν την αναβάθμιση των κατεχομένων, είναι η δήθεν απομόνωσή τους από τη διεθνή κοινότητα λόγω της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Τα γεγονότα όμως τους διαψεύδουν. Οι Τουρκοκύπριοι όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν εκτός Κύπρου μέσω των νόμιμων αεροδρομίων της νήσου, αλλά το πράττουν ανεμπόδιστα και από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην κατεχόμενη Τύμπου.

Και όχι μόνο για να μεταβούν στην Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες, οι αεροπορικές εταιρείες των οποίων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Ένα τέτοιο κρούσμα είχαμε πρόσφατα με ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, εγγεγραμμένη στο νηολόγιο της Ουκρανίας που προγραμμάτισε πτήση προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον κυπριακό Τύπο, το γεγονός αποκαλύφθηκε όταν το αεροπλάνο τύπου Airbus A320 της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας Atlasjet Airlines Ukraine, υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Τύμπου, όταν επλήγη από σφοδρή χαλαζοθύελλα.

Οι 121 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα του αεροπλάνου διέτρεξαν θανάσιμο κίνδυνο καθώς θρυμματίστηκε πλήρως ο ανεμοθώρακας του αεροσκάφους, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο την ορατότητα των πιλότων και πρόσθετα, καταστράφηκε το εμπρόσθιο τμήμα της ατράκτου.

Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο ψευδοκράτος με άλλο αεροσκάφος. Tο ουκρανικό αεροπλάνο ξεκίνησε από το Χαρκόβ της Ουκρανίας προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με κωδικούς πτήσης της ουκρανικής εταιρείας και από εκεί, συνέχισε προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου με κωδικούς πτήσης της τουρκικής μητρικής εταιρείας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, τίμησε με μετάλλιο ανδρείας τον κυβερνήτη του αεροπλάνου, Αλεξάντερ Ακόποφ, επειδή κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος της παράνομης πτήσης με επιτυχία…

Τόση άγνοια λοιπόν των διεθνών κανόνων; ‘Η μπροστά στα συμφέροντα δεν μένει απολύτως τίποτα όρθιο;

Η συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνει ότι τα περί απομόνωσης είναι απλά ένα παραμύθι που συντηρούν οι Τούρκοι για προπαγάνδα και πολιτική αναβάθμιση του παράνομου ψευδοκράτους.

Αποδεικνύει ταυτόχρονα, αυτό που λέμε συχνά από τούτες τις στήλες, ότι δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι είναι πιο… προνομιούχοι και από τους Ελληνοκύπριους, καθώς έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τρίτο αεροδρόμιο για τα ταξίδια τους, πέραν των ανεγνωρισμένων της Λάρνακας και της Πάφου.

Επίσης το παίζουν «δίπορτο», καθώς μετακινούνται ελεύθερα σε όλη την επικράτεια της νήσου, διεκδικούν και παίρνουν τις περιουσίες τους στα ελεύθερα εδάφη, ενώ οι Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι δεν μπορούν να επανακτίσουν σπίτια και περιουσίες.

Πρόκειται για μια απαράδεχτη κατάσταση που βολεύει μόνο τη μια πλευρά, η οποία δεν έχει πλέον κανένα κίνητρο να επιζητά λύση στο Κυπριακό…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *