Διίστανται οι απόψεις των ομογενών για τον χιονιά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διίστανται οι απόψεις των ομογενών σχετικά με τις επιπτώσεις της χιονοθύελλας και την αποτελεσματικότητα της Υγειονομικής Υπηρεσίας και των άλλων υπηρεσιών του Δήμου της Νέας Υόρκης.
Η χιονοθύελλα «Τζόνας» που από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έπληξε τη Νέα Υόρκη και τις άλλες περιοχές των Βορειοανατολικών περιοχών καταγράφτηκε ως η δεύτερη χειρότερη. Αν και η ζωή στη Νέα Υόρκη από το πρωί της Κυριακής άρχισε σταδιακά να επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς, εν τούτοις οι πολίτες ειδικά του Κουίνς έκαναν παράπονα γιατί πολλοί δευτερεύοντες δρόμοι αφέθηκαν στη μοίρα τους και ανέμεναν μέχρι και τη Δευτέρα να περάσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

XIONIA 26 JANUAARY  QUEENS NY DSC_2730
Οι ομογενείς επιχειρηματίες και αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα» με τους οποίους επικοινωνήσαμε έχουν διαφορετικές απόψεις τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα της Υγειονομικής Υπηρεσίας όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάσιο και οι συνεργάτες του διαχειρίστηκαν την κρίση που προκάλεσε η χιονοθύελλα.
Οι απόψεις τους διαφέρουν ακόμη και ως προς τα προβλήματα που προκάλεσε η χιονοθύελλα στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τους εστιάτορες του Μανχάταν, οι συνέπειες ήταν αντιστρόφως ανάλογες με την ποσότητα του χιονιού διότι ο χιονιάς έπληξε το βράδυ της Παρασκευής που ολοκληρώνεται η τροφοδοσία των καταστημάτων και έτσι το Σαββατοκύριακο είχαν επάρκεια αγαθών και μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.
Οι ομογενείς μικροπωλητές Κώστας και Γιώργος Τσαμπάς, ιδιοκτήτες της καντίνας «King Souvlaki» που έχει το στέκι της στη συμβολή της 31ης Οδού και της 31ης Λεωφόρου στην Αστόρια επεσήμαναν ότι το Σάββατο και την Κυριακή δεν λειτούργησε η καντίνα διότι ασχολήθηκαν με τον εκχιονισμό του πεζοδρομίου του χώρου στον οποίο σταθμεύουν τα οχήματα και ότι τη Δευτέρα λειτούργησε κανονικά.
Οι ομογενείς προ τριών εβδομάδων απέκτησαν και δεύτερη ομώνυμη καντίνα η οποία έχει το στέκι της στη συμβολή των Λεωφόρων Bell και Northern Blvd στο Μπέισαϊντ. Επειδή στο Μπέισαϊντ υπήρχαν μεγαλύτερα προβλήματα με τον καθαρισμό του χιονιού η καντίνα δεν λειτούργησε και τη Δευτέρα.
Η καντίνα στο Μπέισαϊντ την περίοδο του χειμώνα λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9:00 το βράδυ, ενώ στην Αστόρια λειτουργεί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 11 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τα ξημερώματα.
«Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Χάσαμε δύο μεροκάματα, αλλά έχουμε υγεία, είμαστε καλά και λέμε Δόξα Σοι ο Θεός», επεσήμανε ο κ. Γιώργος Τσαμπάς, ο οποίος διαμένει στην Αστόρια.

XIONIA 26 JANUAARY  QUEENS NY DSC_2712
Ερωτηθείς εάν διαπίστωσε καμιά διαφορά στον καθαρισμό των δρόμων μεταξύ της Αστόριας και του Μπέισαϊντ, ο κ. Τσαμπάς είπε ότι στην Αστόρια και στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι είχαν κάνει καλύτερη δουλειά από το Μπέισαϊντ και ότι έχουν δίκιο οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται και λένε ότι αυτή τη φορά το Κουίνς «ήταν ξεχασμένο».
Ερωτηθείς εάν είναι ο μεγαλύτερος χιονιάς επεσήμανε: «Δεν έχει ξαναπέσει τόσο πολύ χιόνι από το 1995. Ο Δήμος έκανε πολύ καλή δουλειά στην Αστόρια ήταν στο Μπέισαϊντ δεν είχαν περάσει τα εκχιονιστικά και ήταν χειρότερα.
O Nίκος Καραγιώργος, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Φώτη είναι ιδιοκτήτες της αυτοκινούμενης καντίνας «Uncle Gussy’s» ανέφερε ότι η χιονοθύελλα δεν επηρέασε τη δουλειά τους διότι τα Σάββατα και τις Κυριακές έχουν ρεπό.
«Η χιονοθύελλα ήταν σφοδρή και για πρώτη φορά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τόσο πολύ χιόνι. Ολο το Σάββατο και την Κυριακή καθαρίζαμε το χιόνι, διότι έπρεπε να ανοίξουμε δρόμο για να μπορέσουμε να βγάλουμε την καντίνα. Το πρωί της Δευτέρας οι δρόμοι ήταν ανοικτοί, αλλά ερχόμενοι στο Μανχάταν έπρεπε πρώτα να καθαρίσουμε τον τόπο στον οποίο στήνουμε την καντίνα», τόνισε ο κ. Καραγιώργος.
Παράλληλα, είπε ότι έπρεπε να ανοίξουν δρόμο και για τους πελάτες για να περάσουν από το πεζοδρόμιο στην καντίνα.
Ερωτηθείς για την κίνηση, υποστήριξε ότι ήταν καλύτερη από τις προηγούμενες χιονοθύελλες διότι τη Δευτέρα και την Τρίτη υπήρχε ηλιοφάνεια και ο υδράργυρος είχε ανέλθει στους 37 βαθμούς Φαρενάιτ τη Δευτέρα και στους 43 βαθμούς την Τρίτη.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στη γειτονιά του, επεσήμανε ότι διαμένουν στην Αστόρια στην 38 Οδό μεταξύ της 30ής και της 31ης Λεωφόρου.
«Η 30ή και η 31η Λεωφόρος είχαν καθαριστεί και το πρωί της Κυριακής έβλεπες την άσφαλτο, ενώ στον δρόμο μας καθάρισαν αργά το βράδυ της Κυριακής. Εριξε πολύ χιόνι και οι αρχές δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες για τόσο μεγάλο χιονιά», κατέληξε ο κ. Καραγιώργος.
Ο Θεόδωρος Γρούτας ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Scotty’s Diner» στη διεύθυνση 336 Lexington Ave, στο Μανχάταν είπε ότι έκλεισαν το Σάββατο στις 6:00 μ.μ. διότι οι Αρχές διέταξαν την απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων.
«Ανοίξαμε το πρωί της Κυριακής μόλις οι αρχές ήραν το απαγορευτικό και η κίνηση ήταν καλύτερη από τους προηγούμενους χιονιάδες.
Ο κ. Γρούτας επεσήμανε ότι διαμένει στην Αστόρια και ότι οι δρόμοι καθαρίστηκαν καλύτερα και νωρίτερα από άλλες περιοχές του Κουίνς.
Ο Θανάσης Αρώνης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Astro» στη διεύθυνση 1361 της 6ης Λεωφόρου στο Μανχάταν επεσήμανε ότι το εστιατόριο λειτούργησε κανονικά.
«Στο Μανχάταν είναι διαφορετικά. Καθαρίζουν τους δρόμους και δεν είναι όπως στο Κουίνς. Η κίνηση ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική διότι στο Μανχάταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τίποτε στα ψυγεία τους. Τα εστιατόρια του Μανχάταν στάθηκαν τυχερά διότι η θύελλα άρχισε αργά την Παρασκευή και είχε γίνει η τροφοδοσία. Εάν συνέβαινε την Κυριακή θα είχαμε ελλείψεις», υπογράμμισε ο κ. Αρώνης.
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην περιοχή Θρογκς Νεκ του Μπρονξ στην οποία διαμένει, επεσήμανε ότι ήταν η πρώτη φορά που το πρωί της Κυριακής ήταν όλοι οι δρόμοι καθαροί και σε είκοσι λεπτά έφτασε στο Μανχάταν.
«Ολοι έμειναν έκπληκτοι από τη δουλειά που έχουν κάνει και πολλοί αποδίδουν αυτή την έκπληξη στο γεγονός ότι η δική μας περιοχή στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ψήφισε υπέρ του δημάρχου Μπιλ Ντε Μπλάσιο. Μερικοί πελάτες από τις Βορειοανατολικές περιοχές του Μανχάταν ισχυρίστηκαν ότι στις γειτονίες τους ήταν χειρότερα από άλλες γειτονιές διότι δεν ψήφισαν υπέρ του νυν δημάρχου», πρόσθεσε ο κ. Αρώνης.
Ο Γιάννης Μπελέσης, ο οποίος προ ενός έτους ίδρυσε μαζί με τον Στέλιο Ιωάννου τη βιοτεχνία «Νοunos Creamery» με έδρα το Ουέστ Μπάμπιλον του Λονγκ Αϊλαντ που παράγει το αυθεντικό στραγγιστό γιαούρτι «Νουνός», επεσήμανε ότι το Σάββατο και την Κυριακή παρέμειναν κλειστά και ότι τη Δευτέρα πραγματοποίησαν με δυσκολία τις διανομές διότι πολλοί δρόμοι δεν είχαν καθαριστεί σωστά.
Ερωτηθείς για τον εκχιονισμό στην περιοχή του, ανέφερε πως αν αναλογιστεί κανείς και την ποσότητα του χιονιού μπορεί να πει ότι εφέτος ήταν καλύτερα από πέρσι.
Ο Νίκος Παντελάτος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Strokos» στη διεύθυνση 1090 Amsterdam Avenue στο Μανχάταν μας πληροφόρησε ότι έκλεισαν το εστιατόριο το μεσημέρι του Σαββάτου και άνοιξαν και πάλι το πρωί της Κυριακής.
Αναφερόμενος στην κίνηση, σχολίασε ότι ήταν καλύτερη από ό,τι ανέμεναν διότι και τα άλλα εστιατόρια ήταν κλειστά το βράδυ του Σαββάτου.
«Η Κυριακή ήταν μια πολύ καλή μέρα για το εστιατόριο, αλλά ημέρα ταλαιπωρίας για μένα. Εγώ μένω στο Μπέισαϊντ στο ύψος της 208ης Οδού και αν και είχα ‘SUV 4Χ4’ εν τούτοις μου πήρε 45 λεπτά για να βγω από τον δρόμο στη Λεωφόρο. Στο Μανχάταν έχουν κάνει καλή δουλειά, αλλά το Κουίνς ήταν ξεχασμένο αυτή τη φορά», επεσήμανε ο κ. Παντελάτος.
Ο κ. Κώστας Κατσάνος, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Chit Chat Diner» στο Χάκενσακ της Νέας Ιερσέης έλειπε σε διακοπές και επέστρεψε καθυστερημένα λόγω της ακύρωσης των πτήσεων.
Στο Χάκενσαν έχει ρίξει περισσότερο χιόνι από κάθε άλλη φορά, αλλά το εστιατόριο δεν παρέμεινε ανοικτό.
Οσον αφορά την κίνηση, επεσήμανε ότι «στο Χάκενσακ δεν είναι όπως στο Μανχάταν που έχουν περισσότερη δουλειά. Εδώ όταν κλείνουν οι δρόμοι μειώνεται η κίνηση».
«Ευτυχώς που μετά τη χιονοθύελλα είχαμε καλό καιρό και άρχισαν να λιώνουν τα χιόνια και επανήλθαμε στους κανονικούς ρυθμούς πολύ γρήγορα», κατέληξε ο κ. Κατσάνος, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available