Διίστανται οι απόψεις των ομογενών για το προεδρικό διάταγμα για το Μεταναστευτικό

Στιγμιότυπο από την διαμαρτυρία στο Τέξας. Φωτογραφία: Jay Janner/Austin American-Statesman via AP

Του Δημήτρη Τσάκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διίστανται οι απόψεις των ομογενών τόσο για το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά χώρες, όσο και για τις διαμαρτυρίες που διοργανώθηκαν στην επικράτεια.

O ομογενής δικηγόρος Νέστορας Κατσούδας, ο οποίος είναι ειδήμων στα θέματα μετανάστευσης και διατηρεί το δικηγορικό γραφείο «Nestor Legal» στο Γουίστον Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προεδρικά διατάγματα όσον αφορά στο μεταναστευτικό και, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είμαι έντονα προβληματισμένος, διότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα επόμενα βήματα του προέδρου Τραμπ για το μεταναστευτικό. Εκ πρώτης όψεως το προεδρικό διάταγμα δεν αφορά την Ελλάδα. Στην πράξη όμως το προεδρικό διάταγμα και οι αποφάσεις για την απέλαση των παράνομων μεταναστών ενδέχεται να επηρεάσουν τους ομογενείς που ζουν πολλά χρόνια στην Αμερική και δεν έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν την πράσινη κάρτα.

»Επίσης, μπορεί να επηρεάσει τους Ελληνες που έρχονται μέσω του προγράμματος απαλλαγής από την βίζα ‘ESTA’ και παραμένουν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Αυτοί ενδέχεται να υποστούν τις συνέπειες του προεδρικού διατάγματος για τις απελάσεις», επεσήμανε ο κ. Κατσούδας.

Παράλληλα, συνέστησε στους ομογενείς που είναι παράνομοι είτε είναι στη διαδικασία νομιμοποίησης να είναι πολύ προσεκτικοί διότι ακόμη και μια σύλληψη για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είτε για οδήγηση υπό επήρεια μέθης (DWI) μπορεί να σταθεί αφορμή για την απέλασή τους από τη χώρα».

Ο ομογενής δικηγόρος Νέστορας Κατσούδας. Αρχείο “Εθνικού Κήρυκα”

Ερωτηθείς εάν το προεδρικό διάταγμα θα επηρεάσει το πρόγραμμα απαλλαγής από τη θεώρηση (ESTA) υπογράμμισε ότι «προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, αλλά ουδείς μπορεί να κάνει προβλέψεις».

Η κ. Ευαγγελία Πλάκα, η οποία γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και έλκει την καταγωγή της από το Καρπενήσι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το επίμαχο προεδρικό διάταγμα, τόνισε: «Είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί από κάποιον σαν και εμένα που δεν ασχολούμαι έντονα με την πολιτική. Eγώ είμαι οπαδός της τάξης και του νόμου. Μου αρέσει και σέβομαι τους νόμους και δεν θα τολμούσα ποτέ να εισέλθω παράνομα σε μια χώρα. Εάν ήμουν στην Ελλάδα θα πήγαινα σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι θα ήμουν Ευρωπαία πολίτης. Δεν θα ερχόμουν εδώ διότι και εδώ είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου. Πρέπει τέλος πάντων ο κόσμος να καταλάβει ότι εδώ δεν είναι η Γη της Επαγγελίας», επεσήμανε.

«Δεν σας το κρύβω ότι τελευταία ανησυχώ και φοβούμαι όταν μπαίνω στο τρένο, διότι η ανθρωπότητα σήμερα είναι πιο ευάλωτη από ποτέ», πρόσθεσε. Ερωτηθείσα για τις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν, υποστήριξε πως «διαφωνώ με τις διαδηλώσεις διότι τα προβλήματα δεν λύνονται με τις διαμαρτυρίες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχτηκε από τον αμερικανικό λαό αποκλειστικά και μόνο για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που εξήγγειλε προεκλογικά».

«Μόνο με καλοσύνη, με αγάπη και με σεβασμό του ενός προς τον άλλο μπορεί να προκόψουμε και να ζούμε σε ειρήνη», κατέληξε η κ. Πλάκα.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος “Παναγία Σουμελά” Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” Κώστας Μπέη.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής καθηγητής Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης αναφερόμενος στο προεδρικό διάταγμα υπογράμμισε ότι «επί της αρχής είμαι εναντίον σε τέτοιου είδους διατάγματα και δεν πιστεύω ότι είναι λογικό υπό κανονικές συνθήκες να υπογράφονται και να εφαρμόζονται τέτοιου είδους διατάγματα».

Οσον αφορά τις αντιδράσεις των φοιτητών και καθηγητών, υπογράμμισε πως «υπάρχει προβληματισμός, διότι και στον χώρο εργασίας και στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν πολλοί μετανάστες και δεν άκουσα κάποιον να επικροτήσει την απόφαση του Προέδρου».

Ο Δρ. Βασιλειάδης είπε ότι δεν γνωρίζει «τους λόγους για τους οποίους έσπευσε ο Πρόεδρος να εκδώσει το διάταγμα. Υπό ομαλές συνθήκες θεωρώ ακραία αυτή την πράξη. Το μόνο θετικό που βλέπω εγώ είναι ότι ο Πρόεδρος άρχισε να εφαρμόζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τον ξύλινο λόγο των πολιτικών και γι’ αυτό ψήφισε Τραμπ. Ζητά και επιμένει στην αλλαγή».

O κ. Λούης Λούντζης ο οποίος ξεκίνησε εκ του μηδενός και δημιούργησε δύο εστιατόρια στο Lancaster της Πενσυλβάνιας.

Ο κ. Ηλίας Λούτζης, ο οποίος κατάγεται από το Ξηρομέρι Αγρινίου και διατηρεί το δικό του εστιατόριο στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνιας, διερωτήθηκε: «Δεν ξέρω εάν αυτό που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ το εννοεί. Δεν είναι σωστό και δεν συνάδει με το αμερικανικό όνειρο και με την ίδια την Αμερική να στερείς το δικαίωμα σε άτομα που προέρχονται από τις επτά αυτές χώρες να έρχονται εδώ για διαφορετικούς λόγους, είτε και για μια καλύτερη ζωή».

Για τα άλλα προεδρικά διατάγματα, ο κ. Λούντζης είπε: «Πρώτα από όλα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν διαφωνώ με όλα τα διατάγματα και τις εξαγγελίες, αλλά θεωρώ απαράδεκτο να μην του δώσουμε περίοδο χάριτος έως ότου να εγκριθούν και οι άλλοι υπουργοί και να λειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση η κυβέρνηση».

Ο κ. Κώστας Χαρτοφύλλης, ένας από τους τακτικούς αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα», επικοινώνησε μαζί μας για να εκφράσει τις απόψεις του για το προεδρικό διάταγμα για την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα πολιτών από επτά χώρες και, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε το σωστό για να προστατεύσει τη χώρα από τους τρομοκράτες και για να εγγυηθεί και διασφαλίσει τις ελευθερίες των πολιτών και της χώρας».

Ερωτηθείς για τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις, ανέφερε πως «διοργανώνονται από άτομα που θέλουν μόνον ελευθερίες και όχι υποχρεώσεις, που θέλουν να έχουν τα πάντα δωρεάν από το κράτος και από αυτούς που δεν μοιράζονται κοινές ηθικές αξίες με μας. Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και απορώ πώς εμείς οι Ελληνες δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Εδώ υπάρχουν νόμοι τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε. Ο Πρόεδρος δικαιούται να λάβει μέτρα για την προστασία της χώρας από τους τρομοκράτες», τόνισε ο κ. Χαρτοφύλλης, ο οποίος ήρθε στην Αμερική το 1954 σε ηλικία 16 ετών.

Ερωτηθείς εάν ήρθε νόμιμα, ανέφερε ότι ήρθε πρώτα ο πατέρας του και μετά κάλεσε και τον ίδιο. Μας είπε ότι υπέφερε και μόνον όταν έλαβε την πράσινη κάρτα επισκέφθηκε την Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *