Η Λευκωσία διαψεύδει τα περί κοινής άσκησης Τουρκίας – ΗΠΑ

Φωτογραφία αρχείου: Υπουργείο Αμυνας Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Λευκωσία διαψεύδει πληροφορίες αλλά και ανάρτηση στην ιστοσελίδα τού τουρκικού υπουργείου Άμυνας, περί κοινής άσκησης Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών νότια της Κύπρου.

Tα τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για άσκηση μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ύστερα από τουρκική NAVTEX.

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι ΡΙΚ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία παρόμοια άσκηση δεν έγινε ποτέ, ενώ οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν τα τουρκικά δημοσιεύματα ως «υβριδικό αντιπερισπασμό».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αμερικανική φρεγάτα, πού βρίσκεται στην περιοχή εδώ και καιρό και μεταξύ άλλων προστατεύει τις εργασίες της Exxon Mobil στο κυπριακό οικόπεδο 10, πράγματι έλαβε μέρος σε κοινή άσκηση όμως Ηνωμένων Πολιτειών – Γαλλίας. Η άσκηση έγινε μετά από άδεια την οποία εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι Τούρκοι έκαναν δική τους παράλληλη άσκηση στην ίδια περιοχή με τα πλοία να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα πάντα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, όσο προσεγγίζει η στιγμή των αποτελεσμάτων στο Οικόπεδο 10 αναμένεται να υπάρχει κλιμάκωση των τουρκικών μεθοδεύσεων για δημιουργία έντασης.

Ζώνουν την Κύπρο με NAVTEX

Πάντως με δύο νέες NAVTEX η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τη Δευτέρα – παραμονή Χριστουγέννων – σε δύο περιοχές ανοιχτά της Κύπρου.

Στη μία περιοχή που δεσμεύει νότια της Κύπρου οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα γίνουν, από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για το οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η δεύτερη οδηγία των Τούρκων εκδόθηκε για περιοχή που  βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, στο σημείο που τέμνεται η κυπριακή ΑΟΖ και η ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται πως στην συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται το Barbaros για έρευνες καθώς και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Σε αυτή τη περιοχή θα κάνει ασκήσεις μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available