Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής – Σημαντικός θεσμός για το Ηράκλειο Κρήτης (βίντεο)

Στιγμές από το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής δήμου Ηρακλείου που έγινε το καλοκαίρι του 2016. Από αριστερά Ελένη Καρδάση, Οδυσσέας Τοσουνίδης, Giorgie Cpajak, Μανώλης Χαρκούτσης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, το οποίο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί εννέα φορές, αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για το δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Γλύπτες από την Ελλάδα και διάφορες χώρες του κόσμου έρχονται τα καλοκαίρια στο δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οικισμού Βενεράτο, της δημοτικής ενότητας Παλιανής, όπου φιλοτεχνούν τα έργα τους κυρίως σε κρητικό πωρόλιθο και μάρμαρο, όπως επεσήμανε η ιστοσελίδα Γλυπτά του Ηρακλείου (Heraklion sculptures).

Οι καλλιτέχνες φιλοξενούνται από τη διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου και φιλοτεχνούν τα γλυπτά τους μπροστά στα μάτια του φιλότεχνου κοινού. Ολοι, μικροί και μεγάλοι, μπορούν ελεύθερα να παρακολουθήσουν πώς από τους ακατέργαστους όγκους του μάρμαρου και της πέτρας «αναδύονται» θαυμάσια έργα τέχνης.

Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα εικαστικών τεχνών που γίνονται τις μέρες κατά τις οποίες πραγματοποιείται το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.

Το Συμπόσιο έχει αποδώσει εξαιρετικά έργα τέχνης που κοσμούν το Βενεράτο, τα υπόλοιπα χωριά της δημοτικής ενότητας Παλιανής και την πόλη του Ηρακλείου. Τα γλυπτά τοποθετούνται σε «συστάδες» όπως στην υπαίθρια γλυπτοθήκη Βενεράτου αλλά και διάσπαρτα στην πόλη και τα χωριά του δήμου Ηρακλείου.

«Συνομιλία» γλυπτών προηγούμενων διοργανώσεων του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, στο χώρο της υπαίθριας γλυπτοθήκης του Βενεράτου Ηρακλείου Κρήτης. Από αριστερά διακρίνονται τα γλυπτά των Angelo Picaporte, Γιώργου Μωυσή, Μανώλη Χαρκούτση, Αντώνη Παυλάκη. Πηγή: Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.

Στόχος του θεσμού είναι η δημιουργία μίας μεγάλης υπαίθριας γλυπτοθήκης με θαυμάσια γλυπτά δημοσίου χώρου, από καλλιτέχνες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών από όλο τον κόσμο.

Ο δήμος Ηρακλείου γίνεται «σταυροδρόμι» τεχνοτροπιών της γλυπτικής τέχνης, στο πλαίσιο του διεθνισμού που σέβεται τις ιδιαιτερότητες των λαών και προσωπικά των καλλιτεχνών.

Στο φως της ηλιόλουστης Κρήτης, στη χώρα «γενέτειρα» της Γλυπτικής, την Ελλάδα, φιλοτεχνούνται εξαιρετικά έργα τέχνης δημοσίου χώρου, που χαίρονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού, τα οποία θα «κληρονομήσουν» οι επόμενες γενιές.

Κείμενο: Πέλλα Λασηθιωτάκη

Ο γλύπτης από την Καλαμάτα, Χρήστος Ρηγανάς στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής. Φωτογραφία: Μένος Μαρκοδημητράκης.
Άποψη του Διεθνούς συμποσίου Γλυπτικής από αριστερά τα έργα των Χρήστου Τσουμπλέκα, Beata Rostas, Pablo Tardáguila, Lyudmyla Mysko και Essam Darwish. Φωτογραφία: Μένος Μαρκοδημητράκης/Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.
Σεπτέμβριος 2006, 1ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του τότε δήμου Παλιανής (σήμερα δήμος Ηρακλείου). Η παρέα των καλλιτεχνών από διάφορες χώρες που συμμετείχε στο συμπόσιο μαζί με το Μανώλη Χαρκούτση και το Χρήστο Τσουμπλέκα. Από αριστερά ο Linard Nicolay, η Nihal Mete, η Sarah Esser, o Flavio Roberta και η Lara Mezzapelle.
Από το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής δήμου Ηρακλείου Κρήτης (2016).
Στη φωτογραφία η γλύπτρια Lara Mezzapelle από το συμπόσιο του 2006. Φωτογραφία: Μένος Μαρκοδημητράκης/Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.
Ο καλλιτέχνης Gadadhar Ojha υπογράφει το έργο του. Πηγή: Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.
Ο Διόνυσος του Gabriel Grama. Πηγή: Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής
Ο καλλιτέχνης Μανώλης Χαρκούτσης επί τω έργω. Τίτλος έργου «Σπονδή». Πηγή: Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής
Διακρίνονται οι καλλιτέχνες Vasilisa Dmitrievna Chugunova (πίσω αριστερά) και Αντώνης Μυρωδιάς (δεξιά). Πηγή: Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *