Δικαστήριο του Κονέκτικατ: Επιτρέπεται η μήνυση κατά της Remington

Διακρίνεται αστυνομικός να κρατά ένα όπλο Bushmaster AR-15 (AP Photo/Jessica Hill, File)

ΜΠΡΙΤΖΠΟΡΤ. ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ. Το ανώτατο δικαστήριο του Κονέκτικατ κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα κατά των εταιρειών κατασκευής ημιαυτόματων όπλων, δίνοντας το ελεύθερο να μηνυθούν, μετά από αγωγή κατά της Remington οικογενειών θυμάτων του μακελειού στο Δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον Κονέκτικατ το 2012.

Ειδικότερα, η πρώτη προσφυγή των γονέων το 2016, οι οποίοι ζητούσαν αποζημίωση από τη Remington και τη θυγατρική της Bushmaster που παράγει το ημι-αυτόματο τουφέκι AR-15 (το οποίο μετονομάστηκε σε XM-15 στην έκδοση που πωλείται τώρα), είχε απορριφθεί σε πρώτο βαθμό.

Το όπλο αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον Ανταμ Λάνζα, ο οποίος στις 14 Δεκεμβρίου 2012 σκότωσε 26 ανθρώπους, εκ των οποίων 20 παιδιά, στο σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε στο μακελειό στο Λας Βέγκας το 2017, με 58 νεκρούς, και σε αυτό στο σχολείο του Πάρκλαντ της Φλόριντα με 17 νεκρούς το 2018.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κονέκτικατ αποτελεί μια σπάνια ήττα για μια εταιρεία κατασκευής όπλων σε υπόθεση μαζικών πυροβολισμών.

Η προσφυγή των συγγενών εννέα θυμάτων και ενός επιζώντα από το μακελειό στο Σάντι Χουκ τονίζει «το μιλιταριστικό» μάρκετινγκ του τουφεκιού AR-15.

«Στόχος των οικογενειών ήταν πάντα να ρίξουν φως στη στοχευμένη και βασισμένη στο κέρδος στρατηγική της Remington να επεκτείνει την αγορά του AR-15 και να προσελκύσει υψηλού κινδύνου χρήστες, και όλα αυτά εις βάρος της ασφάλειας των Αμερικανών», δήλωσε ο Τζος Κόσκοφ δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων.

Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας οι κατασκευαστές όπλων και οι πωλητές προστατεύονται από νομικές ευθύνες. Εξαιρέσεις γίνονται ωστόσο μόνο σε περιπτώσεις επιζήμιου μάρκετινγκ.

Πηγές: «ΝΥΤ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available