«Ξεπούλησες τη χώρα σου» είπε ο δικαστής στον Φλιν – Αναβολή στην ανακοίνωση της ποινής του

Ο κ. Μάικλ Φλιν (αριστερά) κατά την άφιξή του στο δικαστήριο (AP Photo/Carolyn Kaster).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Αναμφίβολα, ξεπούλησες τη χώρα σου». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον ο δικαστής, Εμετ Σάλιβαν (Emmet Sullivan), τον Μάικλ Φλιν (Michael Flynn), πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, προτού του ανακοινώσει την ποινή του για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε έχοντας πει ψέματα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI).

Με το σχόλιο αυτό που απέδιδε ουσιαστικά στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατηγορία εσχάτης προδοσίας, ο δικαστής άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλει στον Φλιν ποινή φυλάκισης, παρά την αντίθετη εισήγηση των εισαγγελικών Αρχών, ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία που προσέφερε ο Μάικλ Φλιν.

«Δεν μπορώ να αποκρύψω την απέχθειά μου και την περιφρόνησή μου», γι’ αυτή την εγκληματική παράβαση, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Φλιν έκανε μία «πολύ σοβαρή παραβίαση» λέγοντας ψέματα στο FBI σχετικά με τις επαφές του με Ρώσους.

NBC News Special Report: Flynn sentencing hearing

LIVE: NBC News Special Report: Michael Flynn sentencing hearing.

Posted by NBC News on Tuesday, December 18, 2018

Ο δικαστής ρώτησε μάλιστα τον απόστρατο στρατηγό Φλιν αν θέλει να αναβάλει την ανακοίνωση της ποινής του, ώστε να λάβει πλήρη «πίστωση» για τη συνεργασία του με τις Αρχές και ο Φλιν, ύστερα από μια μικρή διακοπή της ακροαματικής διαδικασίας δέχθηκε την πρόταση του δικαστή να συνεχίσει τη συνεργασία του με τις Αρχές.

Ο δικαστής, επίσης, είπε ότι θα λάβει υπόψη την υπηρεσία του Φλιν στην πατρίδα και τη συνεργασία του, αλλά και σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, αποφασίζοντας για την ποινή του.

Οπως προαναφέρθηκε, οι εισαγγελείς δεν ζητούσαν φυλάκιση του Φλιν λόγω της εκτεταμένης συνεργασίας του με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ.

Λίγο προτού ο Φλιν προσέλθει στο δικαστήριο της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στον λογαριασμό του έδειξε το ενδιαφέρον του για την ανακοίνωση της ποινής του άλλοτε συνεργάτη του.

«Καλή τύχη σήμερα στον στρατηγό Μάικλ Φλιν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει παρά την τρομακτική πίεση που ασκήθηκε σε αυτόν για τη Ρωσική Συμπαιγνία στη σπουδαία και προφανώς πολύ επιτυχημένη πολιτική μας προεκλογική εκστρατεία. Δεν υπήρξε καμιά συμπαιγνία» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος στον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Οπως προαναφέρθηκε, ο Σάλιβαν δήλωσε στον Φλιν ότι θα λάβει υπόψη του την εκτεταμένη συνεργασία του με την κυβέρνηση, η οποία περιλαμβάνει 19 συναντήσεις με τους ερευνητές, καθώς και 33ετή στρατιωτική σταδιοδρομία που περιελάμβανε υπηρεσία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αλλά ανέφερε επίσης ότι αναγκάστηκε να σταθμίσει και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του Φλιν ως συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας να πει ψέματα στο FBI ενώ κατέθετε στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δικαστής προειδοποίησε τον Φλιν ότι δεν μπορεί να επωφεληθεί πλήρως για τη συνεργασία του εάν καταδικαζόταν την Τρίτη όπως είχε προγραμματιστεί, από τη στιγμή που οι εισαγγελείς είπαν ότι υπάρχει πιθανότητα να τον καλέσουν να βοηθήσει με άλλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνήθως, οι δικαστές θέλουν να καταδικάζουν τους συνεργαζόμενους κατηγορούμενους μετά τη συνεργασία τους, ώστε να μπορούν να αξιολογούν πλήρως τη βοήθεια που έδωσαν στην κυβέρνηση.

Εδωσε στον Φλιν την ευκαιρία να μιλήσει με τους δικηγόρους του και το δικαστήριο έτσι αποφάσισε μια μικρή διακοπή.

Νωρίτερα ο Σάλιβαν έκανε στον Φλιν μια σειρά ερωτήσεων για να βεβαιωθεί ότι ήθελε να προχωρήσει με την καταδίκη του υπό το φως ενός υπομνήματος που υπέβαλαν οι δικηγόροι του την περασμένη εβδομάδα, στόχος της οποίας ήταν η συμπεριφορά του FBI κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Φλιν τον Ιανουάριο του 2017.

Ο Φλιν παρ’ όλα αυτά είπε ότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει με τη διαδικασία της καταδίκης του. Αργότερα όμως, δέχθηκε την πρόταση του Σάλιβαν να μην ανακοινωθεί χθες η ποινή του.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι με έγγραφο που υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες στο δικαστήριο το γραφείο του Μόλερ διευκρινιζόταν ότι ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Τραμπ δεν χρειαζόταν να του επιστήσουν την προσοχή για να μην κάνει ψευδή κατάθεση στο FBI και δεν δικαιούται επιείκειας, επειδή δεν έλαβε ειδοποίηση.

Ο Μόλερ ουσιαστικά, αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Φλιν ότι η έλλειψη προειδοποίησης πρέπει να θεωρηθεί ελαφρυντικός παράγοντας στην επιβολή της ποινής του.

Ο Φλιν – στρατηγός ε.α. που παρέμεινε στον Λευκό Οίκο για μόλις 24 ημέρες – παραδέχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 ότι είπε ψέματα σε πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνας (FBI) για τις επαφές του με Ρώσους.

«Ενας εν ενεργεία σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, πρώην επικεφαλής μιας υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγός εν αποστρατεία με 33ετη υπηρεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις γνωρίζει ότι δεν πρέπει να λέει ψέματα σε ομοσπονδιακούς πράκτορες», τόνισε το γραφείο Μόλερ.

«Δεν χρειάζεται να προειδοποιηθεί ότι είναι έγκλημα να ψεύδεσαι σε ομοσπονδιακούς πράκτορες, να γνωρίζεις τη σημασία να τους λες την αλήθεια».

Νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ο δικαστής στην υπόθεση Φλιν έδωσε εντολή στον ειδικό εισαγγελέα Μόλερ να παραδώσει τα έγγραφα που σχετίζονται με τη συνέντευξη που έδωσε ο Φλιν στο FBI στις 24 Ιανουαρίου 2017.

Οι συνήγοροι του Φλιν είχαν ζητήσει επιείκεια για τον πελάτη τους, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν του αξίζει» να φυλακιστεί επειδή είπε ψέματα για τις επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available