Διπλή γιορτή για Ελληνικά Γράμματα και Διεθνή Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στην «Ακαδημία Σωκράτη» στο Σάρλοτ

Αναμνηστική φωτογραφία με διευθυντές, δασκάλους, μαθητές και μαθήτριες κατά την απονομή των βραβείων στην Ακαδημία "Σωκράτης" στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

ΣΑΡΛΟΤ. Με ενθουσιασμό οι 740 μαθητές, παιδιά από όλο τον Κόσμο, που συμμετέχουν στην ελληνική παιδεία του δημόσιου σχολείου τσάρτερ «Ακαδημία Σωκράτη» στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, γιόρτασαν τη διπλή γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων και τη Διεθνή Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Η γιορτή αυτή ήταν το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων διαρκείας μιας εβδομάδας.

Ο Λευτέρης Περούλας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ακαδημίας «Σωκράτη» και της οποίας τυγχάνει πρόεδρος, είπε ότι «αυτή η εβδομάδα προσφέρει την ευκαιρία στους γονείς να επιδείξουν την υπερηφάνειά τους για τη μοναδική ευκαιρία που προσφέρει η ‘Ακαδημία Σωκράτη’ στους 740 μαθητές της».
Υπενθυμίζεται ότι η «Ακαδημία Σωκράτη» είναι ένα δημόσιο σχολείο με κύρια αποστολή «να συνεργάζεται με τους γονείς και την ευρύτερη κοινότητα για να ενθαρρύνονται οι μαθητές να φθάσουν στο πλέον υψηλό επίπεδο των δυνατοτήτων τους μέσα από την ανάπτυξη της αναλυτικής κριτικής σκέψης τους και της απόκτησης αυτοπεποίθησης, σ’ ένα υψηλών επιτεύξεων, πολυπολιτισμικό και πειθαρχημένο περιβάλλον εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη των επιδόσεων των μαθητών στα μαθηματικά, την ανάγνωση και το γραπτό λόγο σε αμφότερες τις γλώσσες, Αγγλική και Ελληνική, εφαρμόζοντας τη Σωκρατική μέθοδο διδασκαλίας και μάθησης».

Μαθητές και μαθήτριες της Ακαδημίας “Σωκράτης” στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας ετοιμάζονται να χορέψουν ελληνικούς χορούς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Ο κ. Περούλας επισήμανε ότι «ο εορτασμός αυτός απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός αποτελούν μια αδιάσπαστη σύνδεση μεταξύ των σύγχρονων Ελλήνων και των προγόνων τους. Ο Ματθαίος Σταμούλης, διευθυντής των ελληνικών σπουδών στην Ακαδημία, είπε ότι «ο σκοπός αυτής της ημέρας είναι να εκφράσει αιώνια ευγνωμοσύνη σε όσους ανέλαβαν τη μελέτη των Ελληνικών Γραμμάτων, του πολιτισμού και της γλώσσας μας» και συμπλήρωσε πως «επίσης, αποτελεί υπενθύμιση της διαχρονικής αξίας και συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού μας καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων».

Οι μαθητές της 5ης έως και της 8ης τάξης, εκπαιδευτικοί, γονείς, φίλοι, μέλη και υποστηρικτές της ευρύτερης κοινότητας, συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί για να εκφράσουν τη γνώση και τις διαχρονικές αξίες που ενσωματώνουν οι Ελληνες, χρησιμοποιώντας μουσική και τέχνες για να εκφράσουν τα μηνύματά τους. Οι μαθητές παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν στην αγγλική και ελληνική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η απονομή των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας στους επιτυχόντες στις Εξετάσεις Ελληνομάθειας του έτους 2019. Η απονομή έγινε από τον πρόεδρο της Ακαδημίας και διευθυντή του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Ελευθέριο Περούλα, τον Δημήτριο Τάσιο, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, επιχειρηματίας και μεγάλος ευεργέτης της «Ακαδημίας Σωκράτη» και τους εκπαιδευτικούς. Ο κ. Τάσιος πρόσφερε επίσης σε κάθε έναν από τους μαθητές κι ένα βιβλίο 760 σελίδων της Ματίνας Ψυχογιού, με τίτλο «Αγγλικές λέξεις που προέρχονται από την ελληνική γλώσσα», καθώς επίσης και το βιβλίο «Ελληνικός Πολιτισμός».

Επιπλέον, ο κ. Τάσιος παρέδωσε στον πρόεδρο της Ακαδημίας επιταγή των $20.000 δολαρίων για να καλυφθούν τα έξοδα του δεκαπενθήμερου εκπαιδευτικού ταξιδιού των μαθητών της 7ης τάξης της Ακαδημίας στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Η χορηγία αυτή παρέχεται από τον κ. Τάσιο για τρίτη συνεχή χρονιά και οι μαθητές αλλά και γονείς τους, σε συνεργασία με τον καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (UConn) Ηλία Τομάζο, έχουν τη μοναδική ίσως ευκαιρία στη ζωή τους να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα, τα αρχαία της, τον πολιτισμό και την αξεπέραστη κληρονομιά που επηρέασε ολόκληρο τον Δυτικό πολιτισμό.

Από τη διπλή γιορτή για τα Ελληνικά Γράμματα και τη Διεθνή Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στην «Ακαδημία Σωκράτη» στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Η διευθύντρια της «Ακαδημίας Σωκράτη», Σάντρα Μπράιτον, δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία της ότι με τη γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων τιμούμε «τις συνεισφορές της ελληνικής γλώσσας στον κόσμο μας και γιορτάζουμε τη δημιουργία της τέχνης μέσω αυτής της γλώσσας». Είπε ακόμα «αλλά δεν είναι μόνο λόγια σε μια σελίδα χαρτιού. Στο ‘Σωκράτη’ καταλαβαίνουμε ότι η γλώσσα είναι μια εμπειρία και οι δάσκαλοί μας δημιουργούν μια πολυδιάστατη πραγματικότητα». Οι εκπαιδευτικοί μας εξασφαλίζουν ότι οι μαθητές μας βλέπουν την Ελληνική όχι μόνο ως γλώσσα αλλά ως μια εμπειρία που είναι ζωντανή».

Η κυρία Μπράιτον είπε επίσης πως «το να είσαι στην ‘Ακαδημία Σωκράτη’ είναι σαν να είσαι μέλος μιας πολυγλωσσικής και πολυπολιτισμικής οικογένειας, με έναν άθραυστο δεσμό με την κοινότητα που θα ταξιδέψει με τους μαθητές και μετά την αποφοίτησή τους από την Ακαδημία».

Τόνισε πως «αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που το Διοικητικό Συμβούλιο της ‘Ακαδημίας Σωκράτη’ και ολόκληρη η σχολική κοινότητα ανακοίνωσαν την από πολλά χρόνια αναμενόμενη απόφασή τους για την έναρξη της 9ης τάξης Λυκείου, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2021-2022. Κάθε χρόνο, στη συνέχεια, θα προστίθεται και μια ακόμη τάξη ώσπου το 2024 η ‘Ακαδημία Σωκράτη’ θα κάνει πραγματικότητα το όραμα των ιδρυτών της για ένα ολοκληρωμένο σχολείο (K -12), με περίπου 1.300 ελληνόπουλα και παιδιά απ’ όλο τον Κόσμο και με καμία διάκριση ως προς το φύλο, τη φυλή, το θρήσκευμα και το οικονομικό επίπεδο των παιδιών αυτών τα οποία θα φοιτούν στην Ακαδημία, κι αυτό, γιατί η ελληνική κληρονομιά ανήκει στην ανθρωπότητα και όχι μόνο στους Ελληνες. ‘Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…’ Οδυσσέας Ελύτης, από ‘Το Αξιον Εστί’».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available