Διχάζει ακόμη η Αmazon τη Νέα Υόρκη παρά την ματαίωση της επένδυσης

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Bebeto Matthews.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μπορεί η Amazon να ματαιώσει την επένδυσή της στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν έφυγε από το προσκήνιο, όπως έγραψε η «New York Times», καθώς όσοι εναντιωθήκανε στην επένδυση προσπαθούν να θέσουν νέα οικονομική ατζέντα στην πόλη.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» η συμφωνία ματαιώθηκε, καθώς η Amazon δεν είδε με καλό μάτι ούτε τους λαϊκιστές της Δεξιάς, ούτε τους λαϊκιστές της Αριστεράς.

Είναι ενδεικτικό ότι η «ΝΥΤ» θύμισε τη ρήση που έκανε δημοφιλή ο Ρόναλντ Ρίγκαν ότι οι Δημοκρατικοί γίνονται εμμονικοί με το πώς θα μοιραστεί η πίτα και όχι με το πώς θα μεγαλώσει.

Για τους Ρεπουμπλικανούς η υποχώρηση της Amazon είναι ευκαιρία να αναθερμάνουν τα σλόγκαν και τα συνθήματα ότι οι Δημοκρατικοί είναι «δολοφόνοι της εργασίας», πρόθυμοι να φορολογούν και να ξοδεύουν. Οι χαμηλότεροι φόροι για επενδυτές και επιχειρηματίες, διατείνονται ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας και διαδίδουν τον πλούτο.

Από την άλλη, η «Wall Street Journal» αναφέρει την άποψη του καθηγητή Μπρέιντεν Κινγκ στη Σχολή Μάνατζμεντ Κέλογκ (Kellogg School of Management), του Πανεπιστημίου Northwestern (Νορθγουέστερν) ότι «υπάρχουν δύο ενεργές μορφές λαϊκισμού στις ΗΠΑ αυτή την εποχή. Μία στα αριστερά και μία στα δεξιά και καμία δεν αρέσει τόσο στην Amazon αυτή την εποχή. Επειδή και για τις δύο η εταιρεία γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος».

«25.000 θέσεις εργασίας στη μέση της Νέας Υόρκης είναι ένα καλό πράγμα», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Αρτζέντι στη Σχολή Επιχειρήσεων του Κολεγίου Ντάρμουθ. «Αλλά δεν μπορείς να το υλοποιήσεις αν δεν μπορείς να το επικοινωνήσεις. Κι αυτό έχουν αποδείξει τις τελευταίες ημέρες» ανέφερε για την ματαιωθείσα επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία σχεδίαζε επένδυση 2,5 δισ. δολαρίων και δημιουργία 25.000 θέσεων εργασίας, ενώ η πόλη της ΝΥ και η πολιτεία είχαν υποσχεθεί φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις 3 δισ. δολαρίων. Αλλά η Amazon την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη τις πολιτικές αντιδράσεις ματαίωσε την επένδυση.

Βραχυπρόθεσμα, οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι η Amazon θα μπορούσε να δει ελάχιστη επίπτωση στις πωλήσεις της. Ωστόσο, η αποτυχία της να δημιουργήσει τα δεύτερα κεντρικά της γραφεία, που ήταν το αποκορύφωμα μιας διεθνούς έρευνας υψηλού προφίλ, 14 μηνών, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να δείχνει ευελιξία στην επικοινωνία μεγάλων ιδεών.

Οπως αναφέρει η «ΝΥΤ», ενώ η αντίδραση στην Αmazon οφειλόταν στις ελαφρύνσεις που της υποσχέθηκαν κυβερνήτης και δήμαρχος, εν τούτοις οφείλεται σε μία πολιτική που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια από φιλελεύθερους οικονομολόγους, αναλυτές και ακτιβιστές σε διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα και δεξαμενές σκέψεων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αρτζέντι στη «WSJ», η επίπτωση δεν θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στη φήμη της Amazon. «Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στη φήμη της Νέας Υόρκης» πρόσθεσε.

Οπως δε τόνισε «ο κίνδυνος για τη φήμη είναι άυλος. Δεν εμφανίζεται σύντομα στους ισολογισμούς. Αλλά αν η Νέα Υόρκη είναι ο τόπος που θέλετε να βρίσκεστε, και το ταλέντο να είναι το βασικό σας πλεονέκτημα τότε θα υποφέρετε με την πάροδο του χρόνου, αφού τώρα δεν πρόκειται να έχετε πρόσβαση σε αυτή την ομάδα ταλαντούχων ατόμων» είπε ο καθηγητής Αρτζέντι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available