Διχασμένοι οι Αμερικανοί Εβραίοι για τη διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ

Διχασμένη η Εβραϊκή Κοινότητα στις ΗΠΑ αναφορά με την πρόσφατη ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα και της κυβέρνησης Νετανιάχου. AP Photo/John Minchillo

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ιστορικά τον στενότερο σύμμαχο του εβραϊκού κράτους, έχει περάσει αρκετές κρίσεις στο παρελθόν σχεδόν από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Ωστόσο, σπανίως η διαμάχη έχει φτάσει στο βάθος και την ένταση που παρατηρείται σήμερα, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δέχεται την επίθεση όχι μόνο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Ντενιάχου, αλλά και του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν αναβιώσει έναν μακροχρόνιο διάλογο για το αν οι Αμερικανοί Εβραίοι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Ισραήλ και κάτω από ποιες συνθήκες θα πρέπει να ασκούν κριτική στη σύμμαχο χώρα τους.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη σύγκρουση αξιών», αναφέρει στους «New York Times» ο Ραβίνος Τζιλ Τζέικομπς, εκτελεστικός διευθυντής της T’ruah, μία ραβινική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Από τη μία υπάρχει μία μικρή αλλά ηχηρή μειονότητα Αμερικανοεβραίων που πιστεύουν πως το να υποστηρίζεις το Ισραήλ σημαίνει ότι τάσσεσαι υπέρ της δεξιάς ατζέντας της υπάρχουσας κυβέρνησης. Και από την άλλη, υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό Αμερικανοεβραίων που είναι πιστοί στο Ισραήλ και πιστοί στη δημοκρατία και θέλουν να το βλέπουν ως ένα ασφαλές μέρος που αντανακλά τις αξίες μας», προσθέτει.

Για τον Ραβίνο Τζέραλντ Σούσμαν από το «Temple Emanu-El» στο Στάτεν Αϊλαντ, η πρόσφατη σύγκρουση της κυβέρνησης Ομπάμα με το Ισραήλ ήταν μια άστοχη στροφή από έναν πρόεδρο που τύγχανε μέχρι σήμερα της στήριξης πολλών μελών της συναγωγής του. «Η λέξη ‘προδοσία’ δεν είναι τόσο δυνατή λέξη», ανέφερε.

Ωστόσο, στο Λος Αντζελες, ο Ραβίνος Τζον Ροσόβι, του «Temple Israel of Hollywood», ο οποίος είναι πρόεδρος της Ενωσης Μεταρρυθμιστών Σιωνιστών της Αμερικής (Reform Zionists of America) έχει διαφορετική άποψη. Επικρότησε την ομιλία του Τζον Κέρι την Τετάρτη, κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε την απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την κατασκευή ισραηλινών εποικισμών στην Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Ροσόβι ανέφερε, επιπλέον, στη ««NYT» ότι πολλοί Αμερικανοί Εβραίοι είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί προς την κυβέρνηση Ομπάμα.

«Ενιωσα πως ο Κέρι είχε απόλυτο δίκιο», ανέφερε. «Οι άνθρωποι που θα τον επικρίνουν θα κάνουν ένα άλμα και θα πουν ότι είναι αντι-Ισραηλίτης, ακριβώς όπως κάποιοι Αμερικανοί Εβραίοι λένε πως ο Ομπάμα είναι αντισημίτης. Αυτό είναι γελοίο. Αναγνωρίζουν και περιθάλπουν το κράτος του Ισραήλ».

Δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την Εβραϊκή Κοινότητα στις ΗΠΑ μονολιθική, γράφουν οι «NYT». Από τη μία η νεολαία είναι λιγότερο προσφιλής στο να ενστερνιστεί τη θρησκευτική ευλάβεια και την ευθεία και άκαμπτη στήριξη προς το Ισραήλ. Επιπλέον, οι μνήμες από το Ολοκαύτωμα έχουν ατονίσει, όπως και η θύμηση των πολέμων του Ισραήλ με τα γειτονικά Αραβικά κράτη. Ακόμα, οι Εβραίοι της Αμερικής είναι κατά πλειοψηφία Δημοκρατικοί, καθώς, για παράδειγμα, το 71% ψήφισε για την Χίλαρι Κλίντον και το 24% για τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την «ΝΥΤ».

Ωστόσο, οι οργανώσεις με τη μεγαλύτερη δύναμη που εκπροσωπούν την Εβραϊκή Κοινότητα στην Ουάσιγκτον τείνουν να είναι πιο συντηρητικές και υποστηρικτικές προς την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *