Δρομολογήθηκαν διαδικασίες για συνάντηση Γκουτέρες με Αναστασιάδη – Ακιντζί

Αναστασιάδης, Ακιντζί, Γκουτέρες σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Γενεύη. Φωτογραφία: ΓΤΠ - Κύπρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δρομολόγησε τις διαδικασίες για την άτυπη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη. Η τριμερής θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στη διάρκειά της θα συζητηθεί η περαιτέρω πορεία του Κυπριακού και το ενδεχόμενο σύγκλησης νέας διάσκεψης για την επίλυση του προβλήματος.

Η ετοιμότητα του κ. Γκουτέρες για την τριμερή εκφράζεται με επιστολές του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού προς τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο παραμένει η ίδια και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να συμβάλουν στην εφαρμογή των όποιων μέτρων συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα εκφράζει εκτίμηση για την εισήγηση σύγκλησης μιας άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ επικροτεί και την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού και αναφέρεται ιδιαίτερα στην επιθυμία να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν τη συναινετική αφετηρία» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στην επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει την πρόταση του κ. Ακιντζί σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες και τονίζει ότι όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στη μείωση των εντάσεων είναι ευπρόσδεκτες. Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει την πεποίθησή του πως η ανάγκη για επίλυση του θέματος με τους υδρογονάνθρακες θα είναι ισχυρή ενθάρρυνση για επίτευξη βιώσιμης λύσης στην Κύπρο. Αναφέρει επίσης ότι η τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν δεσμευμένα στην υλοποίηση του οράματος για ένα ενωμένο νησί με ειρήνη και ασφάλεια. Εκφράζει επίσης εκτίμηση για την πρόταση των ηγετών, ήτοι του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, για τη σύγκληση ενδεχόμενης άτυπης διάσκεψης υπό την αιγίδα των ΗΕ και επαναλαμβάνει τη στήριξή του σε αποτελεσματικά νέα ΜΟΕ που θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Στο μεταξύ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αποστείλει άτυπο έγγραφο (non paper) στον Τουρκοκύπριο ηγέτη με τις αντιπροτάσεις του για το φυσικό αέριο, στις οποίες αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση της Παρασκευής με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Ακιντζί είπε την Παρασκευή ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε να δώσει γραπτώς τις σκέψεις του σε αυτό το θέμα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η πρόταση του Τ/κ ηγέτη για δημιουργία επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Είπε επίσης ότι προχώρησε σε αντιπροτάσεις για διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ενώ εξέφρασε ετοιμότητα να ενημερώνει τον κ. Ακιντζί για τις εξελίξεις στις ενεργειακές αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

«Μιλάμε για non paper, δεν μιλάμε για πρόταση», ανέφερε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το περιεχόμενο του «non paper» θα είναι ανάλογο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2019. Παράλληλα με την ενημέρωση της τ/κ πλευράς για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος επιδεικνύει καλή διάθεση, κάνοντας παράλληλα έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ ενημέρωσης και συνδιαχείρισης, αναφέρει το ΚΥΠΕ επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Στην επιστολή της 22ας Ιουλίου, που κοινοποιήθηκε επίσης στην ΕΕ και στον Τ/κ ηγέτη, σε απάντηση της πρότασης Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το ζήτημα. Σημείωνε συναφώς ότι μαζί με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Η κυβερνητική πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ αναφέρθηκε και στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Αναστασιάδης για τους όρους αναφοράς, λέγοντας ότι οι συγκλίσεις που οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα περιλαμβάνουν και τις συμφωνίες για το φυσικό αέριο, μεταξύ άλλων για καταμερισμό των εσόδων των Τ/κ αλλά και για αποδοχή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι συγκλίσεις περιλαμβάνουν, επίσης, τον χάρτη που κατατέθηκε στη Γενεύη, σύμφωνα με τον οποίο η Αμμόχωστος τίθεται υπό ε/κ διοίκηση.

Η πρόταση του Προέδρου για το περιεχόμενο των όρων αναφοράς δεν φαίνεται να βρίσκει αντίρρηση από την τ/κ πλευρά και αναμένουμε να κατοχυρωθεί ενώπιον τρίτων, κατά την επόμενη επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζειν Χολ Λουτ, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available