Δρομολογούνται απολύσεις στη Σχολή και προϊδεάσεις για το μέλλον του Κολεγίου

Από την 76η τελετή αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε περικοπές εξόδων και απολύσεις προσωπικού προσανατολίζονται οι υπεύθυνοι του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 25 Ιανουαρίου της Εφορείας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, αλλά και βάσει του ανακοινωθέντος που εκδόθηκε.

Υπήρξαν επικριτικές επιθέσεις από μέρους καθηγητών και πρώην κοσμητόρων της Σχολής, καθώς και ιερέων τινών μελών της Εφορείας εναντίον του προέδρου της, π. Χριστόφορου Μητρόπουλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις τουλάχιστον αλληλοσυγκρουόμενες φράξιες μέσα στη Σχολή, οι οποίες αλληλοϋποβλέπονται και αλληλοσπαράσσονται προσπαθώντας η καθεμιά να προστατεύσει τους «δικούς» της ανθρώπους.

Εγινε λόγος επίσης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού Κολεγίου και την πιθανή κατάργησή του. Διαφάνηκαν δύο αντικρουόμενες παρατάξεις και συγκεκριμένα: Η μία η οποία υποστηρίζει ότι χρειάζονται και τα επτά χρόνια φοίτησης, ήτοι τέσσερα στο Ελληνικό Κολέγιο και τρία στη Θεολογική Σχολή καθότι βγαίνουν πιο καταρτισμένοι ιερείς και η άλλη παράταξη η οποία υποστηρίζει ότι έχουν αποφοιτήσει έπειτα από εφτά χρόνια φοιτητές οι οποίοι έχουν γίνει ιερείς πλην όμως είναι ολοκληρωτικά ανεπαρκείς.

Εν τω μεταξύ, πιστεύεται από πολλούς ότι στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα σχετικά με τη συνεδρίαση της Εφορείας γίνεται ένα είδος συγκεκαλυμμένης προϊδέασης για το μέλλον του Ελληνικού Κολεγίου, καθότι γίνεται αναφορά σε κλείσιμο μικρών Κολεγίων ανά τις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται πως στη συνεδρίαση «έγινε μία πλήρης παρουσίαση της κατάστασης της Σχολής από τις επιτροπές της Εφορείας, καθώς επίσης και από τον πρόεδρο π. Χριστόφορο Μητρόπουλο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική κατάσταση της Σχολής, καθώς επίσης στις εγγραφές του παρελθόντος και σ’ αυτές που αναμένονται για το φθινόπωρο του 2019».

Τονίζεται στο ανακοινωθέν πως «ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αμέτρητα μικρά κολέγια ελεύθερων τεχνών (liberal arts) αντιμετωπίζουν κλείσιμο ή σχεδιάζουν να κλείσουν ή να περιορίσουν προγράμματα εν όψει μείωσης των εγγραφών ανά τη χώρα. Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού λειτουργούν μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον. Οι έφοροι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Σχολής, αλλά επίσης έδωσαν οδηγίες στην ηγεσία της να εξασφαλίσει πως πρέπει να ζούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και να προσφέρουμε προγράμματα τα οποία δημιουργούν και καλλιεργούν μελλοντικούς ηγέτες για την Εκκλησία και την κοινωνία».

Στο ανακοινωθέν αναγράφεται επίσης πως «αποφασίσθηκε από την Εφορεία να εξουσιοδοτήσει τη διεύθυνση να ξεκινήσει αμέσως τροποποιήσεις στον οικονομικό προϋπολογισμό λειτουργίας της Σχολής προκειμένου να ενισχύσει την αποστολή της Σχολής και να δημιουργήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Επί πλέον οι Εφοροι έδωσαν οδηγίες στον πρόεδρο να δημιουργήσει μία επιτροπή από εφόρους, καθηγητές και τη Διεύθυνση της Σχολής, προκειμένου να αναζητήσει καινούργιους τρόπους ενίσχυσης του Ιδρύματος και της εκπαίδευσης στον Λόφο της Ελπίδας. Θα δίνονται ενημερώσεις καθώς θα προχωρούν τα σχέδια».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available