Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος: Τα καλύτερα νέα μυαλά να γίνουν επιστήμονες και μηχανικοί

Του Δημήτρη Τσάκα

Ο Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος, συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας «Regeneron» εξελέγη τελετάρχης της Παρελάσεως της Ομογένειας για την 196η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, 26 Μαρτίου  στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Είναι, αν όχι η πρώτη, τουλάχιστον μια από τις ελάχιστες φορές που τελετάρχης εκλέγεται ένας καταξιωμένος επιστήμονας και επιχειρηματίας, ο οποίος γεννήθηκε στο Γούντσαϊντ του Κουίνς και στα παιδικά και νεανικά του χρόνια παρήλαυνε στην 5η Λεωφόρο με τη στολή του Εύζωνα και μετά από τέσσερις περίπου δεκαετίες επιστρέφει και μάλιστα για να ηγηθεί της Παρελάσεως.

Εξάλλου, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η εκλογή του ως τελετάρχη έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην Ομογένεια.

Ο Δρ Γεώργιος Γιανκόπουλος συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 50 πλουσιότερων Ελληνοαμερικανών που εξέδωσε πρόσφατα η αγγλόφωνη εφημερίδα μας «The National Herald» και μάλιστα κατέχει την 31η θέση.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» λαμβάνοντας υπόψη τα επιτεύγματά του, καθώς επίσης και την αγάπη του για την Ομογένεια, αποφάσισε να τον τιμήσει ανακηρύσσοντάς τον «Πρόσωπο» της ανά χείρας έκδοσης του «Περιοδικού».

Ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος εξελέγη τελετάρχης της παρελάσεως της ομογένειας για την 196η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, 26 Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ/Κ. ΜΠΕΗ

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη έλαβε χώρα στο γραφείο του Γιώργου Γιανκόπουλου, το οποίο διαφέρει από τα συνήθη γραφεία των εν Αμερική προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων, διότι ήταν και παραμένει χώρος εργασίας ενός επιστήμονα.

Οι τοίχοι του κοσμούνται από τα τιμητικά διπλώματα και τις τιμητικές διακρίσεις, από κορνιζαρισμένα άρθρα της «New York Times», της «Wall Street Journal»,  του «Forbes» και της «The National Herald» της αγγλόφωνης έκδοσης του «Εθνικού Κήρυκα», καθώς και με φωτογραφίες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του, της οικογένειάς του, και της «Regeneron».

Είναι ο χώρος στον οποίο τίθενται επί τάπητος ιδέες και προτάσεις και λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με την έρευνα και την παραγωγή μοναδικών φαρμάκων, ικανών να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον Κόσμο. Και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει περισσότερο με γραφείο συνεδριάσεων, παρά με γραφείο προέδρου.

Το γραφείο του ομογενή έχει εξαιρετική θέα και μας παρείχε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε το τεράστιο έργο που έγινε από το 1988 που ο Leonard S. Schleifer και ο Γιώργος Γιανκόπουλος ενοικίασαν τα πρώτα γραφεία και έφτασαν εν έτει 2017 να χτίσουν ένα τεράστιο και υπερσύγχρονο ερευνητικό συγκρότημα.

Από το 1988

Η «Regeneron Pharmaceuticals» ιδρύθηκε το 1988 και  έχει την έδρα της στο Tarrytown της Νέας Υόρκης. Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο επιβλητικό κτίριο στη διεύθυνση  777 Old Saw Mill River Road. Εκεί αρχικά ενοικίασαν τα πρώτα γραφεία συνολικού εμβαδού 10.000 τ.π. και σήμερα έχουν ανεγείρει εννέα κτίρια, τα οποία εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική τους και με την φιλικότητα προς το περιβάλλον. Στον χώρο στάθμευσης υπάρχουν ειδικά σημεία για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων – κάτι σπάνιο τουλάχιστον για τα δεδομένα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Εχει δικά της κέντρα στο Basking Ridge της Νέας Ιερσέης (Clinical Operations & Biostats), εργοστάσια φαρμάκων (Industrial Operations and Product Supply) στο Rensselaer της Νέας Υόρκης και στην Ιρλανδία, καθώς επίσης γραφεία στο Δουβλίνο και στο Λονδίνο.

Η «Regeneron» είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Εχει δύο προέδρους, τον Leonard S. Schleifer, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και τον Γιώργο Γιανκόπουλο, που είναι πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής.

Η «Regeneron» είναι επίσης η μόνη βιοφαρμακευτική εταιρεία στον Κόσμο, η οποία από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα διοικείται από γιατρούς και επιστήμονες και η οποία αποδεικνύει συνεχώς την αφοσίωσή της στην επιστημονική αριστεία. Εξάλλου αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι έχει αναθέσει ηγετικά πόστα σε νομπελίστες και πέντε μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (National Academy of Sciences). Είναι επίσης μια από τις πρώτες εταιρείες που ίδρυσε Επιστημονική και Τεχνολογική Επιτροπή, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της διοίκησης και έθεσε ένα στάνταρτ για την φαρμακοβιομηχανία.

Η «Regeneron» απασχολεί περίπου  6.000 εργαζόμενους και ένας στους έξι είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PhD), είτε ιατρού (MD), είτε και φαρμακοποιού (PharmD).

Είναι επίσης η μόνη εταιρεία που η εφεύρεση, η δοκιμή και η παραγωγή των φαρμάκων γίνεται από την ίδια εταιρεία.

Το Γενετικό της Κέντρο έχει μια τράπεζα γενετικών δεδομένων πάνω από 150.000 ατόμων.

Παράγει ήδη τέσσερα φάρμακα και τους προσεχείς μήνες αναμένεται να λάβει την έγκριση από την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA)  για άλλα δύο νέα φάρμακα τα οποία, όπως και τα τέσσερα πρώτα, είναι σε θέση να θεραπεύσουν σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων τον καρκίνο, την ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα, τον πόνο, λοιμώδεις νόσους και μπορούν να βελτιώσουν την ζωή του ασθενούς.

O ιστορικός Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Νέας Υόρκης τον Δεκέμβριο του 2014 γιόρτασε την 78η επέτειο της ιδρύσεώς του και απένειμε τo βραβείo «Distinguished Physician Award» στον Δρ. Γιώργο Γιανκόπουλο. Στο στιγμιότυπο από την βράβευση από αριστερά διακρίνονται οι: Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος. Δρ. Παναγιώτα Ανδρεοπούλου, Δρ. Ελένη Ανδρεοπούλου και ο Ρόι Βάγγελος, ο οποίος παρουσίασε τον τιμώμενο και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της «Regeneron».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ/Κ. ΜΠΕΗ

Οι δύο πρώτες δεκαετίες

«Χρειάστηκε πολύς κόπος, πολυετείς έρευνες και κλινικές δοκιμές για να εξασφαλίσουμε την άδεια για την παραγωγή του πρώτου φαρμάκου», είπε ο Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι την πρώτη άδεια την έλαβαν είκοσι περίπου χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας.

Οι δύο πρώτες δεκαετίες, όπως επεσήμανε, ήταν οι πιο δύσκολες διότι έπρεπε να αποκτήσουν την απαιτούμενη υποδομή. Διαφοροποιούμενοι από άλλες φαρμακευτικές εταιρείες επέλεξαν να θέσουν γερά θεμέλια και να δημιουργήσουν την αλυσίδα παραγωγής των φαρμάκων και από τότε που έλαβαν την πρώτη άδεια μέχρι και σήμερα λαμβάνουν σχεδόν κάθε χρόνο και μια νέα άδεια.

«Τους προσεχείς μήνες περιμένουμε την έγκριση άλλων δύο φαρμάκων και στα τέλη του έτους το πολύ αρχές του 2018 περιμένουμε την έγκριση μερικών άλλων. Εμείς κατασκευάσαμε μια υποδομή βασισμένη στην δική μας επιστημονική έρευνα. Αρκετές άλλες εταιρείες εξαγοράζουν ευκαιρίες και αποκτούν τις άδειες. Εμείς ασχολούμαστε με την επιστήμη από την αρχή μέχρι και την παραγωγή των φαρμάκων. Είμαστε η μόνη εταιρεία αυτού του διαμετρήματος που παράγουμε τα φάρμακα στις δικές μας μονάδες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι καταλυτικό ρόλο στις επιλογές που έχουν κάνει έχουν παίξει οι ασθένειες του πατέρα του, του γιου του συνεταίρου του και άλλων συνεργατών τους.

«Οταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια σοβαρή ασθένεια τότε αντιλαμβάνεσαι καλύτερα πόσο σημαντική είναι η εφεύρεση και η παραγωγή ενός φαρμάκου και η επιρροή που θα έχει στη ζωή εκατομμυρίων ασθενών και στις οικογένειές τους», τόνισε ο Δρ Γιανκόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι δεν ασχολούνται ούτε με την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, ούτε με την παραγωγή φαρμάκων που διατίθενται ελεύθερα στην αγορά.

Ερωτηθείς εάν ξοδεύει περισσότερο χρόνο με τα διοικητικά και τα οικονομικά της εταιρείας, ανέφερε ότι ασχολείται με το ερευνητικό έργο της εταιρείας και με τη σύλληψη και υλοποίηση των ιδεών για την επέκταση των ερευνών και της παραγωγής νέων φαρμάκων.

«Οταν βρίσκεσαι σε ένα πόστο όπως το δικό μου δεν υπάρχει ωράριο και δεν μπορείς να γυρίσεις τον διακόπτη και να επαναπαυθείς. Οι ιδέες μπορεί να προκύψουν ακόμη και από μια συζήτηση με τα παιδιά, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στο δάσος. Το πιο σημαντικό μέρος της δουλειάς μας είναι να αφήσουμε ελεύθερο το πνεύμα μας να συλλάβει και να κάνει πράγματα που κανένας άλλος δεν έχει διανοηθεί μέχρι στιγμής», επεσήμανε ο Δρ Γιανκόπουλος, ο οποίος συζητά επιστημονικά ζητήματα με τα παιδιά του και μάλιστα πολλές φορές αντλεί ιδέες από τις συζητήσεις που έχει μαζί τους.

Στην ερώτηση εάν έχει αλλάξει ο τρόπος εργασίας σ’ αυτά τα 28 χρόνια, ο Δρ Γιανκόπουλος σημείωσε: «Είμαι πολύ τυχερός γατί πλαισιώνομαι από ανθρώπους όπως τον Leonard S. Schleifer, τον Ρόι Βάγγελο και άλλους σπουδαίους συνεργάτες, οι οποίοι μου παρέχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθώ στο επιστημονικό και ερευνητικό τομέα της επιχείρησης.

Πολλοί από τους επιστημονικούς συνεργάτες είναι μαζί μας από το ξεκίνημα, ενώ άλλοι είναι νεότεροι και είναι αυτοί που επωμίζονται όλο το βάρος. Εγώ προσπαθώ να τους τροφοδοτήσω με διάφορες ιδέες και καθημερινά σε τούτο το γραφείο δεχόμαστε καταιγισμό ιδεών και εμπνεόμαστε», επισήμανε.

Οι πρόεδροι της «Regeneron» Len Schleifer (αριστερά) και Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρόι Βάγγελος (καθιστός).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ/Κ. ΜΠΕΗ

Στο Χρηματιστήριο

Η «Regeneron Pharmaceuticals» εισήχθη στον δείκτη NASDAQ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης το 1991 και την ημέρα της εισόδου της κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ρεκόρ για την εποχή εκείνη.

Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα η «Regeneron Pharmaceuticals» είναι μια εταιρεία το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αξία της μετοχής την ώρα της συνέντευξης με τον Δρ. Γιανκόπουλο ήταν 372 δολάρια, ενώ το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας είχε ανέλθει στα 381.41 δολάρια.

Ερωτηθείς για την πορεία της μετοχής, απάντησε ότι «πήγε πολύ καλά διότι εμπνεύστηκαν από τον Ρόι Βάγγελο, τον μέντορά τους και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου που πάντα τους έλεγε ‘ασχοληθείτε με την επιστημονική έρευνα και εάν παράγετε σπουδαία φάρμακα για τους ασθενείς, να είστε βέβαιοι ότι τα χρήματα θα έρθουν’».

Η «Regeneron» συνεργάζεται με εταιρείες, νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε τις: Bayer, Sanofi, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Columbia University, Teva Pharmaceuticals, Intellia Therapeutics και Adecet Bio.

«Science Talent Search»

Η «Regeneron» έχει αναλάβει τη χορηγία του διαγωνισμού σε επίπεδο Λυκείων Science Talent Search για 10 χρόνια, δίνοντας συνολικά 100 εκατ. δολάρια και ο εν λόγω διαγωνισμός μετονομάστηκε σε «Regeneron Science Talent Search».

Ο διαγωνισμός διεξήχθη πρόσφατα και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νικητών είναι παιδιά μεταναστών.

Στον ίδιο διαγωνισμό είχε συμμετάσχει και ο Δρ Γιανκόπουλος όταν ήταν μαθητής στο Λύκειο Επιστημών του Μπρονξ (The Bronx High School of Science).

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό, ο Δρ Γιανκόπουλος επεσήμανε: «Αυτό πρέπει να είναι το καλύτερο ‘reality show’ στον Κόσμο – χρειαζόμαστε αυτού του είδους παιδιά για να σώσουμε τον πλανήτη. Ο κόσμος έχει προκλήσεις όπως ο καρκίνος, ο ιός Ζίκα και η παγκόσμια υπερθέρμανση. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία σχετικά με τους ήρωές μας».

«Πολλά στη ζωή, το πού πας και το τι κάνεις, έχουν σχέση με τα όνειρα και τα πρότυπα» δήλωσε.  «Οταν έγινα δεκτός στο The Bronx High School of Science, ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο για το Notre Dame, αλλά τότε στους διαδρόμους ως πρωτοετής είδα ανθρώπους να δείχνουν κάποιον και να λένε ‘είναι ο νικητής του (διαγωνισμού) Westinghouse’ και από τότε άλλαξε και ο δικός μου κόσμος».

«Πριν ακόμη αναλάβει τον διαγωνισμό η ‘Regeneron’», είπε ο Δρ Γιανκόπουλος, «έχει κάνει χορηγίες σε σχεδόν 200 Λύκεια, όσον αφορά σε τοπικούς επιστημονικούς διαγωνισμούς, που αποτελούν ένα πρώτο βήμα για το εθνικό Science Talent Search».

«Δεν θέλω τα καλύτερα μυαλά σε αυτή τη χώρα να γίνουν hedge fund managers», είπε. «Θέλω να είναι επιστήμονες και μηχανικοί».

Ο Δρ. Γεώργιος Γιανκόπουλος με την μητέρα του Βασιλική Πεκμεζάρη κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου του Ιατρικού Συλλόγου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ/Κ. ΜΠΕΗ

Οικογένεια

Ο Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος, όπως προαναφέραμε, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γούντσαϊντ του Κουίνς. Οι γονείς του, Δάμης (Δαμιανός) Γιανκόπουλος και Βασιλική το γένος Πεκμεζάρη κατάγονταν από την Καστοριά και ήρθαν στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας του Εμφυλίου Πολέμου.

Ο Δρ Γιανκόπουλος μιλά με υπερηφάνεια για τους γονείς του και ειδικά για τον πατέρα του που ήθελε να γίνει γιατρός. Ο Γιώργος όμως επέλεξε να γίνει βιοεπιστήμονας και η αδελφή του Σοφία έχει σπουδάσει Θεωρητική Αστροφυσική και μάλιστα έχει πάρει το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Ο πατέρας μου δεν είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει, διότι μεσολάβησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος και εντάχτηκε στον Ελληνικό Στρατό πολεμώντας αρχικά κατά των ναζιστών και στη συνέχεια κατά των κομουνιστών. Ερχόμενος εδώ ήθελε να σπουδάσουμε και να γίνουμε επιστήμονες», σημείωσε ο Δρ Γιανκόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι η πρώτη γενιά των μεταναστών ωθεί τα παιδιά της στην ανώτερη παιδεία.

Η Καστοριά απελευθερώθηκε από τους Τούρκους τον Νοέμβριο του 1912 και οι παππούδες του γεννήθηκαν και μεγάλωσαν υπό τον τουρκικό ζυγό, αλλά διατήρησαν, όπως επεσήμανε, την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις.

«Εγώ μεγάλωσα με τις αναμνήσεις των γονέων μου και με τα τραγούδια ‘Φεγγαράκι μου λαμπρό’ και ‘Μαύρη είναι η Νύχτα στα Βουνά’ και στις γιορτές οι γονείς μου με έντυναν με την στολή του Εύζωνα», σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι με την ίδια στολή συμμετείχε και στις παρελάσεις.

Ο παππούς του Γιώργος Γιανκόπουλος είχε μεταναστεύσει στη Βιέννη της Αυστρίας και εργαζόταν στην όπερα ως καθαριστής.

«Ο παππούς μου έπαιρνε τα προγράμματα των συναυλιών και μ’ αυτά έμαθε τη γλώσσα και κατάφερε να σπουδάσει, και το πτυχίο είναι το μόνο ενθύμιο που έχω από τον παππού μου», τόνισε.

Ο παππούς του επέστρεψε στην Ελλάδα και έχτισε 15 υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Οταν κατέλαβαν τη χώρα οι Γερμανοί, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους, τον οδήγησαν στη φυλακή. Ο πατέρας του αποφάσισε να πολεμήσει για την ελευθερία της Ελλάδας.

Η οικογένειά του, αν και ήταν ευκατάστατη, λόγω των πολέμων έχασε τα πάντα. Ο πατέρας του ήρθε στην Αμερική και ασχολήθηκε με τα κοινά και συμμετείχε στους αγώνες της Ομογένειας για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Ηταν μάλιστα και ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής και Καναδά.

Ο Δρ Γιώργος Γιανκόπουλος σπούδασε, πήρε το διδακτορικό δίπλωμα και ήταν από τους νεότερους και πολλά υποσχόμενους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Το 1988 κέρδισε μια χορηγία ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το εργαστήριό του, η οποία θα του παρείχε τη δυνατότητα να συνεχίσει την έρευνα για τα επόμενα χρόνια.

Μόλις ανακοινώθηκε η χορηγία πήγε στους γονείς του για να πει στον πατέρα την χαρμόσυνη είδηση και εκείνος τον ρώτησε: «Πόσα από αυτά τα χρήματα θα μπουν στη δική σου τσέπη;»

Ο πατέρας του ήταν τακτικός αναγνώστης του «Εθνικού Κήρυκα» και ένα από τα πρωτοσέλιδά του ήταν αφιερωμένο στον Ρόι Βάγγελο που την εποχή εκείνη ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Merk».

«‘Αν είναι να γίνεις βιοεπιστήμονας, παιδί μου, να ακολουθήσεις τα βήματα του Ρόι Βαγγέλου’, μου έλεγε συχνά ο πατέρας μου κάθε φορά που διάβαζε κάποιο άρθρο του ‘Εθνικού Κήρυκα’ που αναφερόταν σε αυτόν».

Ο διακαής πόθος του πατέρα του έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να αφήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής και του Κόσμου.

Ο Δρ Γιανκόπουλος έχει τέσσερα παιδιά: Την Ουρανία, 23 ετών, τον Δάμη, 21 ετών, τον Λουκά, 19 ετών και την Δήμητρα 16 ετών, τα οποία την Κυριακή θα παρελάσουν με τον πατέρα τους στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available